Kardemummakakku eli pullakakku on yksi rakkaimmista kuivakakkuohjeistani ja nyt se muuntui syksyiseksi omenakakuksi. Näin kertoi lukijani reseptiä soveltaneensa ja se todella toimi! Jo alkuperäisessä muodossaan kakku on mehevyydessään vertaansa vailla, mutta taikinakerrosten väliin piilotetut omenat tekevät siitä vieläkin makoisamman. Vaihteen vuoksi kakkuvuoan voi jauhottaa hasselpähkinärouheella, josta kakku saa kivan pinnan. Kakku maistuu myös ilman kuorrutetta ja koristelua. Pelkkä tomusokeri riittää viimeistelemään pinnan, jos haluat nopeuttaa valmistamista.
Taikina:
200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
1 rkl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl maitoa
Vuokaan:
hasselpähkinärouhetta
Väliin:
n. 550 g omenoita
kanelia
Kuorrute:
½ dl vahvaa kahvia (tai omenamehua, jolloin väri vaaleampi)
25 g voita
250 g tomusokeria
Koristelu:
värikkäitä suklaapalloja
Voitele rengasvuoka (tilavuus 2-2,4 l) margariinilla tai voilla ja ripottele pintaan hasselpähkinärouhetta.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Sekoita taikinaan ensin kardemumma ja leivinjauhe ja lisää sitten jauhot vuorotellen maidon kanssa.
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Levitä vajaa kolmannes taikinasta vuoan pohjalle. Asettele päälle limittäin vajaa puolet omenaviipaleista. Ripottele pinnalle reilusti kanelia. Peitä omenat taikinalla ja tee seuraava omenakerros samaan tapaan. Levitä päällimmäiseksi loput taikinasta.
Paista 180 asteessa noin tunti. Kumoa tarjoilulautaselle. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.
Mittaa kuuman kahvin joukkoon voi. Älä kiehauta uudelleen, vaan sekoittele, kunnes voi on sulanut. Lisää tomusokeri. Kaada kuorrute kakun päälle ja anna valua reunoille. Kun pinta on hieman jähmettynyt, painele siihen värikkäitä suklaapalloja.
Toffeekoira: mukavaa, mukavaa! Hienoa, että onnistui ja olit tyytyväinen! Sitten olen minäkin. 😊
Tätä leivoin ja olipas kerrassaan hyvää! Kakku onnistui. Vuoka oli hieman erilainen mutta eipä se ulkonäköön ja makuun vaikuttanut.
Kiva kuulla, että tätä kakkua on leivottu tai Vanillacherryn tapauksessa ainakin haaveiltu leipomisesta. 😉 Mariksen neuvoja mukaillen kannustan kokeilemaan tavallisessa kakkuvuoassa.
mari-johanna
Meillä on huumava tuoksu kotona! Tein näitä kaksi toisen ihan näillä aineilla ja toisen maidottomana ja gluteenittomana. Voitelin varmuudeksi vuoat ihan korppujauholla,kun Päivillä tuolla aiemmin oli jäänyt vuokaan kiinni. No, johtuiko sitten pähkinöistä mene tiedä. kohta päästään maistelemaan…..
Voi vanillacherry, toivon todella että saat vuoka asiasi kuntoon niin pääset leipomaan niin on hyvä tuoksu!
maris
Vanillacherry: no sinullehan kinkkinen tilanne tuli! Toivotaan, että vuoka huomaa viestisi ja kipittää kiireen vilkkaa takaisin luoksesi. 😉
Tuli mieleen, että tämä varmaan voisi onnistua ihan pyöreässä irtopohjavuoassakin (n. 22 cm). Onhan tuo alkuperäinen kardemummakakkukin pyöreään vuokaan tehty. Paistoaikaa saattaa silloin tarvita enemmän, jotta kakku ehtii kypsyä keskeltäkin.
Vanillacherryjen keittiössä
Voi että, saan ensi viikolla työkaverilta syönti-ja leipomusomenaa, ja tästä kakusta haaveillessani tajusin, että meiltä on kuivakakkuvuoka jäänyt jonkun leivontareissun hulinassa sille tielleen! 😯 Jaiks, löytyisiköhän lähipiiristä tunnustajaa uudelleensijoitukselle vai lähtisikö uuden vuoan ostoon makean perässä, siinä vasta pulma. 😄
Päivi: no voihan itku! Kakun paistoaika selviää oikeastaan vain analysoimalla kakun rakennetta. Vaikuttiko se läpeensä kypsältä vai oliko jäänyt osin taikinaiseksi? Paistoaika riippuu paljon uunista. Vaikka paistoit hieman vähemmän aikaa kuin ohjeessa, ei syy välttämättä ollut siinä. Jauhotitko pähkinärouheella vai korppujauholla? Ei tämä mitään normaalia kahvikakkua erityisempää kohtelua kyllä pitäisi vaatia. Oletko paistanut samassa vuoassa onnistuneesti muita kakkuja? Ihanaa, että osaat kuitenkin nähdä asiassa hyvätkin puolet ja arvostaa makua. 🙂
Tein tätä tänään. Maku oli aivan loistava, mutta ulkonäkö ei. Puolet kakusta jäi vuokaan, juuri ensimmäisen omenakerroksen kohdalta.. Mitäköhän tein väärin. Rasvasinko ja jauhotin huonosti? Vai oliko liikaa omenaa? Paistoin 55min,oiskohan pitäny kauemmin? Kaikkea 550g omenaa en saanut edes mahtumaan.. Olisin kaivannu kuitenkin enemmänkin sitä omenaa. Toimiskohan jos kuutiois omenat ja sekoittaisi koko massaan?Kaikesta huolimatta, onneks maku on tärkein!
Emma: ei mitään, hyvä että asia selvisi. Onnea leivontaan! 🙂
Oih! Anteeksi, että vaivasin kahteen kertaan. En huomannut vastaustasi, joten päätin kirjoittaa myös tänne. Kiitos kovasti. Kokeilen tänään.
Emma: vastasin tähän aiheeseen esittämääsi kysymykseen täällä (en tiedä huomasitko):
http://www.kinuskikissa.fi/toiveet-kehitysehdotukset/
Eli en näe suuresti eroa sillä, mitenpäin sekoitukset tekee. Voit siis hyvin tehdä vaikkapa tuolla ehdottamallasi tavalla. 🙂 Uskoisin, että tulee tosi hyvä piirakka!
Onnistuisikohan jos vaahdottaisin munat + sokerin. Sulattaisin rasvan ja yhdistäisin sen maidon kanssa. Jauhot sekoittaisin vuorotellen maito-voiseoksen kanssa vaahtoon. Taikinan levittäisin piirakkavuokaan ja päälle omenoita? Vai käytänkö mieluummin alkuperäistä tekniikkaa piiraan teossa? Kiitos paljon!
Ihanaa, ihanaa! Kiitos teille Mumcake ja Susanna, että tulitte antamaan tuoreeltaan palautetta. Ja Vanillacherrylle myös tassun heilutukset täältä! Omenasesonki on nyt parhaimmillaan, joten reseptejä tarvitaan. 🙂
Korvasin kuorrutteen voin leivontamargariinilla ja tomusokeria tarvitsi melkoisesti enemmän, jotta seoksesta sai niin tymäkän, että pysyi kakun päällä. Lopputulos kuitenkin todella nam!
Ihana kardemumman, omenan ja kanelin tuoksu tulvii uunista. Inspiraatio iski heti kun näin tämän ohjeen. Tarvikkeet löytyy useimmilta leipureilta valmiiksi kotoonta. Kiitos ihanasta ohjeesta 😁
Vanillacherryjen keittiössä
Nam mikä sovellus herkkukakusta, todella passeli valinta ihanaan alkavaan omenasesonkiin! 😊😋