Usein kysellään, mistä koristeista kannattaisi aloittelijan lähteä liikkeelle. Mikäli tykkää käsin tekemisestä, suosittelen yleensä ruusuja, joita varten ei tarvitse välttämättä tehdä isoja investointeja. Jos välineitä haluaa hankkia, muotoilusieni ja -työkalut ovat jatkossa hyödyksi monissa muissakin koristeaskarteluissa. Näpertelyn jälkeen vaiva palkitaan, sillä ruusut tuovat arvokkuutta ja näyttävyyttä hienompaankin juhlakakkuun.

Tätä ohjetta voi katsoa kahdesta näkökulmasta: käyn läpi hyvin yksityiskohtaisesti kaikki niksit niitä varten, jotka haluavat pyrkiä mahdollisimman aitoon lopputulokseen. Toisaalta suurpiirteisempikin tekijä saa kokonaiskuvan työvaiheista, vaikka ei jaksaisi jokaista yksityiskohtaa viimeiseen asti hioa.

Ruusujen tekemiseen käy sekä sokerimassa että marsipaani – viimeksi mainittu tietyin varauksin. Itse käytän pääsääntöisesti sokerimassaa. Sokerimassan kanssa työskentelyyn tuo haastetta sen nopea kuivuminen, minkä vuoksi käsiteltäväksi kannattaa kerralla ottaa vain pieni nokare. Kuivahtanut massa kostautuu heti lopputuloksessa; ohuet lehdet halkeilevat helposti reunoilta. Toisaalta kuivumisnopeus on nimenomaan sokerimassan etu. Työvaiheiden välillä ei tarvita päiväkausien odottelua – tunti tai pari riittää.

Marsipaani ei kovetu yhtä hyvin kuin sokerimassa. Isommat marsipaaniruusut eivät välttämättä kovetu pitkästäkään kuivatusajasta huolimatta niin, että ne pysyisivät muodossaan. Varsinkin kesä on ongelmallista aikaa kovettumisen kannalta kuuman ja kostean huoneilman vuoksi. Siksi marsipaania voikin suositella pienempiin ruusuihin.

Yksi ero sokerimassan ja marsipaanin välillä on siinä, että sokerimassaosat eivät tartu toisiinsa yhtä helposti: varaa siis tuubissa myytävää sokerikuorrutetta, jolla liimaat terälehdet tekeillä olevaan kukkaan.

Sokerimassaruusut

Tarvitset:

Ensi alkuun muutama yleinen vinkki/huomio:

  • Ruusujen tekeminen on todellista käsityötä, mutta muotit säästävät aikaa ja vaivaa. Ensimmäisissä kuvissa näkyvällä 5-lehtisellä muotilla syntyy kerralla viisi terälehteä. Myöhemmin ohjeessa on kerrottu, miten terälehtiä voi tehdä muilla muoteilla.
  • Sokerimassaa voi värjätä itse pastaväreillä, joten käytännössä kaikki mahdolliset värit ovat käytettävissäsi. Massaa löytyy myös valmiina useina eri väreinä.
  • Lisää eloa ja erilaisia efektejä saat käyttämällä samassa ruusussa kahta eri väristä massaa tai sivelemällä valmiin ruusun terälehtien sisäpintaan tai ulkoreunaan tomuväriä.
  • Saat eri muotoisia ruusuja riippuen siitä, miten terälehdet muotoilet. Pyöreitä tai nuppumaisempia ruusuja syntyy käyttämällä ruusun muotoa mukailevia, koveria terälehtiä. Avonaisempiin kukkiin kannattaa ulommaiset terälehdet taivuttaa enemmän ulospäin tai muotoilla ne reunoista kuperiksi (tätä havainnollistettu vaihekuvissa).
  • Varaa ruusujen tekemiseen vähintään pari päivää, koska ruusujen on hyvä antaa kuivahtaa työvaiheiden välillä. Tomuvärin tupsuttelu kannattaa tehdä vasta, kun ruusu on kovettunut käsittelyä kestäväksi.
  • Älä  unohda sokerimassapakkauksen suuta auki vaan sulje se heti huolellisesti pussinsulkijalla, jotta massa säilyy tuoreena.

Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ohueksi (n. 1 – 1,5 mm) levyksi. Ota levystä 5-lehtisellä muotilla kuvioita. Vinkki: muottisarjaan kuuluu kolme eri kokoa. Ruusun sisälehtiin voi käyttää pienempää ja ulommaisiin lehtiin isompaa muottia. Tämän ohjeen ruusut ovat isoja, kooltaan aitoa ruusua vastaavia, joten näissä sisemmät terälehdet on tehty sarjan isoimmalla muotilla ja ulommaiset erillisellä terälehtimuotilla.

Ohenna terälehtien ulkoreuna paperinohueksi pallopäisellä muotoilutyökalulla muotoilusienen mukana tulevan pehmeän alustan päällä. Tämän vaiheen voi tehdä myös sormella painellen (tarvittaessa käytä tomusokeria tarttumisen estämiseksi).

Aseta kukka pehmeän muotoilusienen päälle. Paina terälehdet koveran muotoisiksi pallopäisellä työkalulla tasaisen pyörivin liikkein muotoillen. Muotoilusienen tilalla voi käyttää myös vaahtomuovia, mutta älä käsittele sokerimassaa suoraan sen päällä vaan laita väliin suojaksi esimerkiksi kelmua.

Ota sokerimassasta pieni pala ja muotoile se sormillasi kärjestä teräväksi. Halutessasi voit kietoa tämän ympärille pari yksittäistä terälehteä – näin saat kukan aluksi nupun, jonka ympärille lähdet rakentamaan isompaa kukkaa.

Kiedo ympärille terälehtiä yksi kerrallaan siten, että ne tulevat limittäin toistensa päälle. Älä paina terälehtiä tiukasti edellisten kerrosten päälle vaan jätä väliin ilmaa, jotta eri kerrokset erottuvat selvästi ja saat kukan kasvamaan kokoa.

Kun kaikki terälehdet on nostettu kukan ympärille, leikkaa kukan kantaa lyhyemmäksi.

Muotoile alumiinifoliosta kuppi ruusun kuivatusastiaksi. Aseta ruusu kuppiin ja viimeistele terälehtien asento muotoilutyökalulla. Ruusun sisäosan terälehtiä voi taivuttaa sisäänpäin ja ruusun kasvaessa kokoa terälehtien reunaa voi vastaavasti taivuttaa varovasti ulospäin. Anna ruusun tämän jälkeen kovettua niin, että se kestää käsittelyä (noin pari tuntia).

Halutessasi kaksivärisen ruusun (esimerkki valmiiden ruusujen kuvissa ensimmäisenä) vaihda tässä vaiheessa sävyltään vaaleampaan sokerimassaan. Voit jatkaa vielä toisen kierroksen 5-lehtisellä muotilla. Aidoin lopputulos syntyy, kun terälehtien koko kasvaa ulommaisissa lehdissä. Itse tein seuraavan koon terälehdet yksittäisillä terälehtimuoteilla, joita löytyi riittävän isoina kokoina.

Muotoile terälehdet reunoista ohuiksi samaan tapaan kuin aiemmassa vaiheessa ja paina keskeltä koveraksi.

Liimaa terälehti kovettuneeseen kukkaan sokerikuorrutteella. Laita terälehtiä kolmisen kappaletta ja annan kukan taas välillä kuivua.

Ulommaiset lehdet saat taipumaan luonnollisesti ulospäin seuraavasti. Muotoile terälehti ensin pehmeän alustan päällä koveraksi samaan tapaan kuin aikaisemmissa vaiheissa. Käännä terälehti sitten ympäri ja paina tyviosasta koveraksi (alla kuvassa). Näin saat terälehteen S-kirjaimen muotoa. Liimaa terälehti tässä asennossa kukkaan. Tue kukkaa jälleen kuivumisen ajan foliolla.

Tässä vielä vinkki, miten teet koko ruusun tai ainakin ulommaiset terälehdet ilman terälehtimuottia. Tarvitset vain tavallisen sydänmuotin/muotteja. Ota sokerimassalevystä sydämiä ja halkaise ne kahtia. Saat kaksi terälehden muotoista kappaletta. Ohenna ja muotoile terälehdet edellä kuvatulla tavalla.


Voit viimeistellä kukan tomuvärillä tai kristallipulverilla. Tee tämä vaihe vasta, kun olet antanut ruusun kovettua seuraavaan päivään. Terälehtien reunoille voi sivellä tummemman sävyistä väriä.

Tässä vielä esimerkki valkoisesta sokerimassasta tehdystä ruususta, joka on tehty pelkillä yhden terälehden muoteilla – pienempiä terälehtiä kukan sisäosassa, isompia kukan ulommaisissa lehdissä. Kukka on sävytetty yksinomaan tomuväreillä siten, että keltaista väriä on sivelty terälehtien alaosiin ja vaaleanpunaista terälehtien reunoille. Valmiin lopputuloksen näet ylempää valmiiden kukkien kuvissa.

Vihreisiin lehtiin käy yhtä hyvin marsipaani kuin sokerimassakin. Erilaisia värimaailmoja syntyy riippuen siitä, teetkö lehdet valkoisesta massasta ja sävytät ne sitten tomuvärillä vai läpivärjäätkö massan valmiiksi. Kaunista efektiä lehtiin saa myös kristallipulverilla. Valinnan voi tehdä sen mukaan, haluaako ehdottoman aidon lopputuloksen vai onko koristelussa tärkeämpää tietyn sävymaailman saavuttaminen.

Muottina voi käyttää esimerkiksi alla kuvattuja lehtimuotteja, joissa on lehtisuonikuviot valmiina. Tämä muottisetti on monikäyttöinen muidenkin koristeiden valmistuksessa.

Voit käyttää myös tavallisia muotteja ja lehtisuonimattoa, jonka käytöstä löydät esimerkin ruskalehtiohjeessa. Lehtimaton tilalla voit kesäaikaan hyödyntää myös luonnon syötäväksi kelpaavia lehtiä esim. viinimarjapensaasta.