Välillä tulee vastaan reseptejä, joiden kanssa kärsivällisyys ja usko joutuvat toden teolla koetukselle. Sellainen oli mustien macarons-kuorien leipominen. Kokeiluita kertyi noin kymmenen kappaletta värjäämismekanismin vaihdellessa hiilitableteista erilaisiin elintarvikeväreihin, tavallisesta kaakaojauheesta mustaan kaakaojauheeseen ja näiden erilaisiin yhdistelmiin. Joko lopputulos oli harmaa tai kuoret epäonnistuvat rakenteen puolesta. Lopulta ratkaisu löytyi mustan ja tavallisen kaakaojauheen tarkasta yhdistelmästä. Taas tuli todettua, että luovuttaa ei kannata! Ainesten määrät on ilmoitettu gramman tarkkuudella, joten hyvä vaaka on macaron-leipurin paras kaveri.
Olenkin siis suunnattoman iloinen voidessani nyt esitellä teille toimivan tavan mustien macaronsien leipomiseen. Valkolakkia imitoivat mustavalkoiset mantelileivokset ovat upea lisä ylioppilasjuhlien tai valmistujaisten kahvipöytään.
Unelmakakut: kuvassa näkyy todellinen vastakohtapari: täydellinen macaron ja sitten pahasti epäonnistunut yksilö. Ja kuitenkin molemmat samalla ohjeella ja tiettävästi samalla tavalla valmistettu – mysteerin ainekset kasassa!
Muutama ajatus herää heti:
– Oliko paistoaika ja -lämpötila varmasti täysin sama molemmilla kerroilla?
– Käytitkö tavallista uunia vai kiertoilmaa?
– Entä olivatko sääolosuhteet epäonnistuneen satsin kohdalla erityisen kosteat? (Macaronit ovat tunnetusti säänarkoja!)
– Kuivattelitko kuoria yhtä kauan ja samoissa olosuhteissa?
Jotain pientä eroa valmistuksessa varmasti oli, vaikka se ei heti muistuisikaan mieleen. Kokeilepa kääntää katse vielä siihen onnistuneeseen erään. Vatkasitko sen kohdalla valkuaisvaahtoa eri ajan tai olisiko ollut jokin muu pieni yksityiskohta eri tavalla, joka sitten olisi ollut ratkaiseva tekijä.
makiamasu: usein pinnan lässähtäminen leivonnaisissa viittaa siihen, että sisus ei ole ehtinyt kunnolla kypsyä. Se lienee syynä myös tässä tapauksessa. Uuneissa on eroja, joten paistoaikaa voisi olla tarpeen hieman pidentää. Myös lämpötilan nostaminen voi joskus auttaa, mutta siinä on pieni riski: liian kuumassa uunissa pinta voi kypsyä ennen kuin sisus on valmis, mikä johtaa samaan ongelmaan. Käytännössä lopullinen ratkaisu löytyy vain kokeilemalla ja säätämällä pieniä asioita kerrallaan.