Tavallisen kermavaahdon sijaan täytekakkujen ja muiden leivonnaisten pursotuksissa voi käyttää erilaisia ”makukermoja”. Kaikki kuvissa näkyvät kermaruusukkeet on tehty Städterin tähtityllalla (koko 14 mm) keskeltä alkavalla kierteellä. Ohjeiden vaahdoista riittää pursotustyylistä ja tyllan koosta riippuen noin 12 muffinssiin.

Kinuskikerma (maidoton)

Vinkki: Mikäli käytät kinuskikermaa isoille pinnoille, voit sekoittaa siihen vaahdotettua kevytvispiä. Tämä vähentää vaahdon makeutta ja tekee siitä hieman kevyempää.

2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa (tai vaahtoutuvaa soijavispiä)

Valmista kuorrutusta varten kinuskikastike mielellään edellispäivänä, sillä vaahdotus onnistuu vain, kun kastike on täysin jääkaappikylmää. Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, älä keitä sen pidempään. Kaada kulhoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin viilentymään vähintään viideksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

Vatkaa kylmää kastiketta, kunnes se on sopivaa pursoteltavaksi. Tarvittaessa voit lisätä joukkoon vaniljakreemijauhetta, joka tukevoittaa vaahtoa.


Mansikkakerma (tuoreista tai pakastetuista mansikoista)

150 g mansikoita
1 ½ dl vispikermaa
75 g sitruunatuorejuustoa
1 rkl sokeria
½ dl vaniljakreemi- tai vaniljakastikejauhetta

Soseuta mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuusto, sokeri ja mansikkasose. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe. Pursota samantien.

mansikkakerma

Mansikkakerma (mansikkatomusokerista)

2 ½ dl vispikermaa
½ dl mansikkatomusokeria
pinkkiä pastaväriä
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Sekoita kerman joukkoon mansikkatomusokeri. Värjää kerma halutessasi vaaleanpunaiseksi pastavärillä. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe.


Mustikkakerma

1 dl mustikoita
2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
100 g vaniljatuorejuustoa

Soseuta mustikat. Mittaa kulhoon vispikerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon mustikkasose ja vaniljatuorejuusto.

mustikkavaahto

Appelsiinikerma

1 dl vispikermaa
½ tl vaniljasokeria
½ rkl sokeria
300 g appelsiinirahkaa
2 tl vaniljakreemijauhetta

Mittaa kulhoon vispikerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon appelsiinirahka ja vaniljakreemijauhe.

taytetty-maustekakku-vaihe-5 taytetty-maustekakku-vaihe-7

Lakritsikerma

Vinkki: Mikäli käytät lakritsikermaa isoille pinnoille, Kick-patukoista voi syntyä melko isot kustannukset. Voit sekoittaa lakritsikermaan vaahdotettua kevytvispiä. Lakritsin maku säilyy siitä huolimatta vahvana.

2 dl kuohukermaa
7 Kick-patukkaa tai 130 g Kick-karkkeja

Valmista lakritsivaahtoa varten lakritsikastike edellisenä päivänä (tai varmista, että se on jääkylmää ennen vaahdotusta – muuten kastike ei vaahtoudu tai muuttuu rakeiseksi). Mittaa kerma kattilaan ja paloittele joukkoon Kick-patukat. Kuumenna kiehumispisteeseen ja jatka keittämistä, kunnes lakritsit ovat sulaneet kerman joukkoon. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin.

Vatkaa jääkylmä lakritsikastike vaahdoksi.
Suklaakerma

Vinkki: Kuohukerma saattaa helposti muuttua rakeiseksi, kun siihen yhdistää lämpimän suklaasulan. Käytä siis mieluummin vispikermaa.

2 – 2 ½ dl vispikermaa
100 g tummaa suklaata

Vaahdota kerma jättäen se hieman normaalia pursotuskermaa löysemmäksi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa ja vatkaa se kermavaahdon joukkoon.

Pursota samantien, sillä suklaa jähmettää vaahdon nopeasti. Jos suklaavaahto vaikuttaa liian löysältä pursottamiseen, voit laittaa sen hetkeksi aikaa jääkaappiin jähmettymään.

Paahdettu valkosuklaa -kerma

Vinkki: Valmista paahdetusta suklaasta ja kermasta tehtävä kastike mielellään edellisenä päivänä. Kastikkeen on oltava täysin kylmää, jotta se vaahtoutuu. Muutama tunti jääkaapissa ei riitä. Tarvittaessa voit nopeuttaa prosessia laittamalla kastikkeen joksikin aikaa pakastimeen.

90 g valkosuklaata
1 ¾ dl kuohukermaa
(2 tl vaniljakreemijauhetta)

Leikkaa valkosuklaa veitsellä rouheeksi. Levitä pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 175 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes suklaapalaset ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi.

Laita kattilaan suklaarouhe ja kerma. Lämmitä lieden keskiteholla rauhallisesti hämmentäen, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Kaada valkosuklaakerma kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta sitten jääkaappiin.

Kun valkosuklaakerma on täysin kylmää, vatkaa se vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Kreemijauhe ei ole välttämätön, mutta se auttaa pursotusta pysymään muodossaan.

agricola-leivos-vaihe-5 agricola-leivos-vaihe-10
agricola-leivos-vaihe-11 agricola-leivos-vaihe-12

Sitruunakerma

2 ½ dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl lemon curd -tahnaa
(keltaista elintarvikeväriä)
(vaniljakreemijauhetta)

Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja lemon curd.

Värjää halutessasi keltaiseksi elintarvikevärillä. Käytä värjäämiseen tomu- tai pastaväriä. Vaahtoa voi tarvittaessa jämäköittää siivilöimällä joukkoon vaniljakreemijauhetta.

Pähkinäsuklaavaahto

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (350 g) Nutella-pähkinäsuklaalevitettä

Vatkaa tuorejuusto ja pähkinäsuklaalevite tasaiseksi seokseksi.


Maapähkinäkerma

2 dl vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 dl maapähkinävoilevitettä

Mittaa kulhoon vispikerma ja vaniljasokeri. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon maapähkinälevite.

Seeprapursotus

2 ½ dl vispikermaa
50 g tummaa suklaata

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Jaa kahteen kulhoon yhtä suuriin osiin. Vatkaa toinen puolikas valmiiksi vaahdoksi. Sulata tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita se jäljellä olevan vaahdon joukkoon.

Laita pursotuspussiin tähtitylla. Lusikoi suklaavaahto pursotuspussiin niin, että se jää pussin toiselle puolelle. Lusikoi sitten viereen vaalea vaahto.

seepramuffinssit-vaihe seepramuffinssit-vaihe-2

seepramuffinssit-vaihe-3 seepramuffinssit-vaihe-4

Dumle-kerma

1 ps (220 g) Dumle-karkkeja
2 ½ dl vispikermaa

Valmista edellisenä päivänä, sillä seos vaahtoutuu vain täysin kylmänä. Laita Dumlet ja kerma kattilaan. Lämmitä liedellä sekoitellen, kunnes Dumlet ovat sulaneet kerman joukkoon. Jäähdytä ja siirrä sitten valmiiksi vatkauskulhoon. Nosta kulho jääkaappiin yön yli.

Vatkaa kylmä Dumle-kermaseos vaahdoksi.