Kaupallinen yhteistyö Meiran kanssa.

Usein uuden hyydykekakun julkaisua seuraa kysymys: ”miten voisin tehdä tämän ilman liivatetta?”. No, nyt ollaan vastauksen äärellä! Minulla oli mahdollisuus lähteä tutkailemaan asiaa yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppanini, Meiran, kanssa. Meillä oli yhteinen intressi löytää liivatteelle toimiva korvaaja.

Tarve ei ole suinkaan uusi. Liivatteettomia kakkuja on pyydetty minulta lähes koko blogin olemassaolon ajan. Olenkin matkan varrella tehnyt erilaisia kokeiluita. Osa on onnistunut, osa ei. Agar agariin tutustuin ensimmäistä kertaa noin 8 vuotta sitten. Silloin käytin apteekista saatavia hiutaleita ja niiden voimakkaasta ominaishajusta jäi pitkäksi aikaa kielteinen asenne.

Meiralla lähdettiin kartoittamaan jauhemaisia Agar agar -laatuja. Mutta kuinka ollakaan kirjo oli valtava. Ne vaihtelivat esimerkiksi sen osalta, miten nopeasti hyytelö jähmettyi (huonossa tapauksessa kokkaroitui) kermavaahtoon lisättäessä tai miten tehokkaasti hyydyttäminen tapahtui. Yksi tuote muutti rakenteen ”joulupuuroksi”, toinen jäi keitettäessä kattilan pohjaan kiinni. Huolellinen testaus oli siis aivan välttämätöntä. Voittaja oli kuitenkin selkeä. Jähmetti hyvin, mutta ei liian nopeasti. Tuoksultaan ja maultaan neutraali. Tätä löytyy nyt purkeista ruokakauppojen leivontahyllystä.

Sanottakoon kuitenkin, että täysin autuaaksi tekevä ratkaisu ei tämäkään ole. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että merileväpohjaiset hyydyttäjät vaativat kaverikseen reiluhkon määrän nestettä, johon ne liuotetaan ennen täytevaahtoon lisäämistä. Liivatepohjaiset täytteet sisältävät huomattavasti pienemmän määrän nestettä. Eli soveltamista vaaditaan. Nestettä on lisättävä reseptiin. Kuumaa hyytelöä ei voi sekoittaa suoraan kermavaahtoon – se juoksettuu. Eli reseptissä täytyy olla tuorejuustoa, rahkaa tai vastaavaa, joka toimii hyytelön jäähdyttäjänä ennen kermavaahtoon lisäämistä.

On myös huomioitava, että Agar agar reagoi tiettyjen raaka-aineiden kanssa erilailla ja hyytelöimisteho ja reagointi voi vaihdella. Tätä kakkua tehdessäni huomasin, että puolukkamehusta tehty kiille muuttui sakkamaiseksi. Sen sijaan soseutettu puolukka + vesi toimi hyvin.

En ole vielä ehtinyt testata Agar agaria kaikissa mahdollisissa yhteyksissä, mutta suuntaa-antava annosteluohje täytteisiin voisi olla seuraava: 1 liivate vastaa ¾ tl Agar agar -jauhetta + ½ dl vettä (tai muuta nestettä). Sisällyttä alkuperäisessä reseptissä liivatteen sulattamisessa käytetty nestemäärä tuohon vesimäärään. Jos esimerkiksi reseptissä 2 liivatelehteä sulatetaan 2 rkl:een sitruunamehua, laittaisit liivatteettomaan kakkuun 1 ½ tl Agar agar -jauhetta ja 1 dl vettä, josta kuitenkin korvaisit 2 rkl verran sitruunamehulla. Jos kakun makuun sopii muu neste kuin vesi, esimerkiksi appelsiinimehu, voit käyttää veden tilalla sitä osittain tai kokonaan.

Jos haluat esimerkin maidottomasta hyydykekakusta, katso vegaanisen joulukakun resepti. Sitä kehitellessäni havaitsin, että maidottomat tuotteet vaativat enemmän Agar-vesiseosta.

Kiilteeseen Agar agaria tarvitaan noin ½ tl yhtä desilitraa kohden.

Tulen koostamaan näistä havainnoista aikanaan oman ohjesivun, jahka pääsen keräämään enemmän kokemustietoa. Tämän reseptin tein eräänlaiseksi perustaksi, josta voi lähteä liikkeelle omissa soveltamisissa. Siksi siinä on tavalliset raaka-aineet. Lopusta löydät videon, joka kannattaa katsoa ennen leipomista.

Liivatteeton hyydykekakku

Pohja:
180 g piparkakkuja (tai muita keksejä)
75 g voita tai margariinia

Täyte:
5 dl kuohukermaa
500 g maustamatonta tuorejuustoa *)
2 ½ dl sokeria
1 ¾ dl vettä
¾ dl sitruunamehua
3 ¾ tl Meira agar agar -jauhetta

Kiille:
200 g puolukoita
2 dl vettä
1 ½ dl sokeria
2 tl Meira agar agar -jauhetta

*) Voit käyttää myös maustettua tuorejuustoa, jos haluat vaihdella täytteen makua. Sitruunamehun voi korvata vedellä, mutta älä vähennä nesteen määrää. Huomaathan, että sitruunan jäädessä pois myös sokeria on vähennettävä.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä reunan suojaksi reunakalvo tai sipaise vuoan sisäreunaan öljyä helpottaaksesi kakun irrottamista. Murskaa piparkakut tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä piparimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä tuorejuusto ja sokeri. Laita vesi ja sitruunamehu kattilaan. Ripottele joukkoon agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Kaada samantien ohuena nauhana vatkaimella sekoittaen tuorejuuston joukkoon. Yhdistä nopeasti kermavaahdon kanssa. Sekoita huolellisesti kulhon pohjaa myöten.

Kaada vuokaan ja anna hyytyä noin 3 tuntia ennen kiilteen valmistamista. Laita vuoan alle reunallinen lautanen, sillä kakusta saattaa tihkua nestettä hyytymisen aikana.

Kiille on suositeltavaa tehdä samana päivänä, sillä pidemmän ajan kuluessa täytteen ja vuoan reunan väliin voi muodostua rakoja. Raot voi peittää painelemalla täytteen reunat tiiviiksi.

Soseuta puolukat. Laita kaikki kiilleainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Lämpimänä kiille voi sulattaa täytettä, joten anna jäähtyä kylmässä vesihauteessa välillä sekoitellen noin 20 minuuttia, kunnes seos on haaleaa ja jähmettymäisillään. Kaada täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa vielä ainakin 3 tuntia tai seuraavaan päivään.

Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele puolukanvarvuilla ja puolukoilla.

Yhteistyössä Meira

meira-logo