elokuun_vinkki.JPG

Elokuun vinkki

Tämän kuun vinkkinä haluan kertoa ”löytöni” koskien ihanan pehmeää täytekakkupohjaa. Perinteisen sokerikakkupohjan sijaan se syntyy levykakkupohjan (kääretorttupohjan) ohjeella. Tämä oli itselleni tärkeä havainto, sillä aivan lapsuusaikaisista ensimmäisistä täytekakuista alkaen olen hämmästellyt, miten konditorioiden täytekakkujen pohjat ovat usein niin täysin erilaisia. Välillä kokeiltiin vehnäjauhon korvaamista perunajauhoilla, mutta lopputulos ei siitä juuri muuttunut. Lopulta tulin siihen tulokseen, että leipomoilla täytyy olla jonkinlaiset erikoisjauhot käytössään. Vasta tätä blogia pitäessäni koin ahaa-elämyksen, kun loppukeväästä tein ensimmäistä kertaa kääretorttupohjan täytekakkutarkoitukseen. Ihanan pehmeän pohjan salaisuus paljastui! Jokin tämän tyyppinen resepti täytyy olla konditorioidenkin pohjataikinan takana. (Te, joilla on alan koulutusta tai muuten vaan sisäpiiritietoa: otan mielelläni vastaan lisätietoa aiheesta!)

Kääretorttupohjasta on kuitenkin syytä varoittaa, että kananmuna maistuu siinä vahvemmin kuin sokerikakkupohjassa. Ehdottomasti täydellisin vaihtoehto onkin mielestäni kaakaokääretorttupohja, koska kaakaojauhe peittää erittäin tehokkaasti munan maun.

Toki tavallinen sokerikakkupohjakin puoltaa paikkaansa. Pohjan paistaminen vuoassa on mielestäni helpompaa (joskin hitaampaa) ja vähemmän sotkuista kuin useiden kääretorttupellillisten kanssa toimiminen. Yhden kiinteän mötikän säilöminenkin on yksinkertaisempaa kuin erillisten ja herkästi toisiinsa tarttuvien pohjien kanssa. Täyttäminen on suoraviivaisempaa, kun pohja on valmiiksi oikean kokoinen (olettaen, että halutaan saman muotoista kakkua kuin paistamisessa käytetty vuoka). Sokerikakkupohja on rakenteeltaan jämäkämpää. Joissain tilanteissa se voi olla hyödyksi.