Tuulihatuilla oli vankka asema lapsuuteni juhlissa. Äiti leipoi niitä valtavat määrät rippijuhliin ja lakkiaisiin. Koska tuulihatuissa täyte jää piiloon onttoon sisäosaan, tavallisten tuulihattujen ulkonäkö tahtoo jäädä hieman vaatimattomaksi. Siksi olinkin innoissani, kun törmäsin netissä reseptiin, joka kulki nimellä cookie cream puffs, joista tässä nyt oma versioni. Pallerot ovat varsinkin kaksivärisenä lajitelmana syötävän suloisia!
Pinnalla oleva keksitaikinaa mukaileva kuorrute on hyvin sokerinen ja rapea. Tuulihattutaikinahan on itsessään mauton, mutta yhdessä kuorrutteen kanssa maku on ihana jo ilman täytettäkin. Siksi täyte saa mielestäni olla kohtalaisen neutraali. Tässä kaksi vaihtoehtoa, joista vanilja on suosikkini.
Vinkki: Keksituulihatut ovat erinomainen juhlatarjottava, sillä ne voi valmistaa paistoa vaille valmiiksi pakastimeen. Katso paisto-ohjeen kohdalta tarkemmat vinkit. Täyttäminen kannattaa tehdä tarjoilupäivänä.
Tuulihattutaikina:
100 g voita
3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
½ tl leivinjauhetta
Keksitaikina:
85 g voita
2 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl mantelijauhoja
(puolikkaaseen taikinaan 1 rkl kaakaojauhetta)
Vaniljakermatäyte: (puolikkaaseen annokseen)
2 dl kuohukermaa
1 tl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g vaniljarahkaa
Suklaatäyte: (puolikkaaseen annokseen)
150 g tummaa suklaata
200 g vaniljarahkaa
1 ½ dl kuohukermaa
Mittaa voi ja vesi kattilaan. Valitse teräskattila, jotta voit käyttää samaa astiaa vatkausvaiheessa. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes voi on sulanut. Anna vesi-voiseoksen kiehahtaa kunnolla. Ota kattila liedeltä ja lisää voi-vesiseokseen kerralla jauhot. Sekoita vatkaimella, kunnes taikina on tasaista. Lisää munat yksitellen. Vatkaa taikinaa huolellisesti joka välissä. Lisää lopuksi leivinjauhe. Vatkaa vielä hetken aikaa.
Laita taikina pursotuspussiin ja leikkaa päähän aukko. Pursota max 2 euron kolikon kokoisia palleroita leivinpaperin päälle ja painele ”huiput” pyöreiksi veteen kastetulla sormenpäällä. Jäädytä tuulihatut pakastimessa.
Vatkaa keksitaikinan voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnä- ja mantelijauhot. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja sekoita toiseen kaakaojauhe, josta haluat eri värisiä keksikuorrutteita. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.
Jaa taikina kahteen osaan, mikäli et tehnyt kahta eri väristä taikinaa, sillä se on helpompi käsitellä puolikkaana. Pehmitä taikinaa tarvittaessa hetki käsillä painellen. Kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi (2,5 mm) levyksi.
Ota pienellä pyöreällä muotilla (halkaisija 3 cm) tai tyllan isommalla päällä levystä pieniä ympyröitä.
(Vinkki: Jos haluat valmistella keksituulihatut paistoa vaille valmiiksi jo viikkoja ennen juhlia, voit tässä vaiheessa kuorruttaa jäiset tuulihatut painamalla päälle keksiympyrät. Suorita tämä kuitenkin nopeasti pieni määrä kerrallaan, jotta tuulihatut eivät ehdi sulaa. Laita takaisin pakastimeen ja paista jäisinä.)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Asettele jäiset tuulihatut leivinpaperin päälle juuri ennen paistamista. Laita nopeasti painaen päälle keksitaikinaympyrät. Paista 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.
Valmista vaniljatäyte. Mittaa kulhoon kuohukerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Laita täyte pursotuspussiin, jossa on täytetylla tai pyöreä tylla.
Valmista suklaatäyte. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) tai kuumassa vesihauteessa. Yhdistä suklaasula koko ajan hyvin vatkaten vaniljarahkan joukkoon. Lisää vähitellen joukkoon kerma, jotta seos notkistuu. Laita pursotuspussiin, jossa on täytetylla tai pyöreä tylla.
Tee tyllan- tai veitsenkärjellä tuulihatun pohjaan aukko ja pursota täytettä sisään (vaaleisiin kermatäytettä ja tummiin suklaatäytettä). Säilytä jääkaapissa.
pellavapaita: hyvä kun huomasit, tuo linkki on nyt korjattu!