Reseptin muuntaminen erikokoiseen vuokaan

Käytä alla olevaa taulukkoa, kun haluat muuntaa pyöreään vuokaan laaditun reseptin isompaan tai pienempään pyöreään vuokaan. Toimi seuraavasti:

  • Minkä kokoiseen vuokaan olet leipomassa? Tavoitevuoan koot löytyvät vaakasuoralta otsikkoriviltä.
  • Mikä on alkuperäisessä reseptissä käytetty vuokakoko? Lähtövuoan koot löytyvät pystysuorasta otsikkosarakkeesta. (Huom: kaikki Kinuskikissan piirakat on tehty vuokaan, jonka halkaisija on 24 cm, jollei toisin mainita.)
  • Tavoite- ja lähtövuoan yhtymäkohdasta löytyy kerroin, jota sinun täytyy käyttää ainesten määrien vähentämisessä/kasvattamisessa.
  • Esimerkki: Ohjeen kakku on tehty 24-senttiseen vuokaan ja haluat pienentää kakun 18-senttiseen vuokaan sopivaksi. Kerroin on 0,56. Kerro siis kaikki ainekset 0,56:lla. Esimerkiksi jos kakku sisältää rahkaa 200 g, oikea rahkan määrä on 0,56 x 200 g = 112 g.
  • Vinkki: Eikö taulukosta löydy oikeaa vuoan kokoa? Katso laskuohjeita alempaa kohdasta ”Lisävinkkejä laskutoimituksiin”.

Kertoimet reseptin ainesmäärille:

Tavoitevuoka →

Lähtövuoka ↓

15 cm 16 cm 18 cm 20 cm 22 cm 24 cm 26 cm 28 cm 30 cm
15 cm 1 1,13 1,44 1,77 2,15 2,55 3 3,47 3,99
16 cm 0,89 1 1,27 1,57 1,9 2,26 2,66 3,08 3,89
18 cm 0,7 0,79 1 1,24 1,5 1,78 2,09 2,42 2,78
20 cm 0,56 0,64 0,81 1 1,21 1,44 1,69 1,96 2,25
22 cm 0,47 0,53 0,67 0,83 1 1,19 1,4 1,62 1,86
24 cm 0,4 0,44 0,56 0,7 0,84 1 1,17 1,36 1,56
26 cm 0,33 0,38 0,48 0,6 0,72 0,85 1 1,16 1,33
28 cm 0,29 0,33 0,41 0,51 0,62 0,73 0,86 1 1,15
30 cm 0,25 0,28 0,36 0,44 0,54 0,64 0,75 0,87 1

Huomaathan, että vuoan ilmoitettu koko saattaa poiketa todellisesta koosta. On aina varminta mitata halkaisija itse.

Pyöreiden piirakoiden/kakkujen muuntaminen pellille

Käytä alla olevaa taulukkoa, kun haluat tehdä piirakan tai kakun pellille. Toimi seuraavasti:

  • Uunien koot vaihtelevat, joten mittaa oman uunisi pellin pinta-ala: leveys x pituus. Etsi lähin vastaava luku taulukon vaakasuoralta otsikkoriviltä.
  • Etsi alkuperäisestä reseptistä tieto vuoan halkaisijasta. Lähtövuokien koot löydät pystysuorasta otsikkosarakkeesta. (Huom: kaikki Kinuskikissan piirakat on tehty vuokaan, jonka halkaisija on 24 cm, jollei toisin mainita.)
  • Tavoite- ja lähtövuoan yhtymäkohdasta löytyy kerroin, jota sinun täytyy käyttää ainesten määrien kasvattamisessa.
  • Esimerkki: Kuvitellaan, että peltisi koko on 32 cm x 38 cm = 1216 cm². Käytä taulukosta kohtaa 1200 cm². Lähtövuoan koko on 24 cm, joten kertoimeksi tulee 2,65. Jos alkuperäiseen reseptiin tulee rahkaa 200 g, pellille muunnettaessa rahkan määrä on 2,65 x 200 g = 530 g.

Kertoimet reseptin ainesmäärille:

Pellin pinta-ala →

Lähtövuoka ↓

1000 cm² 1100 cm² 1200 cm² 1300 cm² 1400 cm² 1500 cm²
15 cm 5,65 6,21 6,78 7,34 7,91 8,47
16 cm 5 5,5 6 6,5 7 7,5
18 cm 3,94 4,33 4,72 5,12 5,51 5,91
20 cm 3,18 3,5 3,82 4,14 4,46 4,78
22 cm 2,63 2,9 3,16 3,42 3,68 3,95
24 cm 2,21 2,43 2,65 2,88 3,1 3,32
26 cm 1,88 2,07 2,26 2,45 2,64 2,82
28 cm 1,63 1,79 1,95 2,11 2,28 2,44
30 cm 1,41 1,56 1,7 1,84 2 2,12

Lisävinkkejä laskutoimituksiin

Jos taulukosta ei löydy tarvittavaa vuoan kokoa, saat laskettua kertoimen itsekin seuraavalla kaavalla:

tavoitevuoan pinta-ala
             ÷
lähtövuoan pinta-ala

Pyöreän vuoan pinta-alan saat laskettua kaavalla säde x säde x 3,14. Säde on halkaisija jaettuna kahdella. Neliskanttisen vuoan pinta-ala on leveys x pituus.


Valmiiksi laskettuja pinta-aloja tyypillisistä pyöreistä vuoista:

Vuoan halkaisija Pinta-ala
15 cm 177 cm²
16 cm 201 cm²
17 cm 227 cm²
18 cm 254 cm²
20 cm 314 cm²
22 cm 380 cm²
23 cm 415 cm²
24 cm 452 cm²
25 cm 491 cm²
26 cm 531 cm²
27 cm 572 cm²
28 cm 615 cm²
30 cm 707 cm²

Huomaathan, että vuoan ilmoitettu koko saattaa poiketa todellisesta koosta. On aina varminta mitata halkaisija itse.