17.01.2020   5 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut

Runebergin juustokakku


Runebergin päivä (5.2.) siintää jo edessäpäin ja oli aika kaivaa esiin torttujen luottoresepti. Varsinaiseen klassikkoon palaan vielä myöhemmin, sillä tällä kertaa halusin pöytään leivosten sijaan kokonaisen kakun. Hyödynsin reseptissä Kinuskikissa taikoo -kirjassa julkaistua Runebergin kakku -reseptiä pienin muutoksin. Koristelusta tein kirjaa simppelimmän ja mieleeni oli jäänyt mariksen versio kakusta vuosi sitten. Marmeladi toimii täytteen päällä hienosti ja sen saa levitettyä tasaisesti. Näin kakku saa juuri oikeanlaisen säväyksen vadelmaisuutta, joka aidossa Runebergin tortussakin ensimmäisenä pistää silmään.

Reseptistä löytyy vaihtoehto myös liivatteettomalle likööritäytteelle. Likööriä tarvitaan tähän versioon huomattavasti enemmän (tämän uskominen vaati minulta useita koeleivontoja!), koska Agar agarin käyttämiseen liittyvä keittäminen miedontaa makua. Jos haluat tehdä sitruunaisen version, täyteresepti kannattaa kopioida suoraan liivatteettomasta tuorejuustokakusta.

Koko kakun valmistuksen nopeutettuna videona löydät Instagramista Kinuskikissan profiilista. Katso myös muita Runebergin päivään suunnittelemiani leivonnaisia sivulta Runebergin torttu ja sen modernit muunnelmat.

Vinkki: Jos käytettävissäsi ei ole juuri tämän kokoista vuokaa, voit tehdä kakun 24-senttiseen vuokaan. Tällöin kakusta tulee korkeudeltaan enemmän piirakkamainen. Toinen vaihtoehto on tehdä pohja tämän ohjeen mukaan, mutta kaksinkertaistaa täyte.

  • Taikina:
  • 40 g piparkakkuja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 ¼ dl mantelijauhetta
  • ¾ dl mantelirouhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 ½ tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 125 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 isoa munaa
  • ¾ dl kevytkermaa
  • (¼ tl karvasmanteliaromia)
  • Kostutus:
  • ¾ dl vettä
  • ½ rkl sokeria
  • 1 ½ rkl punssia, mantelilikööriä tai sitruunamehua
  • Täyte:
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl punssia, mantelilikööriä tai sitruunamehua
  • 200 g vaniljatuorejuustoa

TAI

  • Liivatteeton likööritäyte:
  • 2 dl vispikermaa
  • 300 g vaniljatuorejuustoa (Valio)
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 ¼ tl Agar agar -jauhetta (Meira)
  • 1 ¾ dl punssia tai mantelilikööriä
  • Pinnalle:
  • ½ rs (à 230 g) vadelmamarmeladia
  • Pursotus ja koristelu:
  • 1 ¼ dl vipikermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ tl sokeria
  • vaaleanpunaisia marenkeja


  • Vuoraa irtopohjavuoan (sisähalkaisija 22 cm – katso vinkki) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunan alaosa tai suojaa leivinpaperilla.
  • Laita piparkakut pieneen pakastuspussiin ja painele kaulimella murskaksi. Sekoita keskenään piparimurut, vehnäjauhot, mantelijauhe ja -rouhe, kardemumma, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
  • Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa. Halutessasi mausta taikina karvasmanteliaromilla.
  • Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Irrota vuoan reunaosa, puhdista se ja kiinnitä takaisin paikoilleen. Sipaise reunaan öljyä ja suojaa yläosa reunakalvolla saadaksesi kakun irtoamaan siistimmin (kalvo tarttuu helpommin öljyttyyn pintaan).
  • Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon likööri tai sitruunamehu. Pistele kakkupohjaan reikiä haarukalla ja imeytä kostuke sudin avulla kakkuun.
  • Tavallinen täyte: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Kuumenna likööri kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivateseos vaniljatuorejuuston joukkoon. Yhdistä kermavaahdon kanssa. Jos käytit sitruunamehua, tarkista makeus.
  • Liivatteeton täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä tuorejuusto ja sokerit. Laita likööri kattilaan. Ripottele joukkoon Agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Huom! Agar agar hyytelöityy heti jäähtyessään, joten suorita seuraavat vaiheet ripeästi. Lisää samantien vatkaimella sekoittaen tuorejuuston joukkoon. Yhdistä rauhallisesti vatkaten kermavaahdon kanssa. Älä jatka vatkaamista kauemmin kuin välttämätöntä.
  • Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
  • Levitä täytteen päälle ohuelti vadelmamarmeladia. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota ruusukkeita kakun päälle vieri viereen. Viimeistele koristelu murskatuilla marengeilla.

Valmistusaika: 5 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
14 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat