04.09.2019   5 kommenttia Kategoria: Makeat piirakat,  Syksy,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Pihlajanmarja-ansa


Kaupallinen yhteistyö Suomen Sokerin kanssa.

Pihlajat notkuvat tänä vuonna punaisenaan marjoista ja tuntuvat suorastaan vaativan pääsyä leivonnan raaka-aineeksi. Pihlajan syysasulla on muukin arvo kuin pihan kaunistaminen, sillä sen marjat ovat täynnä C-vitamiineja, antioksidantteja ja kuituja. Pihlajanmarjat ovat kaupunkilaisellekin helppoa saalista, jota varten ei tarvitse mennä lähimetsää kauemmaksi ja isoina terttuina niitä on ilo kerätä.

Pihlajanmarjan haastavuus on sen kitkerässä maussa, joten sitä on osattava käsitellä oikein. Ympärilleen pihlajanmarja tarvitsee tasapainottavia makuja ja mehevän piirakan omenainen täyte sopiikin siihen erinomaisesti. Sanotaan, että kannattaa odottaa ensimmäisen pakkasen puraisua ennen marjojen keräämistä. Minä suosittelen kuitenkin keräämään sadon heti, kun marjat ovat parhaimmillaan. Kotipakastin ajaa saman asian vuorokauden sisällä. Testasin omalla makutestillä ja tämä vaihe todella vei kitkeryydestä pahimman terän. Silti tarvittiin vielä sokeria ja kattilassa keittämistä ennen kuin marja oli muuttunut puolukan kaltaiseksi piristäjäksi.

Tämä resepti sopii hyvin juuri tämän päivän teemaan, sillä 4.9. vietetään suomalaisen ruoan päivää. Mikä parempi syy poimia kotoisat pihlajanmarjat talteen ja kesyttää ne 100 % suomalaisella sokerilla. 🙂

  • Pihlajanmarjatäyte:
  • 150 g pihlajanmarjoja
  • 400 g omenoita
  • 2 ¼ dl Dansukker Taloussokeria
  • 4 rkl perunajauhoja
  • 2 tl kanelia
  • Pohja:
  • 225 g voita
  • 2 dl Dansukker Taloussokeria
  • 2 keltuaista
  • 5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
  • 2 tl Dansukker vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Rahkatäyte:
  • 1 dl Dansukker Taloussokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 2 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
  • 2 valkuaista
  • Pinnalle:
  • neljäsosa pohjataikinasta


  • Aloita valmistelemalla pihlajanmarjat. Huuhtele marjat, irrota ne tertuista ja laita pakastimeen noin vuorokaudeksi, jotta terävin kitkeryys laimenee. Poista omenoista siemenkodat. Ohutkuorisia omenoita ei tarvitse kuoria. Leikkaa omenat kuutioiksi.
  • Laita sulaneet marjat kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Keitä 10 minuuttia. Lisää omenakuutiot, perunajauhot ja kaneli. Jatka keittämistä muutama minuutti. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  • Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset, säästä valkuaiset täytteeseen. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan muutamassa erässä.
  • Voitele korkeareunainen piirakka- tai kakkuvuoka (halkaisija 24 cm) tai jos haluat nostaa valmiin piirakan vuoasta, vuoraa se leivinpaperilla. Levitä ¾ taikinasta vuoan pohjalle ja noin 4 cm:n verran reunoille.
  • Levitä pihlajanmarjatäyte pohjan päälle. Yhdistä rahkatäytteen sokeri ja perunajauhot keskenään. Sekoita kaikki ainekset sähkövatkaimella sekaisin. Kaada rahkatäyte vuokaan.
  • Ripottele jäljelle jäänyt taikina muruiksi pinnalle.
  • Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita sen ympärille alumiinifolio, sillä paiston aikana vuoasta voi tihkua rasvaa. Suojaa myös pinta alumiinifoliolla, kun se on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Yhteistyössä Suomen Sokeri

Valmistusaika: 1 vrk tai yli

Vaikeusaste: Helppo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
16 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan jouluarvonta



Vuoden viimeisessä arvonnassa saat valita palkinnon itse Kinuskikissan Toivepuodin uutuuksista! Palkintotuotteiden yhteenlaskettu arvo on 30 €. Lue tarkemmat ohjeet arvontasivulta.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat