16.02.2020   13 kommenttia Kategoria: Pullat, munkit ja donitsit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Laskiaispullat


Nykyisen kaltainen laskiaispullaperinne yleistyi Suomessa vasta 1950-luvulla, mutta laskiaispullan historia ulottuu vuosisatojen taakse. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan saksalainen keksintö. Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan raipaniskujen pelossa ollut leipurioppilas. Leipurimestari lupasi säästää oppilaan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipaniskuilta. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla. Mantelimassan ja kermavaahdon seosta sekä hilloja alettiin käyttää pullan täytteenä vasta 1950-luvulla.

Historiatietojen mukaan laskiainen tarkoitti alun perin laskeutumista paastoon. Vasta paljon myöhemmin suomalaiseen laskiaiskulttuuriin yhdistyi mäenlasku, hernekeitto ja tietenkin herkulliset laskiaispullat.

Manteliversioon kannattaa valita nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania ”hienompaa”. Itse tehty mansikkahillo kannattaa valmistaa jo etukäteen, koska se jähmettyy vasta vuorokauden kuluessa.

Kinuskikissa on leiponut vuosien saatossa useita muunnelmia rakastetusta laskiaispullasta. Laskiaispullan makuja löytyy myös esimerkiksi kakuista, leivoksista ja muffinsseista, isossa ja pienessä koossa. Infopaketin laskiaisesta löydät jutusta laskiaispulla ja muut laskiaisen herkut.

Pullat mansikka- ja mantelimassatäytteellä

20-25 kappaletta

Taikina:
200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:
raesokeria tai mantelilastuja
tomusokeria

Täyte:
150 g mantelimassaa
n. ½ dl kuohukermaa
TAI
50 g mantelijauhetta
¾ dl tomusokeria
1 rkl kiehuvaa vettä
2 rkl kuohukermaa
TAI
mansikkahilloa

Kermavaahto:
5 dl kuohu- tai vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
2 tl sokeria
(vaniljakreemijauhetta)


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun olet lisännyt noin 2/3 jauhoista. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Lopullinen jauhojen määrä riippuu niin vaivaamisesta kuin jauholaadusta.


Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka.

Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa yhtä suuriin paloihin. Pyöritä paloista pullia käsiesi välissä tai pöytää vasten pyörittäen. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle.


Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria, murskattuja mantelilastuja tai molempia, jos teet laskiaispullia kahdella eri täytteellä. Mantelilastuilla erotetaan mantelimassaa sisältävät pullat.

Paista 200 asteessa pullien koosta riippuen 8-15 minuuttia.

Valmista mantelimassatäyte sekoittamalla haarukalla painellen mantelimassan joukkoon kuohukermaa pienissä erissä, kunnes seos on tahnamainen. Vaihtoehtoisesti tee mantelitäyte sekoittamalla mantelijauhe, tomusokeri, kiehuva vesi ja kerma keskenään. Seos jähmettyy hieman jääkaapissa. Tee mansikkahillo itse edellä linkatun ohjeen avulla tai käytä valmista hilloa.

Leikkaa pullalle kansi siten, että kohdistat veitsen kärjen alaviistossa pullan keskiosaan. Laita kuoppaan hillo- tai mantelitäyte.

Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Halutessasi voit siivilöidä kermaan vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhetta, joka tekee vaahdosta kestävämmän. Kreemijauhetta käytettäessä kerma ei vaahtoudu aivan yhtä tilavaksi. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota täytteen päälle reilusti kermavaahtoa. Nosta hattu paikoilleen. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoile heti.

Valmistusaika: 3 t

Vaikeusaste: Helppo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
30 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat