Langoitettujen kukkien näyttävyys perustuu siihen, että rautalangan ansiosta terälehdet asettuvat kukan muotoon aidon ilmavasti. Rautalangat kulkevat terälehtien sisällä ja yhdistyvät varressa. Näin kukka valmis kukkaa ”elää”. Syötäviä nämä koristeet eivät luonnollisesti ole muuten kuin käytetyn massan osalta. Kukat sopivat pinnalla olevaan kakkutrendiin, jossa koristelu muodostuu yhdestä jättimäisestä kukasta, sillä rautalanka tukee isoja ja näyttäviä kukkia. Tekniikka vaatii kärsivällisyyttä ja sopii näpertelijäluonteelle!

Langoitettu pioni

Kuvassa näkyvät pionin valmistamiseen tarvittavat välineet. Osan välineistä voi korvata tavalla tai toisella – löydät tästä vinkit tekstin lomasta. Täältä näet kootusti kaikki langoitettuihin kukkiin liittyvät tuotteet. Täysin samalla tekniikalla voi tehdä myös muita kukkia. Silloin ainoa ero on, että valitset pionimuotin sijaan ruusun tai unikon terälehdet.

Tässä ohjeessa syntyvä vaaleanpunainen pioni on tehty tällä pionimuottisetillä, jossa isoimman terälehden pituus on noin 4 cm. Valkoinen kukka on hieman isompi ja siinä on käytetty toista muottisettiä, jossa isoin terälehti on 6 cm. Itse käytin molemmissa kukissa 0,4 mm:n paksuista rautalankaa. Ulompiin lehtiin voisi käyttää hivenen paksumpaakin rautalankaa, koska se lisää kukan tukevuutta. Wiltonin lankasettiin on koottu eri paksuisia lankoja. Vaaleissa terälehdissä valkoinen kukkalanka on paras värivalinta, sillä tumma lanka kuultaa läpi.

Leikkaa kukkalangasta pihtien avulla noin 9 cm:n pätkiä. Kukan sisäosan terälehtiin riittää hieman lyhyempikin lanka ja ulommaisiin lehtiin on hyvä kasvattaa pituutta 12 cm:iin.

Kukat voi tehdä vaniljamassasta, joka ei kovetu aivan yhtä nopeasti kuin kukkamassa (helpottaa työskentelyä), mutta on kuitenkin kuivahtanut seuraavaan päivään mennessä. Jos haluat nopeuttaa terälehtien kuivumista tai huoneilma on kuuma ja kostea, sekoita massaan CMC-jauhetta. Tämä nopeuttaa kuivumista niin, että normaaliolosuhteissa pääset kokoamaan kukkaa jo noin viiden tunnin kuluttua.

Kukkien valmistamisessa on olennaista tehdä terälehtiä muutaman kappaleen erissä. Ota siis kerralla vain pieni määrä massaa (suojaa loput huolellisesti tuorekelmuun käärimällä) ja kauli siitä ohut levy (hieman päälle 1 mm). Levyn sopivan paksuuden löydät muutaman terälehden jälkeen. Rautalangan on pystyttävä kulkemaan massan sisällä. Liian paksuksi jätetty levy kuitenkin tekee terälehdistä painavia ja hitaammin kuivuvia.

Ota levystä pionimuotin avulla kuvioita yksi kerrallaan ja työstä jokainen valmiiksi terälehdeksi saakka ennen kuin otat seuraavan kuvion. Jos muotti ei leikkaa reunaa täysin sileäksi, tasoita se sormella. Pidä terälehti suorana ja työnnä rautalanka sisään noin puoliväliin saakka. Jos rautalanka ulottuu liian pitkälle, se työntyy terälehdestä ulos siinä vaiheessa, kun terälehden taivuttaa kaarevaksi. Vinkki: rautalangan voi liimata terälehteen kiinni kastamalla langan pään ensin kevyesti sokerikuorrutteessa tai elintarvikeliimassa. Itselläni langat pysyivät hyvin kiinni ilman tätä toimenpidettä, mutta testatessamme tekniikkaa Apukissojen kanssa, kävi joissain tapauksissa niin, että langat irtosivat terälehtien kuivumisen yhteydessä. Jos näin tapahtuu, langat täytyy liimata kuivuneisiin terälehtiin ja odottaa niiden kiinnittymistä.

Aseta terälehti muotoilusienen ohuemman osan päälle ja käy pallopäisellä työkalulla läpi terälehden reunaosa. Ohenna reunat paperinohuiksi. Mitä tarkemmin teet tämän vaiheen, sen aidomman näköinen kukka! Suuntaa varsinkin terälehden kärjessä ohennusliike ulospäin, mikä korostaa pionin terälehdelle tyypillistä aaltoilevaa reunaa. Jos sinulla ei ole muotoilusientä, askarteluliikkeistä löydät vastaavaa pehmeää pahvia tai huopaa, jonka voi suojata kelmulla.

Siirrä terälehti paksumman sienen (tai kelmulla suojatun vaahtomuovin) päälle ja paina terälehden kärki koveraksi pallotyökalun avulla. Älä kuitenkaan paina rautalangan päältä. Nosta tämän jälkeen lehti kovettumaan kuivatusalustan päälle siten, että terälehden muoto kovettuu pyöreäksi. Voit käyttää alustana myös pitkittäin halki leikattuja talouspaperin hylsyjä tai foliosta muotoiltuja kuppeja. Kun terälehti on kuivumassa, siirry seuraavan kimppuun. Koska yksittäisten terälehtien työstäminen vie aikaa, massan jämäpalat eivät välttämättä sovellu enää uusien terälehtien valmistamiseen. Massa on päässyt kuivahtamaan liikaa, jos siitä tehdyissä terälehdissä reuna repeilee ohennusvaiheessa. Tee lehtiä yhteensä 20-25 kappaletta, suunnilleen sama määrä kaikkia kokoja. Muutamia ylimääräisiä terälehtiä kannattaa valmistaa hävikin varalta.

Anna terälehtien kovettua vähintään vuorokauden verran, terälehtien paksuudesta riippuen kauemminkin. Jos sekoitit massan joukkoon CMC-jauhetta, kovettuminen tapahtuu nopeammin.

Jos haluat kukkaan eri sävyjä, se on helpointa tehdä tomuvärien avulla, jolloin voit helposti säädellä sävyn voimakkuutta terälehdestä toiseen. Sivele väriä siveltimen avulla terälehden kummallekin puolelle joko vain reunaan tai kauttaaltaan koko lehteen.

Punaisessa pionissa terälehtien reunat on sävytetty vaaleanpunaisella tomuvärillä siten, että sisäosan terälehdissä sävy on hennompi ja ulommaisissa, isoissa terälehdissä voimakkaampi. Valkoisessa kukassa keltainen sävy on tummempi kukan keskellä ja väriä on sivelty kevyemmin ulommaisiin terälehtiin. Saat siis hyvinkin erilaisia kukkia riippuen siitä, minkä väristä massaa käytät ja miten valmiita terälehtiä viimeistelet!

Tartu pihtien kärjellä kiinni terälehden rautalankavarren yläosasta. Taivuta rautalankaan kulma kuvan osoittamaan suuntaan. Kulman aste riippuu siitä, miten nupullaan haluat pionin olevan. Lähtökohtaisesti sisimmät terälehdet kannattaa tehdä niin, että ne taipuvat heteiden keskelle. Terälehden asento on siis melko pysty. Ulommaiset terälehdet kallistuvat luonnostaan enemmän vaaka-asentoon. On helpointa taivutella terälehtiä sitä mukaa, kun kokoat kukkaa. Ulommaisissa terälehdissä taivutuskohta voi olla hieman kauempana terälehdestä.

Kukan keskiosan voi tehdä heteistä tai sokerimassasta muotoillusta pisaranmuotoisesta keskiosasta, joka on kiinnitetty rautalangan päähän. Heteistä tähän soveltuu parhaiten malli, jossa palluraosa on vain langan toisessa päässä (edellä linkattu tuote – muista voit leikata toiset pallurat pois). Ota muutama nippu heteitä ja pari ensimmäistä pientä terälehteä. Kiinnitä ne yhteen kiertämällä ympärille kukkateippiä. Itse valitsin tähän vaiheeseen valkoisen teipin, koska se on huomaamattomampi. Teippi muuttuu tarttuvaksi vasta, kun venytät sitä hieman. Tee siis aina kevyt venytys ennen kuin kierrät teippiä kierroksen varren ympärille.

Lisää ympärille uusia terälehtiä teippaamalla niitä yhdestä kahteen kerrallaan. Älä katkaise teippiä välillä. Kasvata terälehtien kokoa kukan kasvaessa. Ulommaisia terälehtiä lisätessä voi helpottaa, jos kukkaa pitää ylösalaisin. Lopuksi varren rautalangat voi peittää vihreällä kukkateipillä (valkoinenkin toki käy).

Aseta pioni työvaiheiden välissä ja ennen kakun koristelua odottamaan juomalasiin tai foliosta muotoillun tuen varaan.

Kauli lehtiä varten vihreää vaniljamassaa ohueksi levyksi. Laita päälle lehtisuonimatto ja paina voimakkaasti kaulimella maton päältä niin, että kuvio tarttuu massan pintaan.

Ota tämän jälkeen lehtikuvio muotilla. Näissä vaihekuvissa käytin tavallista lehtimuottisarjan muottia, mutta myöhemmin valkoista pionia askarrellessani tein lisää lehtiä isompaan pionimuottisettiin kuuluvalla lehtimuotilla.

Aseta lehdet kuivumaan kuperan alustan päälle. Lehtiä voi asetella sekä lehtisuonikuvio ylös- että alaspäin. Näin pintakuvio tulee esiin siitä riippuen, miten asettelet niitä kukan ympärille. Kun lehdet ovat kuivuneet, voit sävyttää ne tummanvihreällä jauhevärillä.