Putouskakku (drip cake) edustaa omaa kakkutrendiään ja tältä sivulta löydät johdatuksen eri makuisten ja väristen valumien valmistamiseen. Putouskuorrutteen voi tehdä melkeinpä mihin tahansa kakkuun, jossa on tasainen reuna, jota pitkin kuorrute pääsee valumaan esteettömästi. Hyydykekakuissa on suositeltavaa käyttää reunakalvoa, jonka avulla kakun saa irrotettua vuoasta siististi. Täytekakun voi kuorruttaa sokerikreemillä tai kaulittavalla massalla. Jopa kermavaahtokin käy valumien alle, mutta silloin kakku on syytä laittaa pakastimeen noin puoleksi tunniksi ennen valumien tekemistä. Näin pinta kohmettuu, eikä lähde valumaan kuorrutteen mukana.

Kuorrutetta voi valutella hyvin erilaisilla tyyleillä: tiheästi kapeita valumia, toisistaan irrallisia ”lammikoita” tai suurpiirteisemmin antaen kuorrutteen valua itsestään. Ensimmäiset putouskakkuni edustivat viimeksi mainittua tapaa, jossa kuorrutettiin ensin kakun päällinen reilulla määrällä ja päästettiin kuorrute valumaan myös reunaa pitkin. Nykyään tavallisempaa on kontrolloidumpi tekniikka, jossa aloitetaan reunojen valutuksella ja jätetään päällinen kokonaan peittämättä tai peitetään se lopuksi. Rajakohta piilotetaan runsailla koristeilla.

Valutukseen voi käyttää pursotuspussia, mutta itselläni on useimmiten käytössä pieni teelusikka. Suklaavalumissa käytän toimivaa ja edullista Pandaa. Kaikki suklaat eivät käyttäydy samalla tavalla ja jähmettymisessä voi olla eroja. Esimerkiksi Taloussuklaa ja jotkin leivontasuklaat saattavat jäädä niin löysiksi, että ne karkaavat kakun päältä jäähdytyksestä huolimatta. Tiedosta tämä ja käytä näiden suklaiden kanssa vähemmän kermaa.

Kaikki tälle sivulle kootut reseptit on mitoitettu 24-senttisen normaalikorkean kakun reunoille siten, että kakun keskiosa jätetään tyhjäksi. Annokset ovat pieniä, joten käytä pikkukattilaa, jotta kerma ei pala pohjaan. Löydät reseptien yhteydestä linkit esimerkkikakkuihin. Kurkkaa hakusivulta kaikki Kinuskikissan putouskakut. Niiden ohjeet saattavat poiketa hieman tälle sivulle kootuista kuorrutteista johtuen erilaisista valutustekniikoista.

Kaikkiin kuorrutteisiin pätee sama nyrkkisääntö: mitä enemmän kuorrute jäähtyy sen hitaammin ja paksummin se valuu. Jos kuorrute tuntuu liian valuvaiselta, jäähdyttele sitä hetki esimerkiksi kylmässä vesihauteessa sekoitellen. Jos taas kuorrute tuntuu liian paksulta, lisää tilkka kermaa. Mikäli kuorrute muuttuu valutuksen aikana liian paksuksi, sitä voi notkistaa uudelleen lämmittämällä. Valutuksen jälkeen kakku nostetaan jääkaappiin, jossa valumat jämähtävät lopullisesti paikoilleen.