Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Laskiaispullat

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Laskiaispullat

16.2.2020

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla.jpg
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-300x280.jpg
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-2-300x300.jpg

Nykyisen kaltainen laskiaispullaperinne yleistyi Suomessa vasta 1950-luvulla, mutta laskiaispullan historia ulottuu vuosisatojen taakse. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan saksalainen keksintö. Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan raipaniskujen pelossa ollut leipurioppilas. Leipurimestari lupasi säästää oppilaan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipaniskuilta. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla. Mantelimassan ja kermavaahdon seosta sekä hilloja alettiin käyttää pullan täytteenä vasta 1950-luvulla.

Historiatietojen mukaan laskiainen tarkoitti alun perin laskeutumista paastoon. Vasta paljon myöhemmin suomalaiseen laskiaiskulttuuriin yhdistyi mäenlasku, hernekeitto ja tietenkin herkulliset laskiaispullat.

Manteliversioon kannattaa valita nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania ”hienompaa”. Itse tehty mansikkahillo kannattaa valmistaa jo etukäteen, koska se jähmettyy vasta vuorokauden kuluessa.

Kinuskikissa on leiponut vuosien saatossa useita muunnelmia rakastetusta laskiaispullasta. Laskiaispullan makuja löytyy myös esimerkiksi kakuista, leivoksista ja muffinsseista, isossa ja pienessä koossa. Infopaketin laskiaisesta löydät jutusta laskiaispulla ja muut laskiaisen herkut.

3 h Helppo 25 kappaletta 16

Avainsanat

Laskiainen

Ainesosat

MansikkaPähkinä/manteli/nougat

Kategoriat

Pullat, munkit ja donitsitTalvi

Erityisruokavaliot

Liivatteeton

Tykkäsitkö?

(30)

Lisää suosikkeihin

Kauppalista

Muistiinpano

Tulosta

Pullat mansikka- ja mantelimassatäytteellä

Muunna reseptiämukaan.
25
KAPPALETTA

Taikina

200 g voita

5 dl täysmaitoa

50 g hiivaa *)

2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl kardemummaa

1 1/2 tl suolaa

1 muna

n. 15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

1 muna

Pinnalle

raesokeria tai mantelilastuja

tomusokeria

Täyte

150 g mantelimassaa

n. 1/2 dl kuohukermaa

TAI

50 g mantelijauhetta

3/4 dl tomusokeria

1 rkl kiehuvaa vettä

2 rkl kuohukermaa

TAI

mansikkahilloa

Kermavaahto

5 dl kuohu- tai vispikermaa

1 rkl vaniljasokeria

2 tl sokeria

( vaniljakreemijauhetta )

*) Tuorehiivan sijaan voit käyttää myös 2 ps kuivahiivaa. Lämmitä maito tällöin hieman kädenlämpöä kuumemmaksi (42 astetta).

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg

Ohje

Piilota kuvat

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun olet lisännyt noin 2/3 jauhoista. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Lopullinen jauhojen määrä riippuu niin vaivaamisesta kuin jauholaadusta.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_1-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_2-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_3-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_4-295x300.jpg

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_5-295x300.jpg

Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa yhtä suuriin paloihin. Pyöritä paloista pullia käsiesi välissä tai pöytää vasten pyörittäen. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_6-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_7-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-2-295x300.jpg

Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria, murskattuja mantelilastuja tai molempia, jos teet laskiaispullia kahdella eri täytteellä. Mantelilastuilla erotetaan mantelimassaa sisältävät pullat.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-3-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-4-295x300.jpg

Paista 200 asteessa pullien koosta riippuen 8-15 minuuttia.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-5-295x300.jpg

Valmista mantelimassatäyte sekoittamalla haarukalla painellen mantelimassan joukkoon kuohukermaa pienissä erissä, kunnes seos on tahnamainen. Vaihtoehtoisesti tee mantelitäyte sekoittamalla mantelijauhe, tomusokeri, kiehuva vesi ja kerma keskenään. Seos jähmettyy hieman jääkaapissa. Tee mansikkahillo itse edellä linkatun ohjeen avulla tai käytä valmista hilloa.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispullan-mantelitäyte-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispullan-mantelitäyte-2-295x300.jpg

Leikkaa pullalle kansi siten, että kohdistat veitsen kärjen alaviistossa pullan keskiosaan. Laita kuoppaan hillo- tai mantelitäyte.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-7-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-8-295x300.jpg

Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Halutessasi voit siivilöidä kermaan vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhetta, joka tekee vaahdosta kestävämmän. Kreemijauhetta käytettäessä kerma ei vaahtoudu aivan yhtä tilavaksi. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota täytteen päälle reilusti kermavaahtoa. Nosta hattu paikoilleen. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoile heti.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-6-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-9-295x300.jpg
 
 

Kommentit (16)

Elsa ja Eppu19.1.2021 18:14

Tuhannesti kiitoksia, mari-johanna! Nyt jauhot pöllyämään :).

mari-johanna16.1.2021 08:15

Elsa ja Eppu: On totta, että niinkin yksinkertainen resepti kuin pullataikina, siitä on monia versioita. Jokainen leipurinsa näköinen.
Mutta kyllä esim. tämä Kinuskikissan taikina on oikein hyvä.
Sellaiset pullataikinat joissa munaa ei ole käytetty ollenkaan ovat tarkoitettu tietenkin muna allergisille tai sitten vegaanisille, mutta silloin moni muukin aine osa on muutettu.

Itse olen opetellut hyvän kuohkean pullan teon saloja viimeiset vuodet,oma äitini on nimittäin paras pullan leipoja ikinä! Aineiden laadulla on suuri merkitys.
Maun puolesta, jos vain pystyy allergioiden osalta taikinan tekemään punaisesta täysmaidosta,vaikka sitten eilasta ja aidosta voista margariinin sijaan, niin maku on ehdottomasti parempi.
Itse tein aina ennen yhdellä munalla, mutta löydettyäni mummoni ikivanhan pullaohjeen jossa käytettiin 2 munaa olen minäkin alkanut laittaa 2.
Onko tuolla jotain merkitystä, sitä en osaa sanoa.
Ja jauhot taas…. niissä on myös eroja vaikkei uskoisi. Mitä vähemmän laittaa pullataikinaa jauhoja sitä pehmeämmän ja kuohkeamman taikinan saa aikaiseksi.
Mummoni pulla ohjeessa jauhoja oli käytetty vain 1 litra eli 5 dl vähemmän kuin esim. tässä Kinuskikissan ohjeessa. En tiedä miten se on aikoinaan saatu toimimaan, itse en litralla pärjää, mutta sen jälkeen lisään desi kerrallaan enkä pistä yhtään enempää kuin on tarvis taikinan irtoamiseksi käsistä.
Sunnuntain vehnäjauhot,niitä minä kannatan pullan leivonnassa.
Ja viimeisenä omana neuvonani on pullataikinan hyvä pitkä vaivaaminen. Pitkä vaivaamis aika sekä kohtuus jauhojen määrässä saavat aikaan kuohkean pehmeän pullan.

Elsa ja Eppu15.1.2021 13:14

Hei Kinuskit! Piiiitkästä aikaa teen laskiaispullia ja huomasin, että ohjeiden kananmuna- ja voimäärät eroavat toisistaan suuresti. Joissakin resepteissä puolen litran taikinassa on 2 munaa, toisissa ei yhtään. Voita taas voi olla 100-200 grammaa. Millähän määrillä puolen litran taikinasta saa kuohkeimmat pullat?

Kinuskikissa21.2.2020 16:46

Marja: voit vallan hyvin maustaa myös vehnäpullan taikinaa fariinisokerilla! 🙂

Marja Similä18.2.2020 07:40

Hei, tuolla tarinoissa kävit läpi gluteenittoman pullataikinan teossa työvaiheita ja siellä laitoit fariinisokeria tavallisen sokerin sijaan. Oletko kokeillut normi pullataikinaan tätä samaa? Voiko normaaliin pullataikinaan laittaa esimerkiksi puolet tavallista ja puolet fariinisokeria? Vai onko fariinisokeri ainoastan käypä gluteenittomaan versioon? 😊

Kinuskikissa11.2.2015 19:48

mussunmassun: hyvä idea tuo kardemummavaahto! Minä ainakin tykkäisin, koska rakastan sitä maustetta. 🙂

mussunmassun11.2.2015 16:43

Minun laskiaispullieni täytteeseen kuuluu kuoppa pohjalle, nämä muruset sekoitan mantelimassan ja kermavaahdon kanssa mössöksi jolla täytän kuopat uudelleen. siihen päällehän voi vielä laittaa lisää mantelimassaa jos on perso kuten minä 😀 Vaahdotan Flora vispin sekaan hiukan vaniljakreemijauhetta joka tekee vaahdosta jämäkkää eikä tarvitse sitten mitään sokerilisäyksiäkään, ja se tärkein, laitan kermavaahdon joukkoon myös hieman kardemummaa, voi sitä herkkua!!

dallas30.1.2012 15:52

Onko joku testannut sitä vaniljakreemijauheesta tehtyä kreemiä laskiaispullien väliin? siinä purkin kyljessä on ainakin joku ohje.. Voittaisko makuelämykseltään tavallisen kermavaahdon? Sitten mietin, että kun ainainen ongelma laskiaispullien kanssa on se, että se kerma pursuaa sieltä pois jo ensihaukkauksella niin olisiko tuo kreemi hiukan jämäkämpää ja pysyisi hiukan kauemmin siellä pullan välissä ? 😀

Insanity22.2.2010 07:09

Meille opetettiin koulussa, että ihan perinteisimmillään laskiaispullaan tehdään aina kuoppa pohjaosaan. Pohjasta irtoava pullamassa sotketaan mantelimassan sekaan, jolloin täyte pitäisi olla parhaimmillaan. En tiedä pitäneekö paikkaansa perinteisyyden puolesta, mutta näin meille opetettiin.

Kinuskikissa18.2.2010 21:16

Kiitos kommentista, Anna-Mari, Noora ja Päivi!

Ruotsin-Kati: pakko tunnustaa, että olen tehnyt laskiaispullat aina hilloon, vaikka mantelimassa toki onkin se aidompi täyte. Tänä vuonna tein ensimmäistä kertaa osan pullista mantelimassalla. Pidän mielessä vinkkisi tuosta kermasta. Kuopan suhteen taas edustan toista ”koulukuntaa”, itse tarkoituksella levitän hillon niin, että sitä riittää joka suupalalle. 🙂

Kinuskigalleria (2)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Laskiaispullat

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Laskiaispullat

16.2.2020

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla.jpg
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-300x280.jpg
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-2-300x300.jpg

Nykyisen kaltainen laskiaispullaperinne yleistyi Suomessa vasta 1950-luvulla, mutta laskiaispullan historia ulottuu vuosisatojen taakse. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan saksalainen keksintö. Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan raipaniskujen pelossa ollut leipurioppilas. Leipurimestari lupasi säästää oppilaan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipaniskuilta. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla. Mantelimassan ja kermavaahdon seosta sekä hilloja alettiin käyttää pullan täytteenä vasta 1950-luvulla.

Historiatietojen mukaan laskiainen tarkoitti alun perin laskeutumista paastoon. Vasta paljon myöhemmin suomalaiseen laskiaiskulttuuriin yhdistyi mäenlasku, hernekeitto ja tietenkin herkulliset laskiaispullat.

Manteliversioon kannattaa valita nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania ”hienompaa”. Itse tehty mansikkahillo kannattaa valmistaa jo etukäteen, koska se jähmettyy vasta vuorokauden kuluessa.

Kinuskikissa on leiponut vuosien saatossa useita muunnelmia rakastetusta laskiaispullasta. Laskiaispullan makuja löytyy myös esimerkiksi kakuista, leivoksista ja muffinsseista, isossa ja pienessä koossa. Infopaketin laskiaisesta löydät jutusta laskiaispulla ja muut laskiaisen herkut.

3 h Helppo 25 kappaletta 16

Avainsanat

Laskiainen

Ainesosat

MansikkaPähkinä/manteli/nougat

Kategoriat

Pullat, munkit ja donitsitTalvi

Erityisruokavaliot

Liivatteeton

Tykkäsitkö?

(30)

Lisää suosikkeihin

Kauppalista

Muistiinpano

Tulosta

Pullat mansikka- ja mantelimassatäytteellä

Muunna reseptiämukaan.
25
KAPPALETTA

Taikina

200 g voita

5 dl täysmaitoa

50 g hiivaa *)

2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl kardemummaa

1 1/2 tl suolaa

1 muna

n. 15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

1 muna

Pinnalle

raesokeria tai mantelilastuja

tomusokeria

Täyte

150 g mantelimassaa

n. 1/2 dl kuohukermaa

TAI

50 g mantelijauhetta

3/4 dl tomusokeria

1 rkl kiehuvaa vettä

2 rkl kuohukermaa

TAI

mansikkahilloa

Kermavaahto

5 dl kuohu- tai vispikermaa

1 rkl vaniljasokeria

2 tl sokeria

( vaniljakreemijauhetta )

*) Tuorehiivan sijaan voit käyttää myös 2 ps kuivahiivaa. Lämmitä maito tällöin hieman kädenlämpöä kuumemmaksi (42 astetta).

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg

Ohje

Piilota kuvat

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun olet lisännyt noin 2/3 jauhoista. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Lopullinen jauhojen määrä riippuu niin vaivaamisesta kuin jauholaadusta.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_1-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_2-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_3-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_4-295x300.jpg

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_5-295x300.jpg

Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa yhtä suuriin paloihin. Pyöritä paloista pullia käsiesi välissä tai pöytää vasten pyörittäen. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_6-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/LP_7-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-2-295x300.jpg

Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria, murskattuja mantelilastuja tai molempia, jos teet laskiaispullia kahdella eri täytteellä. Mantelilastuilla erotetaan mantelimassaa sisältävät pullat.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-3-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-4-295x300.jpg

Paista 200 asteessa pullien koosta riippuen 8-15 minuuttia.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-5-295x300.jpg

Valmista mantelimassatäyte sekoittamalla haarukalla painellen mantelimassan joukkoon kuohukermaa pienissä erissä, kunnes seos on tahnamainen. Vaihtoehtoisesti tee mantelitäyte sekoittamalla mantelijauhe, tomusokeri, kiehuva vesi ja kerma keskenään. Seos jähmettyy hieman jääkaapissa. Tee mansikkahillo itse edellä linkatun ohjeen avulla tai käytä valmista hilloa.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispullan-mantelitäyte-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispullan-mantelitäyte-2-295x300.jpg

Leikkaa pullalle kansi siten, että kohdistat veitsen kärjen alaviistossa pullan keskiosaan. Laita kuoppaan hillo- tai mantelitäyte.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-7-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-8-295x300.jpg

Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Halutessasi voit siivilöidä kermaan vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhetta, joka tekee vaahdosta kestävämmän. Kreemijauhetta käytettäessä kerma ei vaahtoudu aivan yhtä tilavaksi. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota täytteen päälle reilusti kermavaahtoa. Nosta hattu paikoilleen. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoile heti.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-6-295x300.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/laskiaispulla-vaihe-9-295x300.jpg
 
 

Kommentit (16)

Elsa ja Eppu19.1.2021 18:14

Tuhannesti kiitoksia, mari-johanna! Nyt jauhot pöllyämään :).

mari-johanna16.1.2021 08:15

Elsa ja Eppu: On totta, että niinkin yksinkertainen resepti kuin pullataikina, siitä on monia versioita. Jokainen leipurinsa näköinen.
Mutta kyllä esim. tämä Kinuskikissan taikina on oikein hyvä.
Sellaiset pullataikinat joissa munaa ei ole käytetty ollenkaan ovat tarkoitettu tietenkin muna allergisille tai sitten vegaanisille, mutta silloin moni muukin aine osa on muutettu.

Itse olen opetellut hyvän kuohkean pullan teon saloja viimeiset vuodet,oma äitini on nimittäin paras pullan leipoja ikinä! Aineiden laadulla on suuri merkitys.
Maun puolesta, jos vain pystyy allergioiden osalta taikinan tekemään punaisesta täysmaidosta,vaikka sitten eilasta ja aidosta voista margariinin sijaan, niin maku on ehdottomasti parempi.
Itse tein aina ennen yhdellä munalla, mutta löydettyäni mummoni ikivanhan pullaohjeen jossa käytettiin 2 munaa olen minäkin alkanut laittaa 2.
Onko tuolla jotain merkitystä, sitä en osaa sanoa.
Ja jauhot taas…. niissä on myös eroja vaikkei uskoisi. Mitä vähemmän laittaa pullataikinaa jauhoja sitä pehmeämmän ja kuohkeamman taikinan saa aikaiseksi.
Mummoni pulla ohjeessa jauhoja oli käytetty vain 1 litra eli 5 dl vähemmän kuin esim. tässä Kinuskikissan ohjeessa. En tiedä miten se on aikoinaan saatu toimimaan, itse en litralla pärjää, mutta sen jälkeen lisään desi kerrallaan enkä pistä yhtään enempää kuin on tarvis taikinan irtoamiseksi käsistä.
Sunnuntain vehnäjauhot,niitä minä kannatan pullan leivonnassa.
Ja viimeisenä omana neuvonani on pullataikinan hyvä pitkä vaivaaminen. Pitkä vaivaamis aika sekä kohtuus jauhojen määrässä saavat aikaan kuohkean pehmeän pullan.

Elsa ja Eppu15.1.2021 13:14

Hei Kinuskit! Piiiitkästä aikaa teen laskiaispullia ja huomasin, että ohjeiden kananmuna- ja voimäärät eroavat toisistaan suuresti. Joissakin resepteissä puolen litran taikinassa on 2 munaa, toisissa ei yhtään. Voita taas voi olla 100-200 grammaa. Millähän määrillä puolen litran taikinasta saa kuohkeimmat pullat?

Kinuskikissa21.2.2020 16:46

Marja: voit vallan hyvin maustaa myös vehnäpullan taikinaa fariinisokerilla! 🙂

Marja Similä18.2.2020 07:40

Hei, tuolla tarinoissa kävit läpi gluteenittoman pullataikinan teossa työvaiheita ja siellä laitoit fariinisokeria tavallisen sokerin sijaan. Oletko kokeillut normi pullataikinaan tätä samaa? Voiko normaaliin pullataikinaan laittaa esimerkiksi puolet tavallista ja puolet fariinisokeria? Vai onko fariinisokeri ainoastan käypä gluteenittomaan versioon? 😊

Kinuskikissa11.2.2015 19:48

mussunmassun: hyvä idea tuo kardemummavaahto! Minä ainakin tykkäisin, koska rakastan sitä maustetta. 🙂

mussunmassun11.2.2015 16:43

Minun laskiaispullieni täytteeseen kuuluu kuoppa pohjalle, nämä muruset sekoitan mantelimassan ja kermavaahdon kanssa mössöksi jolla täytän kuopat uudelleen. siihen päällehän voi vielä laittaa lisää mantelimassaa jos on perso kuten minä 😀 Vaahdotan Flora vispin sekaan hiukan vaniljakreemijauhetta joka tekee vaahdosta jämäkkää eikä tarvitse sitten mitään sokerilisäyksiäkään, ja se tärkein, laitan kermavaahdon joukkoon myös hieman kardemummaa, voi sitä herkkua!!

dallas30.1.2012 15:52

Onko joku testannut sitä vaniljakreemijauheesta tehtyä kreemiä laskiaispullien väliin? siinä purkin kyljessä on ainakin joku ohje.. Voittaisko makuelämykseltään tavallisen kermavaahdon? Sitten mietin, että kun ainainen ongelma laskiaispullien kanssa on se, että se kerma pursuaa sieltä pois jo ensihaukkauksella niin olisiko tuo kreemi hiukan jämäkämpää ja pysyisi hiukan kauemmin siellä pullan välissä ? 😀

Insanity22.2.2010 07:09

Meille opetettiin koulussa, että ihan perinteisimmillään laskiaispullaan tehdään aina kuoppa pohjaosaan. Pohjasta irtoava pullamassa sotketaan mantelimassan sekaan, jolloin täyte pitäisi olla parhaimmillaan. En tiedä pitäneekö paikkaansa perinteisyyden puolesta, mutta näin meille opetettiin.

Kinuskikissa18.2.2010 21:16

Kiitos kommentista, Anna-Mari, Noora ja Päivi!

Ruotsin-Kati: pakko tunnustaa, että olen tehnyt laskiaispullat aina hilloon, vaikka mantelimassa toki onkin se aidompi täyte. Tänä vuonna tein ensimmäistä kertaa osan pullista mantelimassalla. Pidän mielessä vinkkisi tuosta kermasta. Kuopan suhteen taas edustan toista ”koulukuntaa”, itse tarkoituksella levitän hillon niin, että sitä riittää joka suupalalle. 🙂

Kinuskigalleria (2)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa