Pihlajat notkuvat tänä vuonna punaisenaan marjoista ja tuntuvat suorastaan vaativan pääsyä leivonnan raaka-aineeksi. Pihlajan syysasulla on muukin arvo kuin pihan kaunistaminen, sillä sen marjat ovat täynnä C-vitamiineja, antioksidantteja ja kuituja. Pihlajanmarjat ovat kaupunkilaisellekin helppoa saalista, jota varten ei tarvitse mennä lähimetsää kauemmaksi ja isoina terttuina niitä on ilo kerätä.

Pihlajanmarjan haastavuus on sen kitkerässä maussa, joten sitä on osattava käsitellä oikein. Ympärilleen pihlajanmarja tarvitsee tasapainottavia makuja ja mehevän piirakan omenainen täyte sopiikin siihen erinomaisesti. Sanotaan, että kannattaa odottaa ensimmäisen pakkasen puraisua ennen marjojen keräämistä. Minä suosittelen kuitenkin keräämään sadon heti, kun marjat ovat parhaimmillaan. Kotipakastin ajaa saman asian vuorokauden sisällä. Testasin omalla makutestillä ja tämä vaihe todella vei kitkeryydestä pahimman terän. Silti tarvittiin vielä sokeria ja kattilassa keittämistä ennen kuin marja oli muuttunut puolukan kaltaiseksi piristäjäksi.

Tämä resepti sopii hyvin juuri tämän päivän teemaan, sillä 4.9. vietetään suomalaisen ruoan päivää. Mikä parempi syy poimia kotoisat pihlajanmarjat talteen ja kesyttää ne 100 % suomalaisella sokerilla. 🙂