12.01.2017   16 kommenttia Kategoria: Syntymäpäivät,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Valkosuklaaputouskakku


valkosuklaaputouskakku-11

Uskomatonta mutta totta, pienet kääröni viettivät joulun alla jo ensimmäisiä pyöreitä vuosiaan! Synttäreitä juhlistettiin tällä kakulla. Aikaisempina synttäreinä tytöt ovat saaneet esittää toiveen synttärikakkunsa teemaksi. Tällä kertaa he kuitenkin antoivat minun suunnitella kakun alusta loppuun – vain lempivärit (toisella vaaleanpunainen/pinkki, toisella turkoosi/mintunvihreä) tulivat annettuina. Intouduin jatkamaan joulun alla julkaistun suklaaputouskakun tekniikalla. Valuva kuorrute toimii hyvin myös värillisenä, kun sen tekee valkosuklaasta ja värjää sen mieleisekseen.

Kakun täyte on makea, joten suosittelen raikastamaan sitä piparmintulla. Minun lapseni rakastavat minttua, mutta laitoin reseptiin muitakin makuideoita. Ruokakauppojen myymää aromia saa laittaa koko annokseen yhden ruokalusikallisen verran. Toivepuodin aromit ovat riittoisampia, ohjeellinen suhde on neljäsosa tai maksimissaan puolet tuosta.

Huom! Kakku on halkaisijaltaan normaalia pienempi, noin 18 cm. Korkeutta sillä on kuitenkin enemmän, joten menekki vastaa 24-senttistä matalampaa kakkua eli on mitoitettu noin 15 hengelle.

Pinkki-turkoosi ”överikakku”

Pohja:
tumma levykakkupohja

Kostutus:
2 dl maitoa

Täyte:
6 dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
makuaromia, esimerkiksi piparminttu, meloni tai purkka
sinistä, keltaista ja pinkkiä pastaväriä

Sokerikreemi:
125 g huoneenlämpöistä voita
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä
(makuaromia, kts. täyte)
sinistä ja keltaista pastaväriä

Valkosuklaakuorrute:

½ dl kuohukermaa
100 g valkosuklaata
pinkkiä ja valkoista pastaväriä

Koristelu:
2 dl vispikermaa
1 tl sokeria
sinistä ja keltaista pastaväriä
1 rkl vaniljakreemijauhetta
pinkkejä nonparelleja
marenkeja
ranskanpastilleja ja irtokarkkeja


Valmista levykakkupohja tummana versiona erillisen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (noin 250 W). Notkista tuorejuusto vatkaimella ja sekoita joukkoon suklaasula ja makuaromi. Yhdistä kermavaahto ja tuorejuustoseos vatkaimella rauhallisesti sekoittaen. Jaa täyte osiin ja värjää pastaväreillä eri sävyihin (tässä 2/3 vaaleanpunaiseksi pinkillä pastavärillä ja 1/3 vihertäväksi sinisellä ja keltaisella pastavärillä).

Vinkki: Jos haluat eri makuisia täytteitä, suosittelen, että valmistat jokaisen täytteen alusta alkaen erikseen, sillä aromi on suositeltavaa sekoittaa tuorejuustoseokseen ennen kermavaahtoon yhdistämistä. Koko annos riittää 18 cm:n kokoisen kakun kolmeen väliin. Jos esimerkiksi haluat yhden mintun makuisen kerroksen, aloita vaahdottamalla 2 dl vispikermaa eli 1/3 koko määrästä ja jatka näin samassa suhteessa muiden ainesten kanssa.

Kokoa kakku 18 cm:n kokoiseen irtopohjavuokaan tai käytä säädettävää reunavuokaa, jonka säädät pieneksi.

Leikkaa pohjalevystä ympyrän muotoisia paloja käyttämällä mallina vuoan reunusta. Saat pohjasta nipin napin neljä ympyrää, pari ehjää ja loput paloista kasattua. Aseta reunavuoka tarjoilulautasen päälle. Kokoa kakku laittamalla vuokaan vuorotellen pohjalevyjä (4 kpl) ja täytettä (3 väliin). Kostuta jokainen pohjakerros (myös ylin) maidolla. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa pari tuntia tai seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ensin lastan avulla ja nostamalla sen jälkeen reunus paikoiltaan. Tasoita reunat lastalla ennen kuorruttamista.

valkosuklaaputouskakku-vaihe valkosuklaaputouskakku-vaihe-2

Valmista sokerikreemi. Notkista voi sähkövatkaimella. Sekoita tomusokeri joukkoon vähitellen rauhallisesti vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja halutessasi makuaromi. Jaa kreemi kolmeen yhtä suureen osaan. Jätä yksi valkoiseksi ja värjää kaksi muuta vihreäksi (vaalea ja tumma) sekoittamalla joukkoon sinistä ja keltaista pastaväriä.

Kreemin levittäminen helpottuu, kun pehmität sitä varoen mikrossa miedoimmalla lämmöllä (tai kuumassa vesihauteessa). Levitä vaalea kreemi kakun päälle ja reunan yläosaan. Jatka vaaleanvihreällä raidalla ja levitä alareunaan tummempi kreemi. Nosta kakku jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta pinta jähmettyy. Voit sen jälkeen siloitella pintaa sormenpäällä.

valkosuklaaputouskakku-vaihe-3 valkosuklaaputouskakku-vaihe-4
valkosuklaaputouskakku-vaihe-5 valkosuklaaputouskakku-vaihe-6

Mittaa kerma kattilaan ja värjää se pinkiksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä (väri syvenee lämmittämisen ja suklaan lisäämisen myötä vielä aavistuksen verran). Vinkki: kuorrute on valkosuklaan vuoksi kellertävää, joten raikasta sävyä valkoisella värillä.

Lämmitä kerma kattilassa, mutta älä anna lämmetä kiehumispisteeseen. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa. Sekoittele, kunnes valkosuklaa on sulanut ja kuorrute on tasaista. Jatka sekoittelua tarvittaessa liedellä, matalimmalla lämmöllä. Anna kuorrutteen jäähtyä kylmässä vesihauteessa, mikäli se vaikuttaa liian juoksevalta. Jos et lämmittänyt sitä suklaan lisäämisen jälkeen uudelleen, kuorrute on viileämpää ja näin paksumpaa – sopivaa siis kaadettavaksi kakun päälle.

Kaada kuorrute kakun keskelle. Anna levitä päällisosan päälle ja anna valua hieman reunan yli. Nosta samantien jääkaappiin jähmettymään.

valkosuklaaputouskakku-vaihe-7 valkosuklaaputouskakku-vaihe-8

Mittaa pursotuksia varten kerma ja sokeri kulhoon. Värjää vaaleanvihreäksi sekoittamalla joukkoon sinistä ja keltaista pastaväriä. Vatkaa vaahdoksi ja siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on Russian Bulbous -tylla. Koristele kakku muutamalla isolla ja näyttävällä kermaruusukkeella (kts. tekemäni Youtube-video, jossa noin minuutin kohdalla on näytetty ruusukkeiden pursotus kakun päälle). Ripottele päälle nonparelleja ja viimeistele koristelu marengeilla, karkeilla ja lippukoristeella.

valkosuklaaputouskakku-vaihe-9 valkosuklaaputouskakku-vaihe-10

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
63 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Smoothie-kakku
    melchu: Terveisiä osastolta 'kantapään kautta'. Jos käytätte pakastemarjoja (mulla oli 750g pelkkää pakastemarjaa), sulattakaa ne marjat kunnolla ennen kuin rupeatte tätä…
  • Liinukka
    maris: Moikka liinukka! Leipomustesi kautta minulle oli muodostunut sinusta kuva varsinaisena maailmanmatkaajana. Ja tämä esittelysi osoitti mielikuvani oikeaksi. Minusta on tosi…
  • Lakritsaiset keksileivokset
    mari-johanna: Wau, englannin lakujen ystävän unelmaherkku! :) Kerrassaan hauskat, vaikka lasten juhliin, vappuun tai no, ihan vaikka minne. Taidatte…
  • Kreikkalaiset pääsiäiskeksit
    mari-johanna: Näitä olen jo muutaman päivän ihaillut, että onpas kivan yksinkertaiset ja vähän erilaiset pikkuleivät. Vois varmaan kokeilla pääsiäisen aikaan…
  • Liinukka
    mari-johanna: Hei liinukka! Kivaa että sinäkin tulit meille muille esittäytymään ja ajatuksistasi kertomaan! :) Voi,Ranska on yksi lempimaitani, olen…

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat