01.11.2019   32 kommenttia Kategoria: Täytekakut
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Pähkinätön

Paahdettu valkosuklaa -putouskakku


Nyt herkutellaan paahdetun valkosuklaan aromilla! Tämä ”unelmakakku” on siintänyt mielessäni koko syksyn ja tein sen nyt hieman jälkijunassa lokakuussa ollutta synttäriä ajatellen. Alun perin ajatukseni oli luoda kinuskin maku perinteisemmin, mutta lopulta päädyin hyödyntämään valkosuklaata, joka paahtuessaan saavuttaa miellyttävän karamellimaisen aromin. Paahdetusta valkosuklaasta ja kermasta tehtävää kinuskia käytetään kakun täytteessä ja se soveltuu sellaisenaan myös upeaan valuvaan kuorrutteeseen. Näin voidaan yhdistää kaksi työvaihetta.

Kakun valmistamista olen pyrkinyt helpottamaan myös kokoamalla kakun siten, että täyte muodostaa samalla tasaisen pinnan, jota ei tarvitse erikseen peittää kermavaahdolla, sokerikreemillä tai muulla kuorrutteella. Hieman vuoan halkaisijaa pienemmiksi jätetyt pohjakerrokset jäävät piiloon kakun sisään. Kakkupohja itsessään valmistuu helpolla ”kaikki kulhoon ja sekoita” -menetelmällä.

Tämä luomus ei siis ole työläimmästä päästä, vaikka lopputulos onkin näyttävä. Kakun voi myös pakastaa täytettynä ja tehdä kuorruteen ja koristelun juhlia edeltävänä päivänä.

Vinkki: Valmistusvideo löytyy Instagram-profiilin kohokohdista.

  • Kostuke:
  • 1 ¾ dl kahvia
  • 1 ½ tl sokeria
  • Täyte:
  • 350 g valkosuklaata
  • 3 liivatelehteä
  • 3 ½ dl vispikermaa
  • 300 g vaniljatuorejuustoa *)
  • 3 dl kuohukermaa
  • 75 g jäisiä (tai tuoreita) puolukoita
  • Valuva kinuskikuorrute:
  • 85 g valkosuklaata
  • ¾ dl kuohukermaa
  • Koristeluun:
  • kovia toffeemakeisia (Werther’s Original)
  • fudgeja
  • paahdettua valkosuklaarouhetta
  • Pursotukset:
  • ¾ dl vispikermaa
  • ½ tl sokeria

*) Täytteessä on käytetty Pirkan vaniljatuorejuustoa. Tällöin koostumus jää paksummaksi kuin Valio Violan kanssa. Täyte hyytyy molemmilla tuotteilla, mutta Valio Violan kanssa esijähmetä täytettä jääkaapissa hetken aikaa (välillä sekoitellen) ennen kuin kokoat kakun. Muutoin kakkupohjat saattavat valahtaa löysän täytteen ”läpi”. Varo kuitenkin jähmettämästä liian kauan, jotta saat täytteen valumaan tasaisesti myös kakkupohjan reunoille.

  • Vuoraa pienen irtopohjavuoan (sisähalkaisija 15 cm) pohja leivinpaperilla. Peitä reuna paksulla reunakalvolla. Sipaise kalvon pintaan kevyesti öljyä, jolloin kakun pinnasta tulee vieläkin siloisempi. Reunakalvon avulla saat matalampaankin vuokaan lisää korkeutta. Kakusta tulee 12 cm korkea eli se ulottuu reunakalvon yläreunaan saakka.
  • Valmista omenakakkupohja pellillä erillisen ohjeen mukaan. Leikkaa kakkupohjasta neljä ympyrää. Alin ympyrä voi olla vuoan sisähalkaisijan kokoinen, mutta muista ympyröistä voi tehdä pienempiä. Näin ne jäävät kakun sisään piiloon ja täytteestä muodostuu kakulle yhtenäinen pinta, jota ei tarvitse erikseen kuorruttaa. Jos haluat pohjakerrokset näkyviin, voit toki leikata muistakin ympyröistä vuoan halkaisijan kokoiset. Leikkaamisessa voi hyödyntää ympyrämuottia (tässä 12 cm) tai nurinpäin käännettyä kippoa.
  • Leikkaa valkosuklaa rouheeksi. Jos teet kakulle valuvan kuorrutteen, voit paahtaa siihen tarvittavan suklaan samalla. Levitä suklaarouhe pellille leivinpaperin päälle ja paahda 175-asteessa noin 8 minuuttia, kunnes väri on kevyesti ruskistunut. Varo polttamasta suklaata! Erota pieni määrä suklaata koristeluun.
  • Keitä kostukkeeksi tuleva kahvi ja sulata joukkoon sokeri.
  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon valmiiksi vaniljatuorejuusto.
  • Laita suklaarouhe kattilaan yhdessä kuohukerman kanssa. Jos teet valuvan kuorrutteen, laita kattilaan myös siihen tarvittava kerma. Keitä lieden keskiteholla välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaahiput ovat sulaneet. Kuorruttamista varten valmiista kinuskista voi erottaa reilu 1 dl. Voit antaa sen jäähtyä huoneenlämmössä ja säilyttää jääkaapissa yön yli, mikäli teet kuorruttamisen vasta seuraavana päivänä.
  • Sekoita lopun kinuskin joukkoon liotetut liivatteet (ethän antanut kinuskin jäähtyä välillä). Yhdistä kinuski vaniljatuorejuuston kanssa vatkaimella rauhallisesti sekoittaen. Lisää seos sitten kermavaahdon joukkoon.
  • Laita vuoan pohjalle ensimmäinen (iso) pohjaympyrä. Laita pohjapalat vuokaan huokoisempi (peltiä vasten paistunut) puoli ylöspäin, sillä kostuke imeytyy siihen paremmin. Kostuta kahvilla. Kaada päälle noin neljäsosa täytevaahdosta. Jos haluat täsmälleen yhtä paksut täytevälit, voit tehdä esimerkiksi pillistä mittatikun. Tässä täytekerrosten paksuus on noin 1,5 cm. Ripottele täytevaahdon päälle jäisiä puolukoita. Laita päälle seuraava (vuoan halkaisijaa pienempi) pohjaympyrä. Kostuta ja kaada päälle täytettä. Anna täytteen valua nyt myös pohjaympyrän ja vuoan reunan väliin jäävään rakoon. Ripottele taas puolukoita. Jatka näin, kunnes kakussa on neljä pohjakerrosta ja neljä täytekerrosta (täytekerros tulee päällimmäiseksi). Hyydytä jääkaapissa 3 tuntia tai seuraavaan päivään.
  • Irrota kakku vuoasta, poista reunakalvo ja siirrä leivinpaperin päällä tarjoilulautaselle. Lämmitä aiemmin valmistettua kuorrutetta mikrossa miedoimmalla teholla tai kuumassa vesihauteessa, kunnes se on sopivan juoksevaa. Oikea paksuus selviää parhaiten kokeilemalla. Mitä kauemmin kuorrutetta lämmittää sen juoksevammaksi se muuttuu. Valuta kuorrutetta kakun reunalle lusikan tai pursotuspussin avulla. Osa valumista voi jäädä lyhyemmiksi ja osa ulottua kakkulautaselle saakka. Kaada loput kuorrutteesta kakun keskelle. Anna jähmettyä jääkaapissa.
  • Laita kovat toffeemakeiset pellille leivinpaperin päälle. Paahda 200 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes toffee on levinnyt kuplivaksi kiekoksi. Anna ”toffeepitsien” jäähtyä tasaisella alustalla.
  • Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota korkeita ruusukkeita kakun päälle siten, että väliin jää tilaa fudgeille.
  • Halkaise fudget kolmioiksi ja aseta kakun päälle. Laita pursotusten keskelle pystyyn toffeepitsit. Viimeistele paahdetulla valkosuklaarouheella.

Valmistusaika: 6 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
18 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan marraskuun arvonta



Toivepuodin joulutuotteista marraskuun arvontaan pääsivät piparipojat-silikonimuotti pienten leivosten tai konvehtien valmistamiseen, jouluiset minimuffinssivuoat, kultaiset makeisvuoat ja Christmas time -kakkukoriste.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat