10.09.2018   36 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Omenapiirakka


Julkaisen tämän klassisen omenapiirakan ohjeen blogissa uudelleen (resepti vuodelta 2008) tehtyäni siihen joitain täydennyksiä ja päivitettyäni kuvat. Muistan tilanteen, jossa ensimmäistä kertaa söin piirakkaa. Tyttäreni olivat vastasyntyneitä ja ystävät tulivat katsomaan vauvoja. He toivat rotinaperinteen mukaisesti tarjoilut tullessaan. Silloin sain suuhuni tätä ihanaa omenapiirakkaa.

Piirakalla on juuret Ranskassa asti. Ystäväni äiti kehitteli ohjeen. Makutuomarina toimi ystäväni isä, joka toivoi lopputuloksesta samanlaista, jota hänen äitinsä oli Ranskassa laittanut. Lukuisten muunnelmien jälkeen tämä sai täyden hyväksynnän. 🙂

Minua varoiteltiin etukäteen, että täydellinen lopputulos voi vaatia useamman harjoittelukierroksen. ”Resepti on niin pelkistetty ja maultaan hienovarainen, että se on herkkä pienellekin vaihtelulle esim. paistamisen, sokeroimisen, pohjan ohuuden, omenalohkojen koon ym. suhteen.” Noudatinkin ohjetta pilkuntarkasti ja kirjaan sen sellaisenaan teillekin.

Helpoimmin voi mennä metsään valitsemalla vääränlaisia omenoita. Minua ohjeistettiin seuraavasti: Omenat eivät saa olla makeita ja vetisiä vaan happamia, kiinteitä ”ruoanlaitto-omenoita”. Talvi/syysomenat ja monet vanhat suomalaiset lajikkeet sopivat. Sen sijaan näitä merkkejä kannattaa välttää: Granny Smith, Golden, Jonagold.

Alkuperäisessä ohjeessa omenoita käskettiin laittamaan kilon verran ja tämä oli ainoa kohta, jossa olen ottanut omia oikeuksiani reseptiä tehdessäni. Asettelemalla omenat aivan vieri viereen (kts. vaihekuva) olen saanut käytettyä vain 400-750 g omenoita. Onneksi lopputulos ei ole hieman pienemmästä omenamäärästä kärsinyt.

Toinen asia, jossa kannattaa olla tarkkana, on piirakkavuoan valinta. Pohjan kuuluu olla ohut, joten tavallinen piirakkavuoka on liian pieni. Minä käytin isompaa piirakkavuokaa (halkaisija n. 26 cm), mutta jätin taikinaa reilusti myös reunoille. Toinen vaihtoehto on tehdä yksi tavallisen kokoinen ja yksi vähän pienempi piirakka.

Piirakka oli mukavalla tavalla erilainen ohuine pohjineen. Yksinkertaista, nerokasta! 🙂 Minusta piirakka ei kaivannut mitään kastikkeen tai jäätelön tapaista lisuketta, mutta tässä toki voi toimia oman maun mukaan.

Kiitos vielä reseptin laatijalle luvasta julkaista ohje täällä blogissa!

Pohja (pâte brisée):
250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
20 g (¼ dl) sokeria
1 hyppysellinen suolaa (ellei voissa ole suolaa)
½ dl vettä

Pinnalle:
400-750 g omenoita
½ dl sokeria (säätele omenoiden happamuuden mukaan!)


Mittaa kulhoon jauhot ja jääkaappikylmä voi. Leikkaa veitsellä voi pienenpieniksi paloiksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Tee keskelle kuoppa, johon kaadat sokerin ja mahdollisesti suolan sekä veden. Työstä taikinaa käsin (alussa reunoista keskelle), kunnes neste on imenyt kaikki jauhot. Älä vaivaa taikinaa enempää kuin on välttämättä tarpeen. Taikina jää melko jauhoiseksi – älä kuitenkaan enää lisää nestettä. Muodosta taikina möykyksi. Ta-daa: aito pâte brisée on käyttövalmis! (Voit säilöä sen jääkaapissa tai leipoa samantien.)

Kuori omenat, jos niissä on kova kuori. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta voideltuun piirakkavuokaan (katso johdannosta vinkki vuoan koosta). Aseta omenaviipaleet tiiviisti taikinan päälle. Ripottele päälle sokeria omenoiden happamuuden ja oman maun mukaan.

Paista kuumassa uunissa: 275 asteessa n. 15 minuuttia. Varo palamista, mutta älä myöskään jätä liian ”kalpeaksi”: kyse on minuuteista tai jopa vähemmän. Lisää sokeria tarvittaessa valmiin piirakan pinnalle.

Paulig-mexico

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
42 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin lokakuun arvonta



Lokakuun arvonnassa on jaossa tuotepaketti, joka sisältää poro-lautasliinoja, salted caramel -makutomusokeria ja puolipallo-silikonivuoan.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit