Jokavuotinen jäätelökakkuperinne jatkuu ja tänäkin vuonna jouluani juhlistaa jäinen ihanuus, joka syödään jälkiruokana tai illalla kahvin kanssa. Pakastimessa valmistuvat kakut ovat huolettomia, koska leipomisen voi hoitaa hyvissä ajoin etukäteen. Toki miinuksena on se, että pitkää kuljetusmatkaa kakku ei kestä.

Tässä kakussa yhdistyy monta suosikkimakuani. Ensimmäinen ajatus oli jäätelökakku muscovadosokerista, sillä rakastan sen tumman kinuskista aromia. Kinuskinen makeus vaatii kuitenkin rinnalle jotain kirpeän raikasta ja siihen tehtävään valitsin joulunpunaiset puolukat. Halusin täytteeseen myös vaalean kerroksen, joka sopisi yhteen muiden makujen kanssa, mutta ei varastaisi show’ta. Vaniljajäätelön ansiosta koristelu nousee parhaiten esiin, koska se näkyy piparkakkutaikinaan tehdystä kuviosta.

Jäinen taikina palauttaa mieliin lapsuuden piparileivonnat, jolloin taikinaa sujahti suuhun aina sopivassa hetkessä äidin katseen välttäessä. Edelleenkin pidän taikinaa valmiita piparkakkuja parempana – joskin sitä pystyy nauttimaan rajallisemman määrän kerralla. Tässä yhteydessä onkin hyvä varoittaa, että herkkävatsaisten kannattaa ottaa huomioon, että raaka taikina ei sovi kaikille ainakaan suuressa määrin.

Kuten näistä saatesanoistakin käy ilmi, kakussa on mukana monta elementtiä, minkä vuoksi se on monivaiheinen. Joulun kunniaksi on kuitenkin kiva panostaa makeaankin tarjoiluun. Koska taikinaa jää reilusti yli, saa samalla vaivalla pari pellillistä pipareita.