lohi-matileivat

Mäti- ja lohileivät päätyivät yksiin, koska en osannut päättää kumpia leipiä tekisin. 🙂 Näin joulun alla resepteissäni esiintyy paljon meidän jouluperinteeseen liittyviä makuja. Nämä leipäset eivät sellaisinaan jouluateriaamme kuulu, mutta päälliset – kylmäsavulohi ja mäti lisukkeineen – sitäkin ehdottomammin. Leivät voi tarjota esimerkiksi alkupalana, iltapalana tai kahvittelun suolaisena tarjottavana.

Ainekset:
tuumaa saaristolaislimppua
piparjuurituorejuustoa
kylmäsavulohta
sitruunamehua
valkopippuria
tilliä
smetanaa
punasipulia
siianmätiä
mustapippuria
ruohosipulia


Voitele saaristolaisleipä piparjuurituorejuustolla. Peitä osa leivästä kylmäsavulohiviipaleella. Asettele viipale kauniisti laskoksille. Purista päälle sitruunamehua. Mausta valkopippurilla ja tillillä.

Levitä lohiviipaleen viereen nokare smetanaa. Ripottele päälle hienonnettua punasipulia. Laita keskelle nokare mätiä. Mausta mustapippurilla ja silputulla ruohosipulilla.