28.08.2015   2 kommenttia Kategoria: Yleistä leivonnasta
Erityisruokavaliot: -

Vuokien muunnostaulukot


Reseptin muuntaminen erikokoiseen vuokaan

Käytä alla olevaa taulukkoa, kun haluat muuntaa pyöreään vuokaan laaditun reseptin isompaan tai pienempään pyöreään vuokaan. Toimi seuraavasti:

  • Minkä kokoiseen vuokaan olet leipomassa? Tavoitevuoan koot löytyvät vaakasuoralta otsikkoriviltä.
  • Mikä on alkuperäisessä reseptissä käytetty vuokakoko? Lähtövuoan koot löytyvät pystysuorasta otsikkosarakkeesta. (Huom: kaikki Kinuskikissan piirakat on tehty vuokaan, jonka halkaisija on 24 cm, jollei toisin mainita.)
  • Tavoite- ja lähtövuoan yhtymäkohdasta löytyy kerroin, jota sinun täytyy käyttää ainesten määrien vähentämisessä/kasvattamisessa.
  • Esimerkki: Ohjeen kakku on tehty 24-senttiseen vuokaan ja haluat pienentää kakun 18-senttiseen vuokaan sopivaksi. Kerroin on 0,56. Kerro siis kaikki ainekset 0,56:lla. Esimerkiksi jos kakku sisältää rahkaa 200 g, oikea rahkan määrä on 0,56 x 200 g = 112 g.
  • Vinkki: Eikö taulukosta löydy oikeaa vuoan kokoa? Katso laskuohjeita alempaa kohdasta ”Lisävinkkejä laskutoimituksiin”.

Kertoimet reseptin ainesmäärille:

Tavoitevuoka →

Lähtövuoka ↓

15 cm 16 cm 18 cm 20 cm 22 cm 24 cm 26 cm 28 cm 30 cm
15 cm 1 1,13 1,44 1,77 2,15 2,55 3 3,47 3,99
16 cm 0,89 1 1,27 1,57 1,9 2,26 2,66 3,08 3,89
18 cm 0,7 0,79 1 1,24 1,5 1,78 2,09 2,42 2,78
20 cm 0,56 0,64 0,81 1 1,21 1,44 1,69 1,96 2,25
22 cm 0,47 0,53 0,67 0,83 1 1,19 1,4 1,62 1,86
24 cm 0,4 0,44 0,56 0,7 0,84 1 1,17 1,36 1,56
26 cm 0,33 0,38 0,48 0,6 0,72 0,85 1 1,16 1,33
28 cm 0,29 0,33 0,41 0,51 0,62 0,73 0,86 1 1,15
30 cm 0,25 0,28 0,36 0,44 0,54 0,64 0,75 0,87 1

Huomaathan, että vuoan ilmoitettu koko saattaa poiketa todellisesta koosta. On aina varminta mitata halkaisija itse.

Pyöreiden piirakoiden/kakkujen muuntaminen pellille

Käytä alla olevaa taulukkoa, kun haluat tehdä piirakan tai kakun pellille. Toimi seuraavasti:

  • Uunien koot vaihtelevat, joten mittaa oman uunisi pellin pinta-ala: leveys x pituus. Etsi lähin vastaava luku taulukon vaakasuoralta otsikkoriviltä.
  • Etsi alkuperäisestä reseptistä tieto vuoan halkaisijasta. Lähtövuokien koot löydät pystysuorasta otsikkosarakkeesta. (Huom: kaikki Kinuskikissan piirakat on tehty vuokaan, jonka halkaisija on 24 cm, jollei toisin mainita.)
  • Tavoite- ja lähtövuoan yhtymäkohdasta löytyy kerroin, jota sinun täytyy käyttää ainesten määrien kasvattamisessa.
  • Esimerkki: Kuvitellaan, että peltisi koko on 32 cm x 38 cm = 1216 cm². Käytä taulukosta kohtaa 1200 cm². Lähtövuoan koko on 24 cm, joten kertoimeksi tulee 2,65. Jos alkuperäiseen reseptiin tulee rahkaa 200 g, pellille muunnettaessa rahkan määrä on 2,65 x 200 g = 530 g.

Kertoimet reseptin ainesmäärille:

Pellin pinta-ala →

Lähtövuoka ↓

1000 cm² 1100 cm² 1200 cm² 1300 cm² 1400 cm² 1500 cm²
15 cm 5,65 6,21 6,78 7,34 7,91 8,47
16 cm 5 5,5 6 6,5 7 7,5
18 cm 3,94 4,33 4,72 5,12 5,51 5,91
20 cm 3,18 3,5 3,82 4,14 4,46 4,78
22 cm 2,63 2,9 3,16 3,42 3,68 3,95
24 cm 2,21 2,43 2,65 2,88 3,1 3,32
26 cm 1,88 2,07 2,26 2,45 2,64 2,82
28 cm 1,63 1,79 1,95 2,11 2,28 2,44
30 cm 1,41 1,56 1,7 1,84 2 2,12


Lisävinkkejä laskutoimituksiin

Jos taulukosta ei löydy tarvittavaa vuoan kokoa, saat laskettua kertoimen itsekin seuraavalla kaavalla:

tavoitevuoan pinta-ala
             ÷
lähtövuoan pinta-ala

Pyöreän vuoan pinta-alan saat laskettua kaavalla säde x säde x 3,14. Säde on halkaisija jaettuna kahdella. Neliskanttisen vuoan pinta-ala on leveys x pituus.


Valmiiksi laskettuja pinta-aloja tyypillisistä pyöreistä vuoista:

Vuoan halkaisija Pinta-ala
15 cm 177 cm²
16 cm 201 cm²
17 cm 227 cm²
18 cm 254 cm²
20 cm 314 cm²
22 cm 380 cm²
23 cm 415 cm²
24 cm 452 cm²
25 cm 491 cm²
26 cm 531 cm²
27 cm 572 cm²
28 cm 615 cm²
30 cm 707 cm²

Huomaathan, että vuoan ilmoitettu koko saattaa poiketa todellisesta koosta. On aina varminta mitata halkaisija itse.

Jaa yhteisöpalveluissa

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Hyödyllistä tietoa marenkirullasta
LISSYLTÄ: "Yleensä marenkirullaan ei
tule kuorrutetta tai se leivotaan Britan
tapaan eli pohjalle ripotellaan
mantelilastuja. Kun pohja
kumotaan, mantelilastut
jää päällimmäiseksi."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
kinuskikissa-tammi-helmi-2017