mammikakku

Tällä viikolla intouduin pohtimaan, kuinka mämmiä voisi hyödyntää pääsiäisleivonnassa. Semminkin, kun tajusin, että en ole koskaan mämmiä blogileivonnaisissa käyttänyt. Mämmi on mahtavaa herkkua ja sen nautiskelu perustuu oikeanlaiseen mämmin ja kerman suhteeseen: lusikallisessa pieni määrä mämmiä ja reilusti kermaa – sokeria unohtamatta! Sen vuoksi hyydykekakun kiilteen virkaa toimittaessaan mämmi on elementissään. Mämmiä ja vaaleaa täytettä tulee lusikkaan juuri sopivasti. Persikat paljastuvat vasta kakkua leikattaessa ja antavat raikkautta, jota kokonaisuus mielestäni vaatii.

Pääsiäiskakku

Vinkki: Domino-keksit saattavat sisältää pieniä määriä kananmunaa ja pähkinää. Vaihda keksit tarvittaessa sopivaan vaihtoehtoon.


Pohja:
200 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia

Reunoille ja pohjan päälle:

1 iso karambola
2 tlk (à 240 g valutettuna) persikkaviipaleita

Kermainen vaniljatäyte:
7 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
2 ½ rkl tomusokeria
1 vaniljatanko
1 prk (500 g) paksua Valio Vanilla -vaniljakastiketta
½ dl vettä

Mämmikiille:
3 liivatelehteä
½ dl persikoiden lientä
400 g mämmiä

Koristelu:
3 suklaamunaa
pääsiäisnamusia


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla tai sivele reunaan öljyä, jotta kakku irtoaa vuoasta siistimmin. (Huom! Tarkista vuoan koko: jos sisähalkaisija on mitattaessa hieman pienempi kuin 24 cm, vuoan reunojen jatkeeksi on syytä laittaa reunakalvo tai leivinpaperisuikaleita.)

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Leikkaa karambola ohuiksi siivuiksi. Asettele siivuja vuoan sisäreunaa vasten.

mammikakku-vaihe mammikakku-vaihe-2

Valuta persikat huolellisesti ja ota liemestä puoli desilitraa talteen kiillettä varten. Asettele viipaleita pohjan päälle.

mammikakku-vaihe-3

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kulhoon vispikerma ja tomusokeri. Halkaise vaniljatanko pituusuunnassa ja kaavi sisältä siemenet kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljavanukas.

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia ennen kiilteen valmistamista.

mammikakku-vaihe-4 mammikakku-vaihe-5

Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Kuumenna persikoiden liemi kattilassa kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Lisää joukkoon mämmi ja sekoita huolellisesti. Kaada seos täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vielä pari tuntia.

mammikakku-vaihe-6 mammikakku-vaihe-7

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Leikkaa suklaamunat leveyssuunnassa kahtia veitsellä varovasti ”pistellen”. Asettele puolikkaat kakun päälle. Laita sisälle tipuja koristeeksi. Viimeistele koristelu pääsiäisnamusilla.

mammikakku-vaihe-8