Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Rippijuhlien tarjoilu

20.10.2021

Rippijuhlat ovat nuoren elämän ensimmäinen iso juhla ja kun juhlitaan isosti, on valmisteluissakin oma kertoimensa. Tällä sivulla jaan vinkkejä juhlaleivontaan ja kerron esimerkkinä omien kaksostytärteni rippijuhlatarjoiluista. Kinuskikissan verkkokaupasta löydät rippijuhlille omistetun kategorian, josta valittavanasi tarvikkeita leivontaan ja somistukseen.

Kolme tärkeintä neuvoani sinulle:

1) ENNAKOI. Ennakoimisen merkitystä ei voi kyllin korostaa. Tee kaikki etukäteen, minkä suinkin voit! Pakastin nousee tässä keskeiseen rooliin. On hyvä tiedostaa, että suurimman osan leivonnaisista voit pakastaa vähintäänkin johonkin pisteeseen saakka. Tätä silmällä pitäen suosittelen tutustumaan juttuun leivonnaisten pakastamisesta. Sulatusaikataulu on oma lukunsa: isot kakut voi ottaa jääkaappiin jo kaksi päivää ennen juhlia, pullien ja pikkuleipien osalta juhlapäivän aamu riittää hyvin. Alle olevan esimerkkimenun ja aikataulun kautta saat tähän lisävinkitystä.

2) JÄTÄ AIKATAULUUN RIITTÄVÄSTI PELIVARAA. Rippijuhlaa edeltävälle päivälle ja varsinaiselle juhlapäivälle jää väistämättä paljon tekemistä, jota ei voi hoitaa aiemmin. Tee itsellesi aikataulu, jossa arvioit kestot yläkanttiin ja jätä aikatauluun myös tyhjää. Aina tulee yllätyksiä ja jotain unohtuu. Liian tiukalle optimoitu ohjelma on riski – vähintäänkin oman juhlamielesi kannalta. 🙂 Muista, että sinunkin pitää jaksaa juhlia!

3) OTA KAIKKI TARJOTTU APU VASTAAN. Avusta ei kannata kieltäytyä. Hyödynnä lähipiirin leivontaharrastajia ja ota apukäsipareja mukaan leivontatalkoisiin. Juhlapäivä on oma lukunsa. Tyypillisesti vieraat saapuvat juhliin suoraan kirkosta, jolloin on iso etu, jos joku on konfirmaation aikana keittämässä kahvia ja hoitamassa viime hetken valmisteluita. Tähän tehtävään voi palkata apuvoimaa tai vaihtoehtoisesti pohdi, voisitteko jonkun ystävän kanssa tehdä vastavuoroiset keikat toisillenne. Näin myös itselläsi on mahdollisuus nauttia ainutkertaisesta juhlasta, kun keittiössä homma pyörii omalla painollaan. Todennäköisesti tulet tarvitsemaan apua myös tarjoiluiden säilytyksessä, sillä jääkaappitila on kortilla.

Tarjoiluiden määrä ja laatu

Tarjoiluiden mittakaavaan ei ole yhtä oikeaa vastausta. Tee hyvät valinnat, niin vähempikin lajikkeita riittää! 🙂 Pyri sellaiseen määrään, mikä tulee syödyksi ja mistä koet itse selviäväsi hyvällä meiningillä. On yksinkertaisia sääntöjä, joita voit käyttää apuna arvioidessasi kakkujen riittävyyttä. Arviot perustuvat esimerkiksi vuoan kokoon tai munien määrään. Jos innostut leipomaan runsaasti eri lajikkeita, voi annoskokoa huoletta pienentää. Esimerkiksi kakkubuffet voi koostua pikkukakuista, koska niitä maistellaan pieniä paloja.

Suosittelen myös pikkuleivonnaisissa (keksit, pullat, leivokset jne.) pientä annoskokoa, jolloin vieraat jaksavat maistella eri sortteja. Hyvä nyrkkisääntö on leipoa kaikki puolet normaalia pienempänä. Minimuffinssivuoka on suosikkivälineeni tässä tarkoituksessa – iso muffinssi kuorrutteineen olisi liian tuhti, mutta pikkumuffinssit ovat sopivasti muutaman suupalan kokoisia.

Makujen suhteen kannattaa tietenkin konsultoida päivänsankaria. Hän varmasti haluaa omia suosikkejaan mukaan. Näiden lisäksi menussa voi huomioida monipuolisuuden: överimakean rinnalle myös raikkaita makuja. Perusmaut ovat varmimpia: useimmille maistuu klassinen suklaa ja mansikka. 😊 Erikoisuuksia kannattaa siis täydentää perinteisellä.

Koristelun suhteen liikkumavaraa on paljon. Minkä tahansa kakun saa helposti rippiteemaan sopivaksi esimerkiksi sopivan kakkukoristeen avulla tai koristelemalla kakun päivänsankarin nimikirjaimilla. Kannattaa siis avoimin mielin tutkia Kinuskikissan täytekakkuja, hyydykekakkuja, voileipäkakkuja ja muita reseptejä, joita voi suodattaa hakusivun avulla. Huomaa myös rippijuhlien ajankohta ja ota inspiraatiota esimerkiksi kesäkakuista tai syyskakuista.

Erityisruokavaliot ovat nykyään läsnä juhlassa kuin juhlassa. Suurimman osan resepteistä muokkaat helposti gluteenittomiksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Muista ruokavalioista löydät valmiita ohjeita, kun suodatat reseptejä hakusivulla valitsemillasi erityisruokavalioilla. Lue myös vinkit reseptien muokkaamisesta ruokarajoitteisiin sopiviksi.

Isoissa juhlissa jääkaappi on kriittinen resurssi. Jääkaapissa säilöttäviä pikkuleivonnaisia kannattaa pitää kannellisissa rasioissa, jolloin voit hyödyntää myös korkeussuunnan. Tarjoiluastioista neliskanttiset on todennäköisesti helpompi sovitella ahtaaseen tilaan. Kakkuja ei tarvitse säilöä kuvun alla, mikäli jääkaapissa ei ole voimakkaasti tuoksuvia aineksia. Kupu voi kuitenkin olla käytännöllinen kakun päälle asetettuna, mikäli sen päälle voi laittaa toisen kakkulautasen.

Aikataulu ja juhlamenu

Itse aloitin juhlaleivonnat nelisen viikkoa etukäteen pakastinta täyttämällä. Tein muutamia yksittäisiä leivonnaisia siellä täällä ja lisäksi pidin yhden tehokkaan talkooleivontapäivän. Näin iso osa tarjoiluista oli hoidettu. Kaikki alla luetellut leivonnaiset, joiden kohdalla on mainittu pakastaminen, oli siis tehty jo ennen rippijuhlaviikkoa. Alla eritelty, miten vaiheistin valmistelut kunkin leivonnaisen kohdalla. Voit kopioida itsellesi pohjaksi alempaa löytyvän ”muun aikataulun” ja täydentää sitä valitsemiesi leivonnaisten aikataulutuksella. Nämä tarjoilut on mitoitettu noin 50 hengelle.

LEIPOMISEN AIKATAULU

Toffeekuorrutettu Oreo-kakku

  • Kakkupohja pakastettu
  • 3 päivää ennen juhlia: toffeekuorrutemassan ja pitsin tekeminen
  • 2 päivää ennen juhlia: kakkupohjan sulatus, täyttäminen ja kuorruttaminen (pitsin ”asennus” mukaan lukien)
  • 1 päivä ennen juhlia: pursotukset ja koristelu
  • Juhlapäivä: kukkatötteröt

Pinkki keksikakku

  • Sokerimassakukat ennen rippijuhlaviikkoa (voi tehdä viikkoja etukäteen)
  • 1 päivä ennen juhlia: täyttäminen ja koristelu täysin valmiiksi

Violetti mustikka-keksikakku

  • Sokerimassakukat ennen rippijuhlaviikkoa (voi tehdä viikkoja etukäteen)
  • 2 päivää ennen juhlia: täyttäminen ja koristelu täysin valmiiksi (pensasmustikat säilyvät hyvinä useammankin päivän)

Kukkiva minttusuklaakakku

  • Kiillettä lukuun ottamatta pakastettu
  • 2 päivää ennen juhlia: jääkaappiin sulamaan
  • 1 päivä ennen juhlia: kukkakiille ja irrotus vuoasta tarjoilulautaselle

Paahdettu valkosuklaakakku (puolukoiden tilalla vadelmat)

  • Kakkupohja pakastettu
  • 3 päivää ennen juhlia: valkosuklaan paahtaminen ja toffeepitsin valmistus
  • 2 päivää ennen juhlia: kakkupohjan sulatus, täyttäminen ja kuorruttaminen (valuva kuorrute)
  • 1 päivä ennen juhlia: pursotukset ja koristelu toffeepitsiä lukuun ottamatta
  • Juhlapäivä: toffeepitsit paikoilleen

Sitruunabaakkelssit (kaksinkertainen annos, pienennetty annoskoko)

  • Pakastettu ilman koristelua
  • 1 päivä ennen juhlia: sulamaan jääkaappiin ja makeisten asettelu
  • Juhlapäivä: mintulla koristelu

Texaspullat (pienennetty annoskoko)

  • Pakastettu
  • Juhlapäivä: sulamaan huoneenlämpöön (valmiiksi tarjolle kelmulla peitettynä)

Cookie dough -suukkoset

  • Pakastettu täysin valmiina
  • 1 päivä ennen juhlia: jääkaappiin sulamaan

Tekstipikkuleivät

  • Pakastettu
  • Juhlapäivä: sulamaan huoneenlämpöön

Kukkiva kinkkuvoileipäkakku

  • 2 päivää ennen juhlia: täyttäminen
  • 1 päivä ennen juhlia: kakkulautaselle kumoaminen ja koristelu

Lohihyydykekakku

  • Pakastettu
  • 2 päivää ennen juhlia: jääkaappiin sulamaan
  • 1 päivä ennen juhlia: koristelu

Poropiirakka (2 kpl)

  • Pakastettu
  • 1 päivä ennen juhlia: sulamaan jääkaappiin
  • Juhlapäivä: lämmitys uunissa 175 asteessa foliolla peitettynä n. 30 minuuttia mahdollisimman lähellä tarjoilua, koristelu juuri ennen tarjoilua

Karjalanpiirakat ja munavoi (kaksinkertainen annos cocktailpiirakoina)

  • Pakastettu
  • 1 päivä ennen juhlia: munavoin valmistaminen (nosta pöytään jo useampi tunti ennen tarjoilua pehmenemään)
  • Juhlapäivä: karjalanpiirakat sulamaan huoneenlämpöön, lämmitys uunissa folion alla mahdollisimman lähellä tarjoilua, lämmityksen jälkeen voitelu

Mätinapit (kaksinkertainen annos)

  • 1 päivä ennen juhlia: mätitahnan valmistus valmiiksi pursotuspussiin, sipulin hienontaminen
  • Juhlapäivä: pursotus ja koristelu tillillä (max 5 tuntia ennen tarjoilua)

Cocktailtikut

  • 1 päivä ennen juhlia: viinirypäleiden peseminen, ainesten pilkkominen jos mahdollista (esim. juustokuutiot)
  • Juhlapäivä: loppujen ainesten (esim. vesimeloni) pilkkominnen, tikkujen kokoaminen

Hattaramaljat

  • Juhlapäivä: juomien kaataminen ja koristelu juuri ennen tarjoilua

Muuta juhlapäivään kuuluvaa

  • Juomien sekoitus ja asettaminen tarjolle (meillä sekamehu ja sitruunalla maustettu jäävesi hanallisessa juoma-astiassa)
  • Kahvin/teen keittäminen
  • Maito/kerma/sokeri esille
  • Alkumaljojen tarjoilu

MUU AIKATAULU JA MUISTILISTA

Ennen rippijuhlaviikkoa:

  • Pakastettavien leivonnaisten tekeminen
  • Ruokaostoksista kaikki, mikä säilyy pidempään eli alkujuomat, naposteltavat, muut juomat, kahvi, tee jne.
  • Hankinnat: servietit, pillit, somistus, astiat (tarvitseeko täydentää/lainata), kynttilät…
  • Koti juhlakuntoon: mahdolliset järjestelyt, isompi siivous
  • Lahja päivänsankarille
  • Juhlavaatteiden hankinta/valinta

