01.02.2019   16 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Pääsiäinen,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

Gluteeniton, maidoton ja liivatteeton hyydykekakku


Kaupallinen yhteistyö Meiran kanssa.

Useat erityisruokavaliot ovat tavallisia isoissa juhlissa – nykyään pienemmissäkin kokoontumisissa. Yksittäiset ruokarajoitteet on helppo huomioida, koska esimerkiksi gluteenittomien ja maidottomien tuotteiden valikoima on monipuolistunut hurjasti ja niiden joukosta löytyy korvaava tuote. Hyydykekakut ovat monien suosikkeja, mutta vegaanisessa ruokavaliossa liivate on poissuljettu.

Minulta kysytään toistuvasti, miten liivatteen voisi korvata, mutta valitettavasti asia ei ole niin yksinkertainen. Toimiva tuote on kyllä olemassa – se on tässäkin reseptissä käytetty agar agar -jauhe, mutta sen määrään ei ole annettavissa selkeää kaavaa. Siksi tämän vuoden projektinani on tarjota teille enemmän hyydykekakkuja, jotka ovat valmiiksi liivatteettomia. Jos agar agar on sinulle uusi asia, suosittelen katsomaan videon, jossa on kerrottu sen käytöstä.

Koska tiedän, että liivatteettomille kakuille on joukossanne kysyntää, pyrin tällä reseptillä tarjoamaan samassa paketissa useamman idean. Kakku koostuu kolmesta erilaisesta kerroksesta, joista jokainen on hyödynnettävissä sekä sellaisenaan että yhdistelmänä. Jos esimerkiksi haluat tehdä suklaa-vaniljakakun, jätä keskimmäinen kerros pois. Jos taas tavoittelet kevyempää smoothiekakkua, tee keskimmäinen kerros kaksin- tai kolminkertaisena. Tämä kakku on korkea, joten saat kahdestakin täytteestä jo mukavan kokoisen kakun.

Vinkki: Hedelmäkerroksen sisältämä banaani tummuu pikku hiljaa, joten väri on kirkkaimmillaan samana päivänä. Jos haluat tehdä kakun valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä, voit korvata osan appelsiinimehusta sitruunamehulla, joka hillitsee värin tummumista. Tarkista makeus ja lisää sokeria. Toinen vaihtoehto on vaihtaa täytteiden järjestystä siten, että päällimmäiseksi tulee smoothiekerros, jolloin sen ehtii tehdä tarjoilupäivänä. Kiillettä ei tällöin tarvita.

Kolmen kerroksen kevätkakku

Pohja:
1 ps (100 g) Meira manteleita
1 ps (70 g) Meira cashewpähkinöitä
1 ps (70 g) Meira saksanpähkinöitä
100 g gluteenittomia digestivekeksejä *)
1 tl hunajaa tai agavesiirappia **)

Suklaatäyte:
2 ½ dl soijavispiä (Alpro) ***)
150 g maidotonta tummaa suklaata

Hedelmäsmoothietäyte:
375 g mangososetta (tai tuoretta/säilykemangoa)
2 isoa, kypsää banaania
1 ½ dl appelsiinitäysmehua
2 ¼ tl Meira agar agar -jauhetta

Vaniljatäyte:
1 ¼ dl soijavispiä (Alpro) ***)
120 g maidotonta valkosuklaata (tai 1 rkl sokeria ja 1 tl vaniljajauhetta) ****)
225 g vaniljan makuista soijavanