16.2.2019
Laskiainen on kristillinen kirkkovuoden juhla, johon kuuluu sekä pakanallisia että kristillisiä perinteitä. Uskonnollisessa mielessä laskiainen merkitsee laskeutumista pääsiäistä edeltävään paastoon. Sana ”laskiainen” saattoi tarkoittaa myös laskiaisena alkavan paaston päivien (40) laskemista. Uskonpuhdistuksen myötä paastoaminen jäi pois.
Suomessa laskiainen osuu talviaikaan ja laskiaisen viettoon kuuluukin riemukasta ulkoilua ja vauhdin hurmaa pulkkamäessä perheen ja ystävien kesken. Enää ei juhlita sitä, että pellavat ja hamput on saatu kehrättyä eikä huudeta kelkkamäessä ”pitkiä pellavia” hyvän pellavasadon toivossa. Nyt iloitaan pimeän talven väistymisestä ja toivotetaan tervetulleeksi kevät ja valo.
Laskiaiseen kuuluvia juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai, mutta Suomessa laskiaisella tarkoitetaan yleensä laskiaistiistaita. Laskiaisena syödään perinteisesti hernekeittoa ja pannukakkuja ja herkutellaan kermatäytteisillä laskiaispullilla.
Laskiaisleivonnaisissa pulla on isossa roolissa ja laskiaisen ehdoton herkku onkin juuri laskiaispulla. Halkaistu pyöreä pulla on Suomessa 1950-luvulta lähtien täytetty mantelimassalla, kermavaahdolla ja mansikka- tai vadelmahillolla. Pullan raesokerikoristeisen hatun syömistavasta on kiva kinata. Kuuluuko hattu nostaa ja syödä erikseen? Vaiko haukata yhdessä pohjaosan kanssa? Kukin tyylillään!
Maukas, mausteinen pullataikina on herkullisen pullan edellytys. Muista myös pullataikinan kylmäkohotus. Halutessaan taikinan voi tehdä illalla valmiiksi jääkaappiin ja leipoa vasta seuraavana aamuna. Hae pullamallistosta inspiraatiota taikinan muotoiluun.
Gluteenittomaan pullaan löytyy oma ohjeensa – pelkkä jauhojen vaihtaminen ei riitä onnistuneeseen lopputulokseen, vaan koko leivontaprosessi on erilainen. Löydät myös vinkitystä jauhoseokseen valintaan. Jos tavoitteena on lisäksi vegaanisuus, muista vegaanisen ja gluteenittoman laskiaispullan resepti.
Tärkeintä laskiaispullassa on tietenkin täyte. Mantelimassa ja hillo eivät suinkaan ole ainoita vaihtoehtoja! Kinuskikissa on testannut kolmisenkymmentä eri täytettä ja koonnut ne yhteen. Piipahda laskiaistäytesivulla ideoimassa omaa valintaasi.
Laskiais-puffinssit ovat helppoudessaan yliveto tapa päästä laskiaispullan makuun: pullataikinan makuinen muffinssitaikina on hiivataikinaa nopeampi valmistaa. Hellyttävät laskiaisen pullasiilit valloittavat niin aikuiset kuin lapset. Siilin leipojaksi voi päästä lapsikin.
Jos Runebergin juhlinta jäi väliin, voisi asia korjaantua näyttävillä laskiais-runebergeillä, yhdistäen sopivasti torttua ja pullaa. Jos haluat säväyttää kotikutsuilla tai yllättää työkaverit viimeisen päälle, tuo tarjolle upeita suussa sulavia prinsessapullia. Ne ovat yhdistelmä prinsessakakkua ja laskiaispullaa. Varaudu keräämään ihailevat kiitokset! Amorin laskiaiskranssi tuo kahvihetkeen hempeää tunnelmaa ja viettelee herkkusuun alta aikayksikön. Varo Amorin nuolia!
Mikä komeampaa kuin nostaa jättimäinen laskiaispulla pöytään koko porukan herkuteltavaksi. Laskiaispullakakun jakaminen sujuu kyllä sulassa sovussa, sillä joka pulkkailijalle riittää siitä kunnon kimpale. Kuten myös näyttävästä laskiaispullapiirakasta, jossa pulla on kierretty kranssiksi.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä