Tämän syksyn villitys, voitaikinaruusut, innostivat kokeilemaan suolaista versiota. Halusin kuitenkin taikinaksi jotain voitaikinaa kevyempää, joten päädyin kokeilemaan juustosarvien kermaviilipohjaista taikinaa. Ruusumainen ulkomuoto syntyi rullasta pilkistävistä lohiviipaleista.
Taikina:
2 dl emmentaljuustoraastetta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
200 g kermaviiliä
½ dl ruokaöljyä
Täyte:
100 g valkosipulituorejuustoa
1 dl hienonnettua tilliä
n. 400 g kylmäsavulohiviipaleita
Sekoita juustoraaste, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kermaviili ja öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen 30 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Levitä päälle tuorejuusto.
Leikkaa levystä yksitellen n. 3 cm leveitä suikaleita. Ripottele päälle hienonnettua tilliä. Leikkaa kylmäsavulohesta pieniä paloja ja aseta niitä suikaleen reunalle. Käännä vastakkainen reuna osittain täytteen päälle.
Kieritä rullalle. Laita lohiruusut muffinssipellin koloihin tai tukeviin, paperisiin muffinssivuokiin.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Suojaa tarvittaessa foliolla, kun pinta on saanut kevyesti väriä.