tiramisu

Tiramisukakku on peräisin blogini ensimmäisiltä vuosilta, mutta julkaisen reseptin nyt uudelleen hieman muunneltuna. Ohje kaipasi viilaamista mm. kostukkeen ja liivatteen määrän suhteen. Lisäksi tein kakulle keksipohjan, joka puuttui aiemmasta reseptistä. Tiramisukakulle kannattaa antaa mahdollisuus, mikäli olet tuon italialaisen jälkiruoan ystävä! Savoiardikeksit (kutsutaan myös kissankielikekseiksi), marsalaviini, kahvi ja mascarponejuusto ovat tärkeitä elementtejä alkuperäisessä klassikossa. Aitoon tiramisuun ei tule liivatetta, mutta tämä resepti onkin muunnelma jälkiruoasta juustokakuksi.

Marsala on vahvaa viiniä, jonka pullohinta on noin 17 €. Pullo on melko kallis investointi siihen nähden, että viini ei välttämättä säily seuraavaan leivontakertaan saakka. Toiseksi vaihtoehdoksi suositellaan mantelilikööriä, kuten Disaronnoa (tätä mieltä oli myös Alkon edustaja). Sitä saa myös pikkupulloissa. Tiramisussa manteli ei maistu juurikaan läpi. Myös kahviliköörillä voi viinin korvata.


Pohja:

200 g kaurakeksejä
75 g voita tai margariinia

Täyte:
3 liivatelehteä
½ dl vahvaa kahvia
2 valkuaista
4 keltuaista
1 ¾ dl tomusokeria
500 g mascarponejuustoa
11 savoiardikeksiä

Kostuke:
1 ¼ dl vahvaa kahvia
4 tl sokeria
4 tl marsalaviiniä

Pinnalle:
kaakaojauhetta
suklaakoristeita


Hienonna kaurakeksit tehosekoittimella. Sulata voi ja lisää joukkoon keksimurska. Painele seos irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä täytteen ja keksikerroksen vahva kahvi laittamalla kahvijauhetta 1,5-kertainen määrä kuppia kohden.

Valmistele kostuke sulattamalla kahvin joukkoon sokeri. Lisää marsalaviini. Kaada kostuke laakeaan astiaan.

Vaahdota valkuaiset ja etene ripeästi seuraavaan vaiheeseen, jotta vaahto ei lässähdä. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri (vatkaimia ei tarvitse pestä välillä) vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahtoon mascarpone ja sitten rauhallisesti sekoittaen valkuaisvaahto.

Sulata liotetut liivatteet kuuman kahvin joukkoon. Sekoita täytteeseen.

Kaada puolet täytteestä vuokaan. Kostuta jokainen keksi molemmilta puolilta upottamalla se hetkeksi kostukkeeseen. Lado keksit vieri viereen täytteen päälle. Kaada vuokaan loput täytteestä.

Anna hyytyä jääkaapissa kolme tuntia. Siivilöi päälle kaakaojauhetta. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Painele täytteeseen suklaakoristeita. Koristeet voi työntää myös kermaruusukkeiden sekaan.