Omenapiirakka


Jos luulet, että omenapiirakka on jo ”nähty”, olet erehtynyt. Syksyn tullen omenapuissa kypsyvä sato tarjoaa lukemattomia herkuttelumahdollisuuksia. Ensimmäiset omenat kypsyvät jo loppukesästä ja omenasesonki jatkuu talviomenoiden osalta pakkasiin saakka. Kotimaiset omenat ja ulkomaiset luomuomenat kannattaa käyttää kuorineen, sillä kuori sisältää runsaasti antioksidantteja. Leivontaan sopivat erityisesti happamat lajikkeet, joiden maku ja rakenne kestävät hyvin kypsennyksen.

Yksi klassisimmista omenapiirakoista on kotoisin Ranskasta. Tässä piirakassa ei ole mitään ylimääräistä, vaan kaikkea juuri tarpeeksi. Ranskalainen omenapiirakka on konstailematon ylistys omenalle. Ohut pâte brisée -pohja paistuu mureaksi, kun piirakka kypsennetään 275 asteessa. Myöskään amerikkalaista omenapiirakkaa ei voi klassikoista puhuttaessa ohittaa. Apple pie muodostuu niin ikään kaulittavasti pohjataikinasta, mutta siitä tehdään myös kansi tai ristikko omenatäytteen päälle. Omenaa saa täytteeseen uppoamaan reilusti ja sitä maustetaan ranskalaista versiota enemmän mm. kanelilla, sitruunalla ja tummalla sokerilla.

Omenahyve tai toiselta nimeltään omenapaistos on yksi parhaista asioista, joita omenasta voi leipoa. Ja mikä parasta – leipominen luonnistuu todistetusti lapsiltakin, ihan itse! Kinuskikissan reseptin erikoisuus on kauraseoksen runsas osuus sekä sen maustaminen fariinisokerilla. Omena-ansasta on syytä lausua varoituksen sana: tähän jää helposti ansaan! Rahkaista täytettä ja murupintaa on nimittäin liki mahdoton vastustaa. Jos pidät kinuskin ja suolan yhdistelmästä, omenoffee voi olla sinun suosikkisi. Siinä Pretzel-suolarinkeleistä tehdyn pohjan päällä on itse keitetty toffee, omenatäyte ja kaiken huippuna kermavaahtokruunu.

Omenainen murupiirakka on monista keittokirjoista ja kotitaloustunneilta tuttu resepti, joka Kinuskikissan hyppysissä muuntautuu suoranaiseksi erityisruokavalioiden ihmeeksi. Tällä mehevällä piirakalla valloitat nekin, joille reseptin on oltava maidoton, gluteeniton, munaton tai vegaaninen. Terveellisempi omenapiirakka on puolestaan leivottu ilman valkoista sokeria. Sen täytettä makeuttaa banaani ja gluteeniton pohja on tehty mantelilastuista ja pähkinäjauheesta.

Jos kahvipöydän ääreen on kutsuttu enemmän väkeä, on syytä leipoa piirakka pellille. Tuhdin vaniljatäytteen sisältävä vanilja-omenapiirakka on valmiiksi laadittu uunipellin kokoiseksi. Huomaathan, että minkä tahansa reseptin saat muunnettua isompaan kokoon, kun hyödynnät muunnostaulukon ohjeita.

Syksyyn mahtuu paljon muitakin tapoja hyödyntää omenaa. Katsasta hakusivulta kaikki omenareseptit!

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat