Moni miettii juhlien lähestyessä, mitä valmisteluita voisi hoitaa etukäteen. Pakastin onkin verraton apu, sillä suurimman osan leivonnaisista voi kierrättää pakastimen kautta – tämä saattaa jopa entisestään tasoittaa makuja ja mehevöittää rakennetta. Tässä sinulle vinkkilista, jonka avulla selviät useimmista pakastukseen liittyvistä pulmista. Lisäkysymyksiä voi osoittaa lopusta löytyvään kommenttiboksiin.

Mitä ei kannata pakastaa?

Koska useimmat leivonnaiset voi pakastaa, on helpointa poissulkea niitä leivonnaisia, jotka EIVÄT siihen sovellu. Kyse on osittain kosmeettisista seikoista, kenties myös makukysymyksistä.

  • Lehtitaikinaleivonnaiset ovat parhaimmillaan vastapaistettuina saman päivän aikana tarjoiltuina. Kylmä tekee rakenteelle hallaa.
  • Kaikki hyydykekakut eivät sovi pakastettaviksi – kysy ensin ja pakasta vasta sitten. Jos kakun koostumus on hyytelömäinen tai kiisselimäinen, on syytä olla erityisen epäileväinen. Suklaata sisältävät täytteet sen sijaan onnistuvat yleensä parhaiten.
  • Hyydykekakun kiillettä ei kannata pakastaa, vaan tehdä kiille sulaneen kakun päälle. Tällöin kakku pakastetaan siis vuokineen päivineen.
  • Kermavaahdon ja muut pursotukset suosittelen taiteilemaan pakastuksen jälkeen.
  • Uppopaistetut leivonnaiset, kuten munkit, ovat parhaimmillaan tuoreina. Sama pätee lettujen ja vohveleiden kaltaisiin herkkuihin, jotka tavataan syödä lämpiminä suoraan pannulta suuhun.
  • Koristelut voi olla varminta tehdä vasta pakastuksen jälkeen, sillä onnistuminen on tapauskohtaista.
  • Makeisten kohdalla pakastus onnistuu varsinkin suklaisissa herkuissa, sen sijaan esimerkiksi toffee tai fudge saattavat olla sulaneina hieman tahmeampia pinnaltaan.
  • Älä pakasta uudelleen taikinoita ja marjoja, jotka olet kertaalleen sulattanut. Paistamisen jälkeen ne voi toki pakastaa uudelleen.

Näin hyödynnät pakastinta

Tässä hieman sekalaisia vinkkejä pakastimen käytöstä.

  • Kaikkia kakkupohjia voi pakastaa ja tämä onkin yksi käytännöllisimmistä tavoista ennakoida juhlavalmisteluita.
  • Leivonnaiset, jotka saattavat kuivahtaa ja ovat siitä syystä parhaimmillaan tuoreina (pullat, juustosarvet, uunidonitsit), kannattaa mieluummin pakastaa vastaleivottuina kuin leipoa paria päivää aikaisemmin.
  • Jos haluat tarjoilla leivonnaiset vastapaistettuina, voit hyödyntää pakastinta raakapakastukseen. Esimerkiksi piirakat voi tehdä vuokaan valmiiksi, ottaa edellisenä päivänä jääkaappiin ja paistaa sulaneena. Jos pohja täytyy esipaistaa, suorita se ohjeen mukaisesti, jäähdytä ja kaada sitten päälle täyte. Myös keksitaikinaa voi hyvin pakastaa. Voit leipoa taikinan valmiiksi pikkuleiviksi ja laittaa jäisinä pakastimeen (paistoaika tällöin hieman ohjeistettua pidempi).
  • Täytekakku on varminta pakastaa ennen kuorruttamista, sillä kuorrutteiden pakastus onnistuu tapauskohtaisesti. Kinuski ja suklaakuorrute säilyvät kuitenkin hyvin pakastimessa.
  • Bebe-leivokset voi pakastaa, mutta sokerikuorrutteen kaltaisilla pinnoilla nonparellit voivat vettyä sulaessaan. Siksi ne kannattaakin ripotella vasta sulamisen yhteydessä, kun pinta on hieman kostea.
  • Hyödynnä pakastinta leivonnaisia kuljettaessasi. Esimerkiksi kakku on helppo kuljettaa jäätyneenä. Näin se myös säilyy pidemmänkin ajomatkan ilman kylmälaukkua.

Säilöminen ja sulatus

Varmistat onnistuneen lopputuloksen, kun huomioit seuraavat seikat niin pakastuksen aikana kuin sen jälkeen.

  • Säilytä leivonnaiset pakastimessa ohuen muovipussin tai kannellisen rasian sisällä.
  • Jos leivonnaisen pinta vaurioituu herkästi (vuosta irrotettu hyydykekakku), jäädytä ilman suojaa ja siirrä vasta tämän jälkeen muovipussin sisään. Esimerkiksi uunidonitsit, joissa on tahmainen kuorrute, kannattaa jäädyttää toisistaan erillään leikkuulaudan päällä ja pakata vasta sen jälkeen ekonomisemmin muovipussiin tai rasiaan.
  • Muista ottaa leivonnaiset ajoissa sulamaan. Sulamisaika riippuu koosta. Kakut suosittelen ottamaan jääkaappiin 1-2 päivää ennen juhlia. Piirakan voi ottaa edellisenä päivänä jääkaappiin tai samana päivänä huoneenlämpöön. Pienemmät leivonnaiset sulavat huoneenlämmössä muutamassa tunnissa.
  • Kakun kohdalla sulamisen voi testata cocktailtikulla täytteen keskeltä. Jos kakku vaikuttaa kohmeiselta, ota se muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön juhlapäivän aamuna ja siirrä sitten takaisin jääkaappiin.
  • Kypsänä pakastetun piirakan voi sulattamisen jälkeen lämmittää uunissa, jolloin saat sen tarjolle vastapaistetun oloisena. Peitä pinta foliolla ja lämmitä 175 asteessa noin puoli tuntia.

Pakastustärpit

Tässä vielä esimerkkilistaa leivonnaisista, joita voi pakastaa:

  • Kakkupohjat
  • Kreemitäytteiset leivonnaiset
  • Uunijuustokakut
  • Pullat
  • Piirakat
  • Pikkuleivät
  • Muffinssit
  • Kääretortut
  • Sämpylät
  • Kahvikakut