Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Gluteenittomien jauhojen vertailu

11.11.2021

Gluteeni on proteiini, jota esiintyy vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Gluteeni muodostaa sitkon, joka antaa taikinoille kestävän rakenteen. Leipä- ja pullataikinoiden kimmoisuus johtuu sitkosta. Kaikkien ruokavalioon gluteeni ei kuitenkaan kuulu. Pari prosenttia Suomen väestöstä sairastaa keliakiaa eli heidän elimistönsä ei kestä gluteenia. Osa ihmisistä noudattaa gluteenitonta dieettiä myös keliakiasta johtumattoman gluteeniyliherkkyyden takia tai ihan vain positiivisten terveysvaikutusten toivossa.

Gluteenia sisältäviä jauhoja korvataan yleensä gluteenittomilla jauhoseoksilla. Yleisneuvo on korvata vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella samassa suhteessa. Gluteenittoman jauhoseoksen käsite pitää sisällään hyvin erilaisia seoksia – yksi on parhaimmillaan pullassa, toinen pikkuleivässä. Tämä testi suoritettiin näiden erojen selvittämiseksi, jotta osaat tehdä oikean valinnan juuri käsillä olevassa leivontatilanteessa. Toki paljon jää vielä omiin käsiin, koska leivonnan piiriin mahtuu monenlaisia taikinoita. Tulokset kuitenkin osoittavat vähintään sen, että ensimmäisen kokeilun epäonnistuessa kannattaa kokeilla toista ja kolmattakin merkkiä. On myös hyvä tiedostaa, että yksikään jauhoseos ei ole parhaimmillaan kaikissa eri tilanteissa.

Jauhoseosta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti ainesosaluetteloon – ne eroavat toisistaan merkittävästi. Jauhoseoksissa monesti esiintyvät maissi, riisi ja peruna ovat luontaisesti gluteenittomia. Niissä ei ole käytännössä pienintäkään riskiä gluteenijäämille. Kaura on myös luontaisesti gluteeniton vilja, mutta se on monesti ollut valmistusprosessinsa aikana tekemisissä gluteenia sisältävien viljojen kanssa. Sen vuoksi kauran suhteen on oltava tarkkana – vain erikseen gluteenittomaksi kauraksi mainittu kelpaa.

Gluteenittomissa jauhoseoksissa saattaa törmätä myös gluteenia sisältäviin viljoihin erilaisissa muodoissa (esim. vehnätärkkelys). Näistä aineksista gluteeni on eroteltu pois ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavatkin voivat syödä niitä turvallisesti. Pahaa keliakiaa sairastavien (ja muiden, jotka haluavat noudattaa täydellisesti gluteenitonta dieettiä) kannattaa kuitenkin vältellä näitä aineksia, myös kauran kanssa kannattaa olla varovainen. Gluteenittoman tuotteen määritelmän nimittäin täyttää tuote, jossa gluteenia on alle 20 mg/kg. Vehnätärkkelys ei sovellu myöskään vehnäallergikoille, eikä ohratärkkelys ohra-allergikoille jne.

Yhteenveto tuloksista

Testiin valittiin seitsemän, joulukuussa 2020 markkinoilla ollutta, jauhoseosta (ostopaikat K-market, S-market, Lidl). Jotta tuloksista saatiin vertailukelpoiset, kaikki testin jauhoseokset olivat ns. yleisjauhoseoksia. Joillain merkeillä on lisäksi spesifejä, esimerkiksi yksinomaan pullan leivontaan suunnattuja seoksia. Jokainen jauhoseos testattiin kolmessa eri käyttötarkoituksessa: pipareiden, pullan ja kakkupohjan leivonnassa. Lopputuloksessa huomioitiin mm. maku, ulkonäkö, leivottavuus ja rakenne.

Ensimmäisessä taulukossa yhteenveto tuloksista. Alempaa löydät erilliset taulukot pipari-, pulla- ja kakkutaikinoiden testeistä.

Merkki Ainesosat Hinta / 1 kg *) Valmistusmaa Muuta huomioitavaa Tulos
Viljatuote
Riisi, tumma täysjyväriisi, tattari, peruna, maissi, psyllium 6,38 € Suomi Vähäkalorisin (331 kcal) Keskimäärin paras jauhoseos (jaettu sijoitus Semperin kanssa), piparitestin paras, kakkutestissä heikoimpien joukossa, pullatestissä 3. sija
Pirkka
Riisi, peruna, maissi, psyllium 3,95 € Suomi Suolaton Piparitestin heikoin, kakkutestissä keskitasoa, pullatestissä 2. sija
Sunnuntai
Vehnätärkkelys, nostatusaine 4,95 € Suomi Ei luontaisesti gluteeniton, hiilihydraattipitoisin (85 g), proteiiniton, toiseksi sokeripitoisin (3,3 g) Piparitestissä heikoimpien joukossa, kakkutestissä keskitasoa, pullatestin paras
Myllärin
Kaura, maissi, peruna, psyllium 4,89 € Suomi Ei luontaisesti gluteeniton (kaura), proteiinipitoisin (9 g), kuitupitoisin (5,8 g), suolaton, vähähiilihydraattisin (6,8 g) Piparitestissä parhaimpien joukossa, kakkutestin heikoin, pullatestissä 5. sija
Belbake
Riisi, tärkkelys 3,29 € Ei tiedossa Ei tietoa luontaisesta gluteenittomuudesta, sokeripitoisin (3,6 g), selvästi suolapitoisin (1,48 g), kuiduton? Piparitestissä keskitasoa, kakkutestin paras, pullatestissä 6. sija
Kotimaista
Kaura, peruna 3,89 € Suomi Ei luontaisesti gluteeniton (kaura), rasvapitoisin (3,6 g), suolaton, vähähiilihydraattisin (68 g), toiseksi proteiinipitoisin (7,3 g), toiseksi kuitupitoisin (5,7 g) Keskimäärin heikoin jauhoseos, piparitestissä keskitasoa, kakkutestissä keskitasoa, pullatestin heikoin
Semper Fin mix
Maissi, riisi, peruna, nostatusaine 5,38 € Ruotsi Sokeripitoisin (3,6 g) Keskimäärin paras jauhoseos (jaettu sijoitus Viljatuotteen kanssa), piparitestissä keskitasoa, kakkutestissä parhaimpien joukossa, pullatestissä 4. sija

*) Hinnat ovat vuodelta 2020 ja ovat todennäköisesti nousseet. Saat hinnoista lähinnä suuntaa-antavan tiedon mahdollisista hintaeroista.

Piparitesti

Piparit leivottiin Kinuskikissan gluteenittomalla piparitaikinalla puolikkaana annoksena. Taulukosta näet jauhoseoksen menekin, joka vehnäjauhoilla leivottaessa olisi 5 dl. Voidaan siis todeta, että pipareiden kohdalla korvaavuussuhde oli useimmassa tapauksessa yks yhteen – mutta pari poikkeustakin löytyy. Gluteenittomassa leivonnassa siis jauhojen määrään liittyy aina tulkintaa!

Leivottavuudessa arvioitiin paitsi taikinan kaulimista ja käsittelyä, myös muotilla otettujen kuvioiden siirtelyä. Testissä erottui kaksi parasta (1. ja 2. sija) ja kaksi heikointa. Loput asettuivat tasaisesti välimaastoon.

Merkki Menekki Leivottavuus taikinavaiheessa Testin tulos Yhteenveto
Viljatuote
5 dl Hyvä, ei hajonnut Tummempi taikina, kohoamista hieman, peruspinta sileä 1. sija
Pirkka
5 dl Hyvin hajoava, ongelmallinen Vaalea, halkeileva pinta Heikoin
Sunnuntai
5 dl Hyvä, ei hajonnut Vaalea taikina, mutta tummui paistettaessa, ohut, rapea, ruma, halkeileva pinta, heikoin ulkonäkö Toiseksi heikoin
Myllärin
5 dl Hyvä, ei hajonnut Tummempi taikina, kova, ulkonäkö lähinnä perinteistä, ei kohonnut, paistopinta sileä 2. sija
Belbake
5 dl Aavistuksen mureneva Vaalea, pehmeä, kohosi jonkin verran, hieman halkeilua
Kotimaista
7 dl Hyvä, ei hajonnut Vaalea, sileä paistopinta
Semper Fin mix
6 dl Hyvä, ei hajonnut Vaalea taikina, kohosi paistettaessa

Pullatesti

Gluteeniton pulla leivotaan eri tavalla kuin vehnäpulla, taikinaa ei esimerkiksi nostateta. Myöskään vertailua tavalliseen pullataikinaan ei siis voida suorittaa. Testissä käytettiin Kinuskikissan gluteenittoman pullan reseptiä, joka tehtiin puolikkaana annoksena. Erot jauhojen menekissä nousivat nyt selkeästi esiin – melkein jokaisen jauhon kohdalla oli haettava sopiva määrä taikinan tuntuman mukaan. Yksiselittäistä määrää on siis pullataikinan kohdalla mahdotonta antaa! Pullat erosivat toisistaan niin selkeästi, että tässä testissä oli helppo laittaa jauhot järjestykseen (1. sija paras, 7. sija heikoin).

Merkki Menekki Leivottavuus taikinavaiheessa Maistelutestin tulos Yhteenveto
Viljatuote
3 dl Hyvä, ei juurikaan tarttunut Kaunis ja silein pinta, hieman mureneva, näyttää tiiviiltä, mutta kuitenkin pehmeä, hieman mauton, aavistuksen mauttomampi kuin Pirkka 3. sija
Pirkka
3,25 dl Paras leivottavuus, täydellinen, liki mahdotonta saada tarttumaan Sileä, pientä halkeilua, hieman mureneva, näyttää tiiviiltä, mutta kuitenkin pehmeä, hieman mauton 2. sija
Sunnuntai
4 dl Erittäin hankala käsitellä ja tarttuu, vaikka jauhoja on lisätty jo liikaakin verrattuna muiden taikinoiden koostumukseen, hankala saada tasaisiksi Ulkonäöstä pieni miinus (karkeita ja muhkuraisia), säilytti muotonsa uunissa, pientä halkeilua, paistoväri lähimpänä oikeaa pullaa (ainoa, joka otti väriä), pehmeä pullan rakenne, lähellä aitoa vehnäpullaa ja siksi paras sijoitus 1. sija
Myllärin
3,75 dl Ok, hieman tarttuvainen Kauttaaltaan tasaista, pientä halkeilua, hieman lituskoita, mureneva, jauhoinen, kuiva, mauton 5. sija
Belbake
3,75 dl Hyvä, ei tarttunut juurikaan Sileä pinta, jossa muutamia selkeitä halkeamia, tiivis, kuiva, hieman karvas maku 6. sija
Kotimaista
5,5 dl Ok, hieman tarttuvainen Paljon halkeilua, hajoaa käsiin, ei makua, extrakuiva 7. sija
Semper Fin mix
4 dl Ok, hieman tarttuvainen Paljon halkeilua, yksittäisiä isoja railoja, pehmeähkö, hieman mureneva, mitäänsanomaton maku 4. sija

Kakkupohjatesti

Kakkupohjatesti suoritettiin gluteenittoman levykakkupohjan ohjeella. Jokaista jauhoseosta käytettiin sama määrä. Ulkonäöllisesti pohjissa ei ollut isoja eroja, joten siksi niitä ei kuvattu. Testissä erottui kaksi parasta (1. ja 2. sija) ja kaksi heikointa. Loput asettuivat tasaisesti välimaastoon.

Merkki Tulos Yhteenveto
Viljatuote Hajosi melko paljon, huokoinen, mutta ei höttö Toiseksi heikoin
Pirkka Lerpsu, ok paksuus, pehmeä perusrakenne
Sunnuntai Ohuehko, hyvä, höttöä suutuntumaltaan
Myllärin Hajosi pahasti, suutuntuma miellyttävän karkea Heikoin
Belbake Erinomainen nostettavuus, paksu, pehmeä perusrakenne 1. sija
Kotimaista Pysyy kasassa, mutta hieman heiveröisen oloinen, ohut, hieman rouheisuutta suutuntumassa, vaikka muuten perushöttö
Semper Fin mix Kesti erinomaisesti nostelua, suutuntuma pehmoinen, höttö 2. sija

Kommentit (20)

Kinuskikissa
5.10.2023 11:55

SaLa: pitäisi melkein kokeilla, niin sitten se selviäisi. Varmistaisin vielä, että käytitkö nimenomaan noita perusseoksia? Valmistajilla kun tuntuu olevan monenlaisia seoksia; tummempaa, vaaleampaa ja myös leivonnaisen mukaan räätälöityjä vaihtoehtoja.

SaLa
30.9.2023 06:25

Vertailin piparireseptejä ja minun ohjeessa ei ole ollenkaan leivinjauhetta vaan ruokasoodaa ja lisäksi siihen tulee vähän perunajauhoja. Mausteet on samat mutta määrät himpun eri =). Tekeekö sitten tuo sooda ja perunajauho sen eron, tiiä häntä.

Kinuskikissa
28.9.2023 22:05

SaLa: olisi tosiaan kiinnostavaa tietää, onko sinun ohjeessa jotenkin poikkeava valmistustapa – sillä saattaa olla merkitystä.

SaLa
28.9.2023 05:00

Joo, minulla on siis oma ohje jota olen käyttänyt vuodesta toiseen. =) (senkin sain yhdistelemällä kahta erilaista ohjetta…) En ole muita ohjeita kokeillut koska ei ole ollut tarvetta muuttaa mitään. Voisin vielä vertailla ohjeita keskenään ja kattoa löytyykö niistä mitään mullistavaa eroa. =D

Kinuskikissa
24.9.2023 22:45

SaLa: kiitos, että rekisteröidyit ja annoit palautetta, sitä on aina tärkeää saada! Jäin miettimään noin merkittävää eroa tuloksissa, jokin selitys olisi kiinostavaa löytää. Onko mahdollista, että käyttämälläsi piparitaikinalla olisi ollut näin suuresti vaikutusta lopputulokseen? Oliko käytössä kenties jokin muu kuin Kinuskikissan ohje?

SaLa
24.9.2023 08:02

Rohkenen olla eri mieltä jauhojen suhteen piparileivonnassa ;o). Olen vuosia sitten testaillut eri jauhoja ja päätynyt Pirkan glut. jauhoseokseen. Totesin sen parhaaksi leivottavuudeltaan sekä piparit pitivät muotonsa. Kokeilin pari vuotta sitten (nyt vasta rekisteröidyin ja jaksan kommentoida =)…) testisi parhaimmilla jauhoilla ja ei niistä pipareista tullu mitään. Pysyn siis piparileivonnassa edelleen Pirkan kannattajana, joka joulukuu leivotaan joka sunnuntai pipareita lasten kans ja väsään kasaan piparkakkutalon…. tai vahtitornin. =D Toki gluteenittoman piparkakkurakennelman teko on haastaavaa kun osat murenevat todella herkästi normitaikinaan verrattuna. Mutta onneksi pikeerillä voi liimailla osat takaisin.
Kiitos kuitenkin sinulle testivertailusta! Ehkäpä rohkenen kokeilla joskus glut. pullataikinaakin.

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/43098_IMG_8756_220x220.jpg
Kinuskikissa
29.8.2023 20:37

Mimutsu: kiitti sulle kommentistasi! Tosi kiva oli kuulla, että oli hyötyä. Kuivakakkutestin haluaisin vielä lisätä tänne, siinä vielä yksi näistä selkeästi poikkeava leivonnainen.

Mimutsu
27.8.2023 11:54

Kiitos vertailusta! Kova työ ollut sitä tehdä.
Eri jauhot tosiaan sopivat eri tavalla riippuen mitä leipoo. Tuosta Pirkan jauhoista tein joskus munkkeja, ja tuntui että taikinassa on ihan sitkoakin, mikä hyvin poikkeuksellista gluteenittomissa taikinoissa.
Luettuani pipariarvostelun ihmettelin miten tuo Pirkan jauho noin huonosti pärjäsi, mutta pullatestissähän se pärjäsikin. Mutta sama kokemus, että kakkutaikinassa ei enää olekaan paras.
Oikeassa elämässähän tylee lisättyä psylliumia ja ksantaasnia niihin jauhoihin missä sitä ei ole.
Tästä vertailusta on paljon apua, kiitos!!

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
29.4.2023 09:06

Satu: Hienoja huomioita sinulta! 🙂
Vähitellen testaamalla ne gluteenittoman leivonnan salat aukeavat,kärsivällisyyttä se vaan toisinaan vaatii…. 🙂

Iloista vappu mieltä sinulle! 🙂

Satu Honkavaara
28.4.2023 18:08

Taikinat, jotka pitäisi saada sitkoa on hyvä muistaa, että esim. psylliumia pitää lisätä taikinaan, jos jauhoseoksessa ei ole. Ja ilmeisesti joskus on hyvä sekoittaa psyllium nesteen kanssa ja turvottaa eikä kuivien aineiden kanssa. Vielä hieman lapsen kengissä oma leipominen, pizzapohjan saanut melko hyväksi jo.

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa