Aidon limsapullon näköiset kakut tulivat ilmiöksi leivontasaiteilla ympäri maailman viime vuoden aikana. Päätin tarttua haasteeseen ja leipoa pullokakun osana Amerikka-viikkoa, sillä Coca-Cola jos jokin on yhdysvaltalainen juttu! Pullokakun teet mistä tahansa suosikkilimsastasi. Esimerkiksi Fanta- tai Jaffa-pullon voi tehdä yhdistämällä oranssit ja keltaiset meltsit. Kuoren voi tehdä myös suklaasta, joka on suositeltavaa (muttei kuulopuheiden mukaan aivan välttämätöntä?) temperoida. Otan tästä mielelläni kommentteja vastaan.

Idea kakussani on, että se maistuu siltä juomalta, jota esittää. Tähän tarkoitukseen on valjastettu SodaStream-tiivisteet. Toimivat loistavasti.

Vielä sananen kakun aiheesta eli Coca-Colasta. Maailman tunnetuimman virvoitusjuoman tarina alkoi Yhdysvalloista, Georgian osavaltiosta vuonna 1886. Apteekkari John Pemberton keksi Atlantan kaupungissa ”makusiirapin” kehittäessään lääkettä päänsärkyyn. Tuote ei myynnyt lääkkeenä, mutta menestysjuoma siitä syntyi, kun makusiirappia sekoitettiin hiilihapolliseen veteen. Juomaa myytiin laseittain soodabaareissa. Pembertonin kirjanpitäjä keksi juomalle nimen Coca-Cola ja piirsi logon, jota käytetään sellaisenaan vielä tänäkin päivänä.

Pemberton myi juoman oikeudet liikemies Asa Griggs Candlerille, joka perusti Coca-Cola Companyn. Hän markkinoi cola-juomaa apteekkareiden kautta. Kymmenen vuotta myöhemmin Coca-Colaa sai kaikkialta Yhdysvalloista. Vuonna 1899 pullotustekniikan ansiosta juomaa alettiin myydä pulloissa, jolloin sitä ei tarvinnut enää nauttia paikan päällä soodabaareissa. Vuonna 1928 Coca-Cola tuli tunnetuksi koko maailmalle, kun se sponsoroi olympiakisoja.

Juoman suosio kasvoi maailmalla. Toinen maailmansota vauhditti tunnettuutta Euroopassa. Joka kuukausi amerikkalaisille sotilaille toimitettiin 6 miljoonaa pulloa Coca-Colaa. Suomeen Coca-Cola tuli 1950-luvulla. 1988 Coca-Cola oli maailman tunnetuin ja suosituin tavaramerkki.

Tänä päivänä Coca-Cola on maailman myydyin virvoitusjuoma. Sitä myydään kaikissa maailman maissa lukuun ottamatta Kuubaa ja Pohjois-Koreaa. (Lähteet: Coca-Cola ja Wikipedia)

Jos innostuit cokiksen makuisista leivonnaisista, kannattaa kokeilla myös Coca-biittejä tai Coca-Cola-juustokakkua.