galette

Galette tarkoittaa pellillä paistettavaa piirakkaa. Pohjana on perinteinen piirakkataikina, joka vuokaan painelun sijaan kaulitaan ja käännetään osittain täytteen päälle. Täytteenkin voi soveltaa suolaisesta piirakasta, kunhan sitovana ainesosana käyttää munamaidon sijaan esimerkiksi tuorejuustoa tai ranskankermaa. Galeteista voi tehdä myös makeita versioita. Juhlavuutta saa lisää taikinan muotoilulla. Reunan voi leikata taikinapyörällä siistiksi tai kuvioida muoteilla. Tämän kauniin tähtigaleten ohjeen löysin Maku-lehdestä.

Vinkki: Kasvisversiossa jauhelihan voi jättää pois. Sitä ei tarvitse korvata mitenkään, mutta halutessaan voi toki lisätä esimerkiksi soijarouhetta.

 

Pohja:
3 ¼ dl Myllyn Paras graham-täysjyvävehnäjauhoja
3 dl Myllyn Paras Emännän puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl suolaa
250 g voita tai margariinia
1 ¼ dl kylmää vettä

Täyte:
500 g keräkaalia
1 ½ dl vettä
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 maustekurkku
2 prk (à 70 g) tomaattipyreetä
200 g kevyttä ranskankermaa (18 %)
2 munaa
2 tl omenaviinietikkaa
2 tl meiramia
1 ½ tl suolaa
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria

Pinnalle:
tuoretta oreganoa, meiramia tai muuta yrttiä


Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi sekaisin jauhojen kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

galette-vaihe

Suikaloi keräkaali. Laita suikaleet kattilaan veden kanssa ja kuumenna liedellä, kunnes vesi kiehuu. Hauduta 15 minuuttia. Lisää haudutuksen aikana tarvittaessa hieman vettä. Valuta haudutuksen jälkeen ylimääräinen vesi pois.

Kypsennä jauheliha pannulla. Hienonna sipuli. Lisää sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet pannulle hetkeksi aikaa pehmenemään.

Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita jauheliha-sipuliseokseen maustekurkku, tomaattipyree, ranskankerma, munat, omenaviinietikka ja mausteet. Yhdistä kaalin kanssa.

galette-vaihe-2

Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinapala leivinpaperin päällä isoksi ympyräksi. Käytä tarvittaessa apuna hieman jauhoja estääksesi taikinan tarttumisen. Leikkaa levy viisikulmioksi.

galette-vaihe-3 galette-vaihe-4

Tee jokaiselle sivulle muutaman sentin lovet. Levitä täyte keskelle.

galette-vaihe-5 galette-vaihe-7

Käännä taikinareunat päälle. Painele taikina tiiviiksi saumakohdista. Tee kaksi muuta galettea samaan tapaan. Lopusta taikinasta ja täytteestä saattaa riittää vielä yhteen mini-galetteen.

galette-vaihe-8 galette-vaihe-9

Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Ripottele pinnalle ennen tarjoilua tuoreita yrttejä, kuten oreganoa tai meiramia.

Yhteistyössä Myllyn Paras

mp_logo