Mokkapalat ja vanhan kotitalouskirjan klassikkojälkiruoka, mokkavaahto, yhdistyvät juhlakakuksi, jonka kruunaa pursotettava mokkapalakuorrute.

Kun olin noin 10-vuotias, leivonnallinen inspiraationlähteeni oli 9 vuotta vanhemman isosiskoni kotitalouskirja ”Keitämme ja leivomme”. Siellä oli kaksi reseptiä, joiden kohdalta kirjan sivut olivat erityisen suttuiset: mokkapalat ja mokkavaahto. Näiden parissa minäkin aloitin itsenäistä leipomista. Jos teki mieli mokkavaahtoa, oli pakko oppia käyttämään kahvinkeitintä sekä toimimaan liivatteen kanssa. Kahvia opin juomaan vasta aikuisiällä, mutta kahvin makuiset leivonnaiset ja jälkiruoat olivat herkkuani jo lapsena.

Siskoni neronleimaus oli yhdistää nämä kaksi reseptiä toisiinsa: mokkapalapohja ja päällä paksu kerros hyydytettyä mokkavaahtoa. Minusta se oli hieno veto aikana, jolloin kotikeittiöissä ei tunnettu hyydykekakkuja. Irtopohjavuokaa ei ollut, joten vuoka temppuiltiin folion avulla. Olen tässä reseptissä nyt siis siskon viitoittamalla tiellä. 😄

Mokkapaloissa tärkeintä on kuorrute, joten sen maun on oltava selkeästi läsnä. Siksi kakun pursotettava kuorrute sisältää kaikkia mokkapalakuorrutteen aineksia: kahvia, kaakaojauhetta, voita ja tomusokeria. Koska tavoitteena on kuitenkin kuohkea ja vaahtomainen lopputulos, joukossa on myös reilusti kermaa. Näyttävä pinta syntyy, kun kiehuroita pursotetaan vieri viereen ja limittäin.