30.6.2017
Kasvipohjaisia vispejä löytyy markkinoilta useaa sorttia. Tälle sivulle on koottu kaikki valmisteet ja niistä on testattu maku, rakenne ja vaahtoutuvuus. Lisäksi tuoteselosteesta on tehty olennaiset huomiot. Testi on uusittu marraskuussa 2021. HUOM! Tässä testissä EI ole testattu vispien keittämistä, sillä kaikki tuotteet eivät kestä kuumentamista. Löydät erikseen kasvivispien kinuskitestin.
Kolme tärkeintä seikkaa, jotka kannattaa huomioida, kun korvaa maitopohjaisia vispejä kasvipohjaisilla vastineilla:
1) MAKEUS. Suuri osa kasvipohjaisista vispeistä on enempi vähempi makeutettuja. Vähennä siis tarvittaessa reseptin sokeria.
2) VAAHTOUTUVUUS. Kasvivaahtojen tilavuuksia voi verrata maitopohjaisiin kermoihin, joista löydät erillisen vertailun. Nyrkkisääntö on, että maitopohjaiset kermat kaksinkertaistuvat vaahdotettaessa. Kasvipohjaiset vastineet vatkaantuvat tyypillisesti huomattavasti tilavammiksi. Reseptiä soveltaessasi määritä kasvipohjaisen tuotteen menekki vaahtoja vertailemalla. Esimerkiksi Valio ODDLY-GOOD -tuotetta tarvitset puolet vähemmän saman vaahtomäärän aikaansaamiseksi kuin käyttäessäsi Valio vispikermaa.
3) ALLERGIAT. Niin soija, kaura kuin kookos voivat aiheuttaa allergioita.
Huomaathan, että kaikki kasvivispit – aivan kuten maitopohjaisetkin vastineetkin – on vaahdotettava jääkaappikylminä. Tunti tai pari jääkaapissa ei välttämättä riitä.
HUOM! Mobiililaitteella käännä laite vaakasuuntaan koko taulukon näkemiseksi.
Kasvivispin merkki | Vaahdon tilavuus (1 dl:sta) |
Ominaisuudet | Muuta huomioitavaa |
---|---|---|---|
Valio ODDLY-GOOD kasvivispi![]() |
4 dl | Nestemäinen, kermainen koostumus. Neutraali maku, ei liian makea. Hyvä, napakka vaahto, helppo pursotettava. | Palmuöljytön, gluteeniton ja soijaton. Sisältää kookosöljyä ja lisättyä sokeria (2,1 g / 100 g). |
Planti kauravispi![]() |
2 ¼ dl | Perinteinen kasvivispin maku. Ennen vaahdotusta todella paksu ja kiinteä rakenne, muistuttaa ranskankermaa – tätä tuotetta ei ”lorauteta” joukkoon. Testin jämäkin ja tukevin vaahto, joka jämäköityi vielä hieman lisää jääkaapissa. Soveltuu pursottamiseen. | Soijaton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä ja lisättyä sokeria (3,8 g / 100 g). |
Alpro soijavispi![]() |
3 ½ dl | Makeaa ja hyvää. Rakenteeltaan juoksevaa eli maitopohjaisen kerman kaltaista. Pitkästä vatkauksesta huolimatta vaahto jäi löysäksi. Ei pursotukseen. Rakenne vetistyi (vaahtoisuus hävisi) vaahdon oltua yön yli jääkaapissa. | Gluteeniton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä ja lisättyä sokeria (3,2 g / 100 g). |
Fazer Aito kauravispi![]() |
3 ½ dl | Hyvä maku, Alpron kaltainen mutta hiukkasen vähemmän makeutta (hyvä asia). Juoksevaa, kermamaista. Vaati pitkän vatkauksen, vaahto jäi kuitenkin löysähköksi. Ei optimaalista pursotteluun. Tuote ravistettava ennen käyttöä. | Gluteeniton ja palmuöljytön. Sisältää kookosöljyä ja lisättyä sokeria (4,7 g / 100 g). |
OATLY! iMat kauravispi![]() |
3 ¼ dl | Maku neutraali, ei oikeastaan maistu miltään hyvässä tai pahassa. Tuote sopii tämän vuoksi myös ruoanlaittoon. Napakka, pursotuskelpoinen vaahto. Tuote ravistettava ennen käyttöä. | Soijaton ja palmuöljytön. Ei lisättyä sokeria. Sisältää kookosöljyä ja suolaa. |
Soyatoo! riisivispi![]() |
3 dl | Neutraalin makea (testin toiseksi makein), hieman kookoksinen maku. Koostumus ennen vatkausta löysähkön kastikkeen kaltaista. Ei vaahtoudu kunnolla – vaahtonakin kastikemaista. Ei sovellu pursotuksiin myöskään vaalean beigen värinsä vuoksi. | Gluteeniton, soijaton, palmuöljytön. Sisältää kookosrasvaa, suolaa ja sokeria (8 g / 100 g). |
Sure Whip kasvivispi![]() |
3,5 dl | Herkullinen, mutta hyvin makea. Kermamainen koostumus. Vaahdotettuna kevyt verrattuna maitopohjaisiin kermoihin. Kuohkea, lähes lohkeilevan jämäkkä vaahto. Erinomainen pursotukseen. | Gluteeniton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä, soijaa ja suolaa sekä huimasti muita enemmän sokeria: 15 g / 100 g. Ei edellytä sokerin lisäämistä esimerkiksi pursotuskäytössä ja muutenkin makeus vaatii erityishuomiota maitopohjaisia reseptejä sovellettaessa. Myydään vain litran tölkeissä. |
Moikka! Toimiiko maidottoman vanilijakreemijauheen käyttö kasvivispeissä samaan tapaan kuin normi vispeissä? Lähinnä mietin kuinka paljon lisäisin jauhetta että tulee hyvä pursotusjämäkkyys 😊
riziza: oho, näinhän se on, ettei makuasioista sovi kiistellä. 🙂 Ja omaa makua voi myös totuttaa. Itse en ole sokeroimatonta versiota testannut…
Itse miltei rakastan tuota plantin kermaa. Aivan sikahyvää omasta mielestäni. Sillä on myös sokeroimatonkin versio, onko tätä testattu että eroaako koostumus/kinuski tästä?
Mumcake: minä olen tehnyt kinuskia ainakin muistaakseni vain soijavispistä. Kuulisin kyllä mielellään muiden kokemuksia!
Hei, kysyisin kokemuksia kauravispeistä että onnistuuko kinuskin teko ? ja kinuskikermavaahto (siis keitetty (kerma+fariinisokeri) + vispattu= pursotusvaahto) ? Nimim. ensimmäistä kertaa asian äärellä 🙂
Simma: KIITOS, että huomasit! ❤️ Tuossa oli tosiaan ajatusvirhe: määrä oli laskettu yhdelle desille. 🙈 Korjasin!
Jäin pohtimaan noita määriä, kun olin vaihtamassa soijavispin kauravispiin hyydykekakussa. Totesin, että Aito kauravispin kohdalla lukee määrä väärin. 0,44dl kauravispiä vastaa 1 desilitraa kuohukermaa, ei kahta, sillä 4,5×0,44=1,98 ja kahdesta desistä kuohukermaa tulee neljä desiä vaahtoa. Halusin korjata tämän, ettei kenenkään leipomukset menisi kirjoitusvirheen takia pieleen 🙂
Kaiken kaikkiaan erittäin hyödyllinen juttu, eipä noita itse tulisi testattua.
Niina: Uskoisin, että kuumennus onnistuu hyvin, koska Plantin mainoksessa luvataan tuotteille ”hyvät keitto-ominaisuudet. Käytetään tavallisen ruokakerman tapaan.” Vaahtoutuvuudesta kerrotaan johdannossa yllä ja myös raadin tekemissä kommenteissa.
Olisi kiva kuulla huomioistasi, jos lähdet kokeilemaan. 🙂
Voikohan Plantin kaurakermaa kuumentaa? Toimiiko esim kuin kuohukerma Toffeetäytteessä? Tahtoisin kokeilla tätä kakun väliin, mutta hieman epäilyttää.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5515 tähteä
Maailman paras mutakakku
2747 tähteä
Mokkapalat
2490 tähteä
Brookies
1758 tähteä
Britakakku
1457 tähteä
Paula: Kyllä toimii! Kinuskikissa ehkä sanoisi sinulle täsmällisen määrän mutta minä olen lisännyt maidottomiin vispeihin kreemijauhetta varovasti muutama lusikka kerrallaan ,mikäli ohje ei tarkkaa määrää anna.
kreemijauheen määrä kun riippuu niin vaahdon määrästä ja vispin merkistä.
Lisää siis vähän kerrassaan ja tunnustele tilannetta.