22.08.2020   2 kommenttia Kategoria: Kakunkuorrutteet

Putouskakun kuorrutteet


Putouskakku (drip cake) edustaa omaa kakkutrendiään ja tältä sivulta löydät johdatuksen eri makuisten ja väristen valumien valmistamiseen. Putouskuorrutteen voi tehdä melkeinpä mihin tahansa kakkuun, jossa on tasainen reuna, jota pitkin kuorrute pääsee valumaan esteettömästi. Hyydykekakuissa on suositeltavaa käyttää reunakalvoa, jonka avulla kakun saa irrotettua vuoasta siististi. Täytekakun voi kuorruttaa sokerikreemillä tai kaulittavalla massalla. Jopa kermavaahtokin käy valumien alle, mutta silloin kakku on syytä laittaa pakastimeen noin puoleksi tunniksi ennen valumien tekemistä. Näin pinta kohmettuu, eikä lähde valumaan kuorrutteen mukana.

Kuorrutetta voi valutella hyvin erilaisilla tyyleillä: tiheästi kapeita valumia, toisistaan irrallisia ”lammikoita” tai suurpiirteisemmin antaen kuorrutteen valua itsestään. Ensimmäiset putouskakkuni edustivat viimeksi mainittua tapaa, jossa kuorrutettiin ensin kakun päällinen reilulla määrällä ja päästettiin kuorrute valumaan myös reunaa pitkin. Nykyään tavallisempaa on kontrolloidumpi tekniikka, jossa aloitetaan reunojen valutuksella ja jätetään päällinen kokonaan peittämättä tai peitetään se lopuksi. Rajakohta piilotetaan runsailla koristeilla.

Valutukseen voi käyttää pursotuspussia, mutta itselläni on useimmiten käytössä pieni teelusikka. Suklaavalumissa käytän toimivaa ja edullista Pandaa. Kaikki suklaat eivät käyttäydy samalla tavalla ja jähmettymisessä voi olla eroja. Esimerkiksi Taloussuklaa ja jotkin leivontasuklaat saattavat jäädä niin löysiksi, että ne karkaavat kakun päältä jäähdytyksestä huolimatta. Tiedosta tämä ja käytä näiden suklaiden kanssa vähemmän kermaa.

Kaikki tälle sivulle kootut reseptit on mitoitettu 24-senttisen normaalikorkean kakun reunoille siten, että kakun keskiosa jätetään tyhjäksi. Annokset ovat pieniä, joten käytä pikkukattilaa, jotta kerma ei pala pohjaan. Löydät reseptien yhteydestä linkit esimerkkikakkuihin. Kurkkaa hakusivulta kaikki Kinuskikissan putouskakut. Niiden ohjeet saattavat poiketa hieman tälle sivulle kootuista kuorrutteista johtuen erilaisista valutustekniikoista.

Kaikkiin kuorrutteisiin pätee sama nyrkkisääntö: mitä enemmän kuorrute jäähtyy sen hitaammin ja paksummin se valuu. Jos kuorrute tuntuu liian valuvaiselta, jäähdyttele sitä hetki esimerkiksi kylmässä vesihauteessa sekoitellen. Jos taas kuorrute muuttuu valutuksen aikana liian paksuksi, sitä voi notkistaa uudelleen lämmittämällä. Valutuksen jälkeen kakku nostetaan jääkaappiin, jossa valumat jämähtävät lopullisesti paikoilleen.

Tumma suklaa -kuorrute

½ dl kuohukermaa
55 g tummaa suklaata (esim. Panda)

Mittaa pieneen kattilaan kerma ja paloiteltu suklaa. Lämmitä lieden miedoimmalla teholla välillä sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut ja kuorrute on tasaista. Tarvittaessa jäähdyttele hetki.

Esimerkki kakusta: mansikkainen suukkokakku

Valkosuklaakuorrute

100 g valkosuklaata (esim. Panda)
½ dl vispikermaa

Laita paloiteltu valkosuklaa ja kerma pieneen kattilaan. Lämmitä lieden pienimmällä teholla sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Tarvittaessa jäähdyttele hetki.

Värillinen tai kaksivärinen valkosuklaakuorrute

Toimi kuten edellä, mutta värjää valmis kuorrute pastavärillä halutun sävyiseksi. Huomaa, että valkosuklaakuorrute on luonnostaan kellertävän väristä, joten lopullinen sävykin taittaa keltaiseen. Nestemäisten värien käyttö ei ole suositeltavaa.

Esimerkki kakusta: valkosuklaaputouskakku, piparminttu-putouskakku

Värillinen melts-kuorrute

Voit hyödyntää putouskuorrutteessa ns. melts-nappeja, jotka muistuttavat värillistä suklaata. Värivaihtoehtoja on lukuisia ja myös kirkkaan valkoista on saatavilla. Meltsit käyttäytyvät eri tavalla kuin suklaa ja seos kovettuu jähmettyessään. Siksi tällä kuorrutteella ei kannata peittää kakun päällistä, vaan se on tarkoitettu vain reunan valumiin, jolloin kakun leikkaantuminen säilyy hyvänä. Huomioi, että käytetty tuotemerkki (Candy Melts / Deco Melts) vaikuttaa öljyn määrän.

40 g Candy melts -nappeja **)
¾ rkl rypsiöljyä

*) Jos käytät Deco meltsejä, öljyä tarvitaan puolet vähemmän.

Laita meltsit ja öljy lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (max 200 W), kunnes seos on juoksevaa. Sekoita huolellisesti. Tarvittaessa jäähdyttele hetki.

Esimerkki kakusta: karkkikakku

Kinuskikuorrute

1 ½ dl Valio kinuskikermaa

Mittaa kinuskikerma pieneen kattilaan. Keitä, kunnes kerma muuttuu kinuskimaisen paksuksi. Voit säilöä kinuskikuorrutteen jääkaapissa, jos et käytä sitä heti ja lämmittää ennen kuorruttamista uudelleen mikrossa tai liedellä.

Esimerkki kakusta: tötterökakku

Paahdettu valkosuklaa -kuorrute

85 g valkosuklaata
¾ dl kuohukermaa

Leikkaa valkosuklaa rouheeksi. Levitä suklaarouhe pellille leivinpaperin päälle ja paahda 175-asteessa noin 8 minuuttia, kunnes väri on kevyesti ruskistunut. Varo polttamasta suklaata!

Laita suklaarouhe pieneen kattilaan yhdessä kerman kanssa. Keitä lieden keskiteholla välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaahiput ovat sulaneet. Sekoittele ja jäähdyttele hetki ennen käyttöä. Voit myös säilyttää kuorrutteen jääkaapissa yön yli ja tehdä valutukset vasta seuraavana päivänä. Lämmitä aiemmin valmistettu kuorrute mikrossa miedoimmalla teholla tai kuumassa vesihauteessa, kunnes se on sopivan juoksevaa. Mitä kauemmin kuorrutetta lämmittää sen juoksevammaksi se muuttuu.

Esimerkki kakusta: paahdettu valkosuklaa -putouskakku

Lakritsikuorrute

75 g Hopeatoffeeta
¾ dl kuohukermaa

Laita Hopeatoffee pieneen kattilaan yhdessä kerman kanssa. Keitä lieden keskilämmöllä sekoitellen, kunnes lakritsipalat ovat sulaneet kerman joukkoon. Jatka tämän jälkeen keittämistä vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä 5-10 min sekoitellen.

Esimerkki kakusta: Suomi 100 -kesäkakku

Vaikeusaste: Keskitaso

Avainsanat:
DripcakePutouskakku

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
10 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat