Raakaleivonnaiset on leivonnan osa-alue, joka nousee aika ajoin esiin lukijoiden toiveissa. Olen käsitellyt aihetta mm. kirjoittamalla superfoodista ja raakaleivonnasta. Lisäksi olen leiponut raakasuklaakakun ja raakaleivoksia sekä valmistanut raakasuklaata.
Nyt oli makeisten vuoro. Ulkonäkö muistuttaa herkullisesti toffeeta. Toffeen makuun tarvitaan hieman mielikuvitusta, joten en rohjennut nimetä makeisia liikoja odotuksia herättävästi – raakaleivonnaiset vaativat hieman totuttelua ja oikeanlaista suhtautumista. Makeanhimo kuitenkin talttuu ja huomattavasti perinteisiä kermakaramelleja nopeammin ja terveellisemmin. Lisää ”superia” makeisiin saa helposti lisäämällä mukaan super-jauheita (maca, lucuma, pakuri jne.) tai vaikkapa kuivattuja marjoja.
Aineksia kannattaa etsiä irtopähkinöitä myyvistä liikkeistä, ekokaupoista, luontaistuotekaupoista ja isommista ruokakaupoista.
Ainekset:
3 dl cashewpähkinöitä
1 dl kaakaovoita (raasteena)
1 dl agavesiirappia
½ dl neitsytkookosöljyä
2 tl vaniljauutetta/aromia
hyppysellinen suolaa (tavallista tai esimerkiksi Himalajansuolaa)
Liota pähkinöitä 3 – 6 tuntia.
Vuoraa neliskanttinen, reunallinen vuoka (15 x 15 cm) leivinpaperilla.
Hienonna liotetut cashewpähkinät tehosekoittimessa. Sulata kaakaovoiraaste kuumassa vesihauteessa (huomioi, ettei raakaleivonnaisten lämpötila saisi nousta yli 45 asteen).
Lisää kaakaovoisula, siirappi, kookosöljy, vaniljauute ja suola tehosekoittimeen. Anna käydä hyvän aikaa, kunnes seos on aivan tasaista ja hienoa.
Kaada seos vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa.
Leikkaa neliöiksi. Säilytä kylmässä.
nalamuru: olipa kannustava kokemus! Tiikeripähkinät testiin täälläkin seuraavan raakaleivonnaisen kanssa.