15.11.2019   8 kommenttia Kategoria: Joulu,  Täytekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Piparminttu-putouskakku


Kaupallinen yhteistyö Valion kanssa.

Tämän kakun ideointi lähti kahdesta teemasta. Halusin muokata red velvet -kakusta jouluisen version, toisaalta olen haaveillut amerikkalaisten karkkikeppien makuisesta kakusta, joka olisi väriltään raikkaan puna-valkoinen. Nämä ajatukset yhdistyivät, kun punaisen kakkupohjan täytti piparmintun makuisella kreemillä ja koristeli kaksivärisillä valkosuklaavalumilla. Täytekreemistä tulee kakulle myös pintakuorrute, joten valmistamisessa säästyy yksi vaihe.

Jenkkileivonnaisissa tyypilliset pensasmustikat vaihtuivat nyt jouluisemman värisiin tummiin viinirypäleisiin. Ne ovat maultaan ja rakenteeltaan pensasmustikoiden kaltaisia ja raikastavat kakkua pelkkään kreemitäytteeseen verrattuna. Koristelussa voikin sitten antaa mielikuvituksen laukata periaatteella ”enempi parempi”. 🙂

Kakun leivontavideon löydät Kinuskikissan Instagram-profiilin kohokohdista.

  • Pohja:
  • 200 g karpaloita (tuoreita tai pakastettuja)
  • 3 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 dl perunajauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 4 munaa
  • 3 ½ dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 200 g Valio kermaviiliä
  • punaista elintarvikeväriä
  • Kostutus:
  • 3 dl Valio rasvatonta maitoa
  • Täytteeseen:
  • 1 rs (500 g) tummia viinirypäleitä
  • Valuva valkosuklaakuorrute:
  • 100 g valkosuklaata (esim. Panda)
  • ½ dl Valio vispikermaa
  • punaista pasta- tai geeliväriä
  • Koristeet:
  • marenkeja, vaahtokarkkeja, piparkakkuja, irtokarkkeja, suklaakuorrutettuja hasselpähkinöitä, suklaakuulia, mintunoksia


  • Sulata karpalot ja soseuta sauvasekoittimella. Yhdistä keskenään jauhot, ruokasooda ja piparkakkumauste. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon ensin reilusti jauhoseosta ja sitten vuorotellen jauhoseosta, karpalososetta, öljyä ja kermaviiliä. Värjää pastavärillä.
  • Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm). Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa pohja heti paistamisen jälkeen, niin saat sen painumaan tasaisemmaksi. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
  • Ota tuorejuusto ja voi ajoissa jääkaapista, jotta ne pehmentyvät huoneenlämpöisiksi. Yhdistä vatkaimella sekoittaen. Lisää noin puolet tomusokerista ja välissä kreemijauhe, joka sitoo rakenteen kiinteäksi. Lisää sitten loput tomusokerista ja piparminttuaromi.
  • Leikkaa viinirypäleet pituussuunnassa kahtia.
  • Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Levitä päälle noin kolmasosa kreemistä ja puolet viinirypäleistä. Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja täytä samaan tapaan. Laita kanneksi viimeinen pohjalevy. Kostuta.
  • Levitä loput kreemistä kakun pinnalle. Tasoittaminen helpottuu, kun teet kuorruttamisen kahdessa osassa käyttämällä kakkua välillä jääkaapissa tai pikaisesti pakastimessa. Nosta lopuksi jääkaappiin, jotta kreemi jähmettyy ennen suklaavalumia.
  • Laita paloiteltu valkosuklaa ja kerma kattilaan. Lämmitä lieden pienimmällä teholla sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Värjää puolet kuorrutteesta punaiseksi pasta- tai geelivärin avulla. Älä käytä nestemäistä väriä.
  • Ota pieneen lusikkaan kumpaakin kuorrutetta ja valuta noroina reunaa pitkin. Osa valumista voi jäädä lyhyemmiksi ja osa ulottua kakkulautaselle saakka. Levitä samalla kuorrutetta parin senttimetrin verran kakun päälle. Peitä kuorrutteen raja koristeilla, kuten marengeilla, vaahtokarkeilla, halkaistuilla piparkakuilla ja irtokarkeilla.
  • Yhteistyössä Valio

  • VALIO_logo_RGB53mm_12997_16

Valmistusaika: 4 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
11 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan marraskuun arvonta



Toivepuodin joulutuotteista marraskuun arvontaan pääsivät piparipojat-silikonimuotti pienten leivosten tai konvehtien valmistamiseen, jouluiset minimuffinssivuoat, kultaiset makeisvuoat ja Christmas time -kakkukoriste.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat