Mantelimassalla ja hillolla on vahva asema laskiaispullan täytteenä, mutta haastajiakin löytyy. Koska laskiaissesonki jatkuu monta kuukautta, on aikaa kokeilla erilaisia omia suosikkeja ja saada uusia elämyksiä. Tämä kooste auttaa ideoinnissa: löydät siitä kolmisenkymmentä eri vaihtoehtoa. Koosteessa on keskitytty pelkästään kermavaahdon lisukkeisiin. Toki voit täydentää kokonaisuutta esimerkiksi suklaan, kinuskin tai sitruunan makuisella kermavaahdolla. Koostesivu on toteutettu yhteistyössä Kinuskikissan seuraajien kanssa sosiaalisessa mediassa suoritetun kyselyn pohjalta.

Tärkeitä linkkejä laskiaispullien leipureille:

Pullan täyttämistapoja on useita. Voit halkaista pullan suuntaamalla veitsen alaviistoon siten, että pohjaosan keskelle muodostuu kuoppa täytettä varten. Toinen vaihtoehto on aloittaa kermavaahdolla ja pursottaa siitä paksu rengas pohjapuoliskon päälle (halutessasi useita päällekkäisiä kerroksia), jolloin keskelle jää tila täytteelle. Kolmas vaihtoehto on unohtaa halkaisu ja leikata saksilla tai veitsellä täytekolo suoraan pullan päälle.

Perinteiset

MANSIKKA- TAI VADELMAHILLO
Aloitetaan perinteisistä! Mansikka- tai vadelmahillo on varma klassikko. Kumpi on sinun suosikkisi? Itse tehdystä mansikkahillosta löytyy kaksi reseptiä: perinteinen ”mummon mansikkahillo” ja raikas mansikkahillo.

MANTELIMASSA
Valmista mantelimassaa voi käyttää laskiaispullassa sellaisenaan tai ohentaa kermalla tahnamaiseksi. Mantelitahnan voi tehdä myös itse, ohjeen löydät laskiaispullareseptistä. Tahnan ulkonäköön vaikuttaa, onko mantelijauhe tehty kuorellisista (isossa kuvassa) vai kuorettomista manteleista.

Tahnat, levitteet ja kreemit

NUTELLA-PÄHKINÄSUKLAALEVITE
Nutella on Kinuskikissan lukijoiden mielestä vahvin suosikki heti perinteisten täytteiden jälkeen. Pähkinäsuklaalevitettä saa tavallisista ruokakaupoista myös vegaanisena, vahva suositus myös tälle!

LOTUS BISCOFF -KARAMELLISOITU KEKSILEVITE
Paahteisen keksin aromi tekee tästä tahnasta vastustamattoman herkun. Sopii uskomattoman hyvin laskiaispullaan kermavaahdon rinnalle.

MAAPÄHKINÄVOI JA MUUT PÄHKINÄTAHNAT
Erilaiset pähkinätahnat ovat nyt suosiossa ja niiden joukosta löytyy makusuosikkeja myös laskiaispullan sisään. Muistathan myös Kinuskikissan reseptit: maapähkinävoi ja cashewtahna.

LEMON CURD -SITRUUNATAHNA
Sitruunatahna raikastaa laskiaispullan. Kokeile myös limen makua. Lisää kotikutoisuutta saat itse tehdyllä sitruunatahnalla.

KINUSKI/TOFFEE
Kinuskitäyte on Kinuskikissan suosikki! Kakunkuorrutekinuskin kaltainen täyteohje löytyy kinuskisten laskiaispullien reseptistä: fifty-fifty kuohukermaa ja fariinisokeria ja keittäminen 110-asteiseksi. Erittäin hyvä vaihtoehto on myös Sticky toffee -tahna (skaalaa reseptiä reilusti pienemmäksi)! Valmista karamellisoitua maitotiivistettä käyttämällä saat hetivalmiin kinuskitäytteen.

SUOLAKINUSKI
Suolakinuski on mainittava omana kohtanaan, koska se nousi Kinuskikissan kyselyssä niin vahvasti esiin. Valmistusohjeeseen pätee samat neuvot kuin edellisessä kohdassa. Suolan voi lisätä kinuskin joukkoon keitettäessä tai ripotella vasta pullaa täyttäessä kinuskin päälle.

VANILJAKREEMI
Kinuskikissan ja Valion yhteistyössä kehittämä vaniljakreemi ei petä myöskään laskiaispullan sisällä. Voit toki valmistaa kreemin itsekin vaniljakreemijauheesta tai vaniljakastikejauheesta pakkauksen ohjeen mukaan. Vaniljakreemi toimii ihanasti yhteen marjojen kanssa: paina joukkoon halkaistu mansikka tai muutama mustikka!

KINUSKIKREEMI
Kuvassa näkyvä kanelikreemi on poistunut valikoimasta, mutta testaa sen tilalla vaniljakreemin toista sisartuotetta: kinuskikreemiä.

Leivonnaisten makuja

MOKKAPALAKUORRUTE
Valmista kuorrute mokkapalareseptiä noudattaen. Neljännesannoskin riittää jo useaan pullaan – hyödynnä reseptin laskuria! Anna kuorrutteen jäähtyä ennen kuin annostelet sen pullien sisään. Kuorrutteen rakenne muuttuu pikku hiljaa tahnamaiseksi mitä kauemmin sitä jäähdytät. Toimii myös suklaakermavaahdon kanssa!

KOOKOSPALLOT
Miten olisi kookospallopiilo laskiaispullassa? Voit käyttää kookospallojen reseptiä, mutta laita vettä 4 kertaa enemmän, jotta pallot ovat pehmeitä haukata. Huomioi reseptiä skaalatessasi annoskoko: pullien sisään tulevat pallot saavat olla pienempiä. Palloa voi hieman litistää tai sitten jättää tarkoituksella pullien hatut keikkumaan päälle, jotta sisus tulee houkuttelevasti esiin.

KORVAPUUSTI
Korvapuustin täytetahna on herkkua myös ilman paistamista. Kinuskikissan korvapuustit ovat hyvin kanelisia, joten säädä laskiaispullatäytteeseen kanelin määrä puolet pienemmäksi. Sopiva suhde siis on: 60 g voita, 1 dl fariinisokeria, 1 rkl kanelia.

LAKRITSIPUUSTI
Sama kuin edellä, mutta käytä korvapuustitäytteessä kanelin sijaan lakritsijauhetta. Määritä lakritsisuus oman maun mukaan, oma suositukseni on 60 g voita, 1 dl fariinisokeria, 2 tl lakritsijauhetta.

BANOFFEE
Banaanin ja toffeen yhdistelmä on tuttu banoffee-piirakasta. Toffeen ohjeen löydät ylempää kohdasta kinuski/toffee. Päälle tulevan banaaniviipaleen voi valella sitruunamehulla, mikä estää tummumisen tarjoilun viivästyessä. Viimeistele halutessasi kermavaahdon pinta digestivekeksirouheella.

OREO
Oreo on monien suosikki leivonnassa – miksei siis myös laskiaispullan sisällä. Hienonna Oreo-keksit täytteineen pakastuspussin sisällä joko käsillä tai kaulimella painellen. Ripottele kermavaahtopursotuksen keskelle/pinnalle. Oreo-täyte sopii myös suklaakermavaahdon kaveriksi.

Makeishyllyn suosikit

OMAR
Omareista saat mantelimassaa muistuttavan massan, kun pehmität karkit mikrossa miedolla lämmöllä ja yhdistät ne toisiinsa käsin painellen. Jäähtymisen jälkeen pötköstä voi leikata viipaleita, joiden rakenne on mukavan pehmeä.

HOPEATOFFEE
Hopeatoffeelle on oma vankka kannattajakuntansa. Laita kaksi paloiteltua Hopeatoffee-patukkaa (à 14 g) (tai vastaava määrä Hopeatoffee-karkkeja) kattilaan yhdessä kermatilkan (1 ½ rkl) kanssa. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes toffee on sulanut. Jäähdytä viileäksi, jolloin seos muuttuu tahnamaiseksi. Yhdistä esimerkiksi lemon curd -kermavaahtoon!

PÄTKIS
Minttusuklaan ystäviäkään ei ole unohdettu. Paloittele 4 Pätkis-patukkaa (à 18 g) mikrokulhoon ja lisää joukkoon 2 rkl kuohukermaa. Kuumenna miedolla lämmöllä (180 W) välillä sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdyttele, kunnes seos on tahnamaista.

GEISHA
Jokaisella on omat konvehtisuosikkinsa ja niistä voi tehdä loputtomiin erilaisia täytevariaatioita. Laita mikrokulhoon 10 Geisha-konvehtia ja lisää joukkoon 2 rkl kuohukermaa. Kuumenna miedolla lämmöllä (180 W) välillä sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdyttele, kunnes seos on tahnamaista.

NOUGAT
Suklaanougat on ihanaa… Saat siitä helpon täytteen, koska nougat on valmiiksi sopivan pehmeää. Käytä makeishyllystä saatavaa Maraboun Nougat-patukkaa tai leivontahyllystä löytyvää Sallisen nougat’ta.

KINDER
Kinder voi merkitä tumman ja valkoisen suklaan yhdistelmää, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa oikeaa Kinder-suklaata tahnamaiseksi muutettuna. Sulata kaksi Kinder-patukkaa (à 21 g) miedolla lämmöllä (180 W) mikrossa. Lisää tämän jälkeen hyvin sekoittaen joukkoon 1 rkl kylmää kermaa. Tahna on heti käyttövalmis.

Marmeladit ja hillot

VIHREÄITÄ KUULIA -MARMELADI
Päärynäisten marmeladimakeisten makuinen tuote on toimiva valinta myös laskiaiseen. Toki Vihreän kuulan puolikas käy pullan sisään myös sellaisenaan!

OMENAHILLOKE
Kanelinen omenahillo on raikkaan erilainen ja kuitenkin helppo tapa tuunata laskiaispulla. Omenasattumista plussaa! Voit toki tehdä omenahillon myös itse Kinuskikissan reseptillä.

RAPAPRERIHILLO TAI -CURD
Raikas raparperi vie ajatukset alkukesään, mutta sopii ihanasti myös talvisen pullan täytteeksi. Käytä kaupan valmista hilloa tai kokeile Kinuskikissan raparpericurdia, jonka voi tehdä myös pakastetuista raparpereista.

LAKKAHILLO
Ylellinen lakkahillo juhlavoittaa laskiaispullan.

Taikinat

COOKIE DOUGH
Kukapa ei rakastaisi raakaa keksitaikinaa? Nyt sitä saa nauttia myös laskiaispullassa! Tee taikina suoraan chocolate chip cookie -ohjeella (puolikas annoskin riittää jo pitkälle) tai jos haluat välttää raakaa kananmunaa ja varmistaa taikinan vatsasystävällisyyden, voit tekaista syötävän keksitaikinan.

PIPARKAKKUTAIKINA
Jäikö joulusta pakastimen uumeniin piparkakkutaikinaa? Sille löytyy oivallinen käyttökohde laskiaispullan sisuksena! Vielä vekkulimpi tapa taikinan käyttöön on kuorruttaa koko pullat taikinalla, kuten vegaanisten piparipullien reseptissä on tehty.

Muut

TUOREET MARJAT
Sittenkin jotain raikasta kermavaahdon kaveriksi? Marjat toimivat siinä tarkoituksessa hyvin. Ja kuka sanoo, että laskiaispulla kuuluu vain talveen? Kannattaa muistaa tämä herkku myös kesällä, kun esimerkiksi mansikat ja vadelmat ovat parhaimmillaan.

Jäikö jokin täyte puuttumaan, joka ehdottomasti kuuluisi joukon jatkoksi? Anna palautetta kommenttikentän kautta, niin täydennetään sivua yhdessä!