3-4 päivää ennen juhlia:

  • Kaupassa käynti: kaikki leivontaa ja koristelua varten tarvittavat raaka-aineet ja muut ostokset kuten kahvimaito/kerma
  • Kodin mahdollinen somistus ja ”möbleeraus”, jos tarvetta esimerkiksi rakentaa noutopöytä ja järjestellä istumatilaa
  • Menukorttien tulostus

2 päivää ennen juhlia:

  • Täydentävä kaupassa käynti tässä tai seuraavana päivänä: koristeluun tarvittavat yrtit, marjat ym., joita ei ole voinut hankkia aiemmin
  • Kattaus: pöytäliinat (silitys), kahvikupit, alkumaljat, kynttilät, maljakot
  • Siivous

1 päivä ennen juhlia:

  • Somistuksen kukkien hankinta/kerääminen
  • Oma valmistautuminen
  • Tiskikoneen pyöräyttäminen, roskisten tyhjennys

Juhlapäivä:

  • Oma valmistautuminen

Alla joitain poimintoja rippijuhliin soveltuvista resepteistä. Lisää löydät hakusivulta, jossa kannattaa hyödyntää reseptien suodatusmahdollisuuksia.

 

Kinuskikissan poimimia reseptisuosituksia

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/04/vadelma-appelsiinisima-resepti.jpgVadelma-appelsiinisima
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_eclair-leivokset-resepti_400x400.jpgEclair-leivokset
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_0534C61F-EEFB-48CE-93F9-CEFC3CC982C6_400x400.jpegPinkki keksikakku
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_FF35B223-98E3-4775-B841-1CD6E4E0E606_400x400.jpegCocktailtikut
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_2048CE26-40CF-485C-9926-49E67A76A55D_400x400.jpegKukkakakku ja muita kukkaideoita juhliin
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_3210BA4C-589D-405B-94F6-E07EC4C329DD_400x400.jpegKukkiva minttusuklaakakku
15
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_tomaattisalaattipiirakka-resepti_400x400.jpgTomaattisalaattipiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_E1A5B454-1229-4ED9-9871-C1B0D79929F6_400x400.jpegHattaramaljat
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_vegaaninen-biscoff-kakku-resepti-1_400x400.jpgVegaaninen Biscoff-kakku
8
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_personoidut-pikkuleivat-resepti_400x400.jpgTekstipikkuleivät
19
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_sticky-toffee-kermakakku-resepti_400x400.jpgSticky Toffee -kermakakku
9
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_mätinapit-resepti_400x400.jpgMätinapit
6
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_rippijuhla-kakku-resepti-1_400x400.jpgRippijuhlan kakku
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/prinsessa-keksikakku-resepti.jpgPrinsessa-keksikakku
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_cookie-dough-suukkoset-resepti_400x400.jpgCookie dough -suukkoset
10
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_limoncello-leivokset-resepti_400x400.jpgLimoncello-leivokset
15
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_texas-pullat-resepti_400x400.jpgTexas-pullat
29
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_siniristi-keksikakku-resepti-1_400x400.jpgSiniristi-keksikakku
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/paahdettu-valkosuklaa-putouskakku-resepti.jpgPaahdettu valkosuklaa -putouskakku
76
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_824C7D1E-F0F2-4237-819F-2E7FEB0BC037_400x400.jpegSyötävät kukat
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/lohikakku-ruispinnalla.jpgLohihyydykekakku rapealla ruispinnalla
15
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_rippikakku-nelio_400x400.jpgRippikakku
12
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_once-in-a-lifetime_400x400.jpgOnce in a lifetime -kakku
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_ristikoriste-artikkelikuva_400x400.jpgRistikoriste
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_kuviokeksit_400x400.jpgKuviokeksit
9
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_kukkakimppukakku-resepti_400x400.jpgKukkakimppu-voileipäkakku
27
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_karjalanpiirakat_400x400.jpgKarjalanpiirakat
70
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/2_A7A5BD00-CADD-487F-B2C9-1B706E8F855E_400x400.jpegPoropiirakka
64

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa