17.05.2017   59 kommenttia Kategoria: Lapset,  Täytekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Yksisarviskakku – Unicorn-kakku


Supersuosittu yksisarvinen valloittaa nyt lastenjuhlissa. Teemaan liittyy olennaisesti kakku, josta löytyy korkeutta ja kerroksia. Kakun voi kuorruttaa kreemilläkin, mutta itse halusin rahkan makuisen kuorrutteen, joka on raikas ja sävyltään kirkkaan valkoinen. Yksisarvisjuhlien kakku on koristeltu runsailla ja värikkäillä pursotuksilla, joissa jokaisella värillä on oma makunsa: vaniljaa, kinuskia ja vadelmaa.

Reseptissä on käytetty levykakkupohjaa siitä syystä, että levymäisestä pohjasta leikkaamalla saa kakkuun reippaasti enemmän kerroksia kuin tavallisessa kakkuvuoassa paistetusta sokerikakkupohjasta. Kakun täyttämisvaiheessa voi kuitenkin hyödyntää vuokaa (tai muuta astiaa), koska se parantaa kakun muotoa: kakusta tulee suora ja reunoista siloiset. Tässä kakussa on käytetty ”kakkumuottina” korkeaa ja kapeaa kattilaa. Tämän näppärän vinkin antoi nimimerkki eifer valkosuklaaputouskakun kohdalla.

Vaihtoehtona levykakkupohjalle on korkean kakkupohjan paistaminen pyöreässä vuoassa siten, että jatkaa vuokaa leivinpaperisuikaleiden avulla. Tai voit paistaa kaksi erillistä pohjaa, jotka sitten yhdistät. Tällöin voit valita minkä tahansa pyöreään kakkuvuokaan laaditun pohjareseptin.

Jos haluat tehdä isomman kakun, ota isompi kattila tai kakkuvuoka ja kerro ainesten määrät sen halkaisijasta riippuen. Esimerkiksi 20-senttiseen kakkuvuokaan ainesten määrät tulisi kertoa 1,57:llä. Lisää aiheesta löydät vuokien muunnostaulukoista. Tässä reseptissä pursotuksiin varattuja aineita on reilusti, joten ne riittävät isommankin kakun koristeluun.

Yksisarvinen kakku

12 hengelle

Pohja:
1 vaalea levykakkupohja

Kostutus:
1 ½ dl Valio kevytmaitoa

Täyte:
5 dl Valio vispikermaa
¼ dl sokeria
600 g Valio Viola vadelmatuorejuustoa
200 g suomalaisia vadelmia (pakastettuja tai tuoreita)

Kuorrutus:
2 dl Valio vispikermaa
2 tl sokeria
1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta
½ prk (à 250 g) Valio pehmeän täyteläistä maitorahkaa

Pursotukset:
2 dl Valio vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
200 g Valio Viola kinuskituorejuustoa
200 g Valio Viola vadelmatuorejuustoa
200 g Valio Viola vaniljatuorejuustoa
pasta- tai geelivärejä

Sarvi ja korvat:
100 g vaaleanpunaista sokerimassaa
100 g valkoista sokerimassaa

Silmät:
mustaa sokerimassaa tai lakritsitoffeeta (esim. Kick, Alku tai Hopeatoffee)


Sokerimassasta valmistettavat koristeet kannattaa tehdä paria vuorokautta etukäteen. Muotoile alumiinifoliosta kartion mallinen tuki (korkeus 12 cm). Sekoita sarvea varten valkoista ja vaaleanpunaista massaa toisiinsa, jotta saat kaksivärisen massan (samaan tapaan kuin kuorrutteen marmoroinnissa). Rullaa massasta pöydän päällä pitkä tanko. Kierrä tanko foliotuen ympärille. Muotoile massasta myös korvat (korkeus 7 cm) ja laita ne kuivumaan pieniin kuppeihin tai kauhojen pesiin saadaksesi korville koveran muodon. Tee mustasta massasta silmät.


Valmista pohja erillisen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä.

Vatkaa täytteen vispikerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vadelmatuorejuusto. Täytteen vadelmat käytetään vasta täyttämisvaiheessa. Jos käytät pakastevadelmia, älä ota niitä sulamaan ennen kakun kokoamista.

Leikkaa kakkupohjasta viisi ympyrää (halkaisija 16 cm). Ympyröiden mittaamisessa voi käyttää apuna nurinpäin käännettyä lautasta tai pientä kulhoa. Osa ympyröistä voi muodostua useammasta palasta, jolloin saat kakkupohjan käytettyä lähes kokonaan.

Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle tai käytä ”kakkumuottina” pientä kakkuvuokaa tai korkeaa kattilaa (halkaisija 16 cm, tilavuus ainakin 1,5 litraa). Jos käytät kattilaa, vuoraa se tuorekelmulla. (Pohjalle voi leikata leivinpaperista ympyrän, joka tulee kelmun ja kattilan pinnan väliin – näin kakku irtoaa kumoamisvaiheessa helpommin.) Laita kattilan pohjalle ehjä pohjaympyrä ja kostuta maidolla. Levitä päälle täytettä ja painele täytteeseen tuoreita tai jäisiä vadelmia. Jatka näin, kunnes kakussa on neljä täyteväliä ja viisi pohjakerrosta. Kostuta myös päällimmäinen pohjalevy maidolla. Kakun ylimmät kerrokset saavat nousta kattilan reunan yli. Suojaa tuorekelmulla ja nosta kakku jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi tai yön yli.


Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Vedä kelmun reunoista alaspäin, jotta saat kakun irtoamaan kattilasta. Poista kelmu.

Mittaa kuorrutteen kerma ja sokeri kulhoon. Vatkaa napakaksi vaahdoksi ja siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Sekoita joukkoon maitorahka.

Levitä kuorrute kakun päälle tasaiseksi, paksuksi kerrokseksi. Tasoita reunat ja päällinen lopuksi leveällä lastalla tai palettiveitsellä. Nosta kakku jääkaappiin, jotta pinta jähmettyy.

Vatkaa pursotuksiin tuleva kerma kevyeksi vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Pysäytä vatkaaminen heti, kun vaahto on alkanut muodostua, sillä tuorejuusto ja vaniljakreemijauhe tekevät vaahdosta napakan. Jaa vaahto kolmeen yhtä suureen osaan. Sekoita jokaiseen yksi tuorejuustomaku. Sävytä vaniljan makuinen vaahto halutessasi turkoosiksi lisäämällä joukkoon sinistä pastaväriä. Myös vadelmavaahdon sävyä voi tummentaa pinkimmäksi pastavärillä.

Laita vaahdot pursotuspusseihin, joissa on tähtityllat (tyllat voivat olla muodoltaan erilaisia). Sulje pussien toiset päät pussinsulkijoilla. Pursota ponin harja yksittäisistä ruusukkeista. Aloita ruusukkeet kakun alareunasta ja etene ylöspäin, jotta päälle tulevat ruusukkeet tukeutuvat osittain alempiin kerroksiin. Aseta paikoilleen myös sarvi (poista foliotuki sisältä) ja pursotuksen loppuvaiheessa voit työntää ruusukkeiden lomaan myös korvat.


Nosta kakku jääkaappiin, jotta pursotukset jämähtävät vaniljakreemijauheen ansiosta. Paina ennen tarjoilua kakun sivureunoille silmät.

Yhteistyössä Valio

VALIO_logo_RGB53mm_12997_16

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
52 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat