Suklaasta voi tehdä näyttäviä koristeita jäljennystekniikalla. Mikäli kuviolla on tietty suunta, se täytyy kääntää pursotusta varten peilikuvaksi. Näin vältetään kynänjäljen joutuminen kosketuksiin suklaan kanssa. Tämä tekniikka sopii erittäin hyvin kuvioihin, joilla on selkeä ja tunnistettava muoto, mutta ei juuri yksityiskohtia muodon sisällä. Toki jonkin verran yksityiskohtia voi täydentää jälkikäteen pursottamalla niitä jähmettyneen koristeen päälle toisella värillä.

Koristeen voi tehdä mistä tahansa suklaasta tai leivontatarvikeliikkeistä saatavista Candy melts -napeista. Valkosuklaata voi värjätä suklaaväreillä, myös pastavärejä voin varovasti suositella suklaan värjäämisen (ainakin kevyempään valkosuklaan sävyttämiseen pastelliväreihin).

Tarkimman pursotusjäljen saat käyttämällä pursotuspussia ja tyllaa (aukon koko noin 1 mm). Myös kulmasta auki leikattava pakastuspussi tai kertakäyttöinen pursotuspussi käyvät.

Samaa tekniikkaa on käytetty myös Rapu-koristeessa. Vinkkinä myös kirjastani löytyvä leijonavaakunakoriste, joka on toteutettu niin ikään suklaalla jäljentämällä. Jäljennettävä kuva löytyy kirjan viimeiseltä sivulta valmiiksi peilikuvana, jolloin sen voi kopioida sellaisenaan leivinpaperille.

Tulosta kuva paperille. Kuvia voi hakea esimerkiksi Googlen kuvahaun kautta, kopioida tekstinkäsittelyohjelmaan ja muuttaa siellä haluttuun kokoon.

Mikäli kuvalla on tietty suunta, se täytyy kopioida leivinpaperille peilikuvana. Tämä onnistuu helposti seuraavasti. Teippaa paperi ja leivinpaperi päällekkäin ikkunaa vasten, jolloin valo heijastaa kuvion näkyviin.

cocacolakakku-vaihe2-1

Kopioi kuvan ääriviivat kynällä leivinpaperille.

cocacolakakku-vaihe2-2

Käännä leivinpaperi ympäri niin, että kynänjälki jää alapuolelle. Laita paperi leikkuulaudan päälle. Paloittele suklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Kaada suklaasula pursotuspussiin. Pursota pieni alue valmiiksi kerrallaan, ensin ääriviivat sitten niiden sisältä. Ravistele leivinpaperia välillä varovaisesti – näin pursotusjälki tasoittuu.

cocacolakakku-vaihe-5 cocacolakakku-vaihe-6

Nosta koriste leikkuulaudan päällä ensin jääkaappiin jähmettymään ja sitten pakastimeen. Jäätyneenä se on helppo nostaa kakun päälle.

cocacolakakku-vaihe-9