Tässä reseptissä yhdistyy kaksi pullan leipomisen erikoistapausta: gluteenittomuus ja vegaanisuus. Näin laskiaisen alla on hyvä hetki ottaa molemmat samaan reseptiin ja taata onnistunut laskiaisherkku ihan kaikille!

Varsinkin gluteenittomuus on syystäkin koettu haasteellisena, sillä asiaan perehtymättä pullan leipomisessa voi mokata isosti. Ensinnäkin taikinan leipominen tapahtuu vehnäpullasta poikkeavalla tavalla – lue siis ohje ajatuksella. Toisekseen jauhoseoksissa on paljon eroja, minkä gluteenittomien jauhoseosten vertailu osoitti.

Itse tykkään käyttää gluteenittomassa pullataikinassa fariinisokeria, jossa on valkoista sokeria enemmän makua. Myös kardemummaa on oltava reilusti. Näin saadaan kurottua umpeen sitä etumatkaa, joka vehnäjauhoilla väistämättä on maun suhteen. Tässä oli käytössä Viljatuotteen tavallinen jauhoseos. Huomioi kuitenkin, että monilla valmistajilla on oma pullan leivontaan tarkoitettu seos, joita voi olla viisasta hyödyntää. En käsittele jauhoseosten merkitystä tässä enempää, koska sitä on avattu kattavasti vertailun yhteydessä.

Valio Oddlygood kasvivispi vaahtoutuu todella kuohkeaksi ja siitä saa runsaan vaahdon vegaaniseen laskiaispullaan. Pähkinäsuklaalevitteeseen yhdistettynä syntyy ihana suklaavaahto, jota voi myös pursottaa. Kokeile myös kakun koristelussa!

Huomaathan, että mikäli tarpeena on vain toinen erityisruokavalioista, pullataikinan ohje kannattaa katsoa joko gluteenittoman pullan reseptistä tai vegaanisten piparipullien ohjeesta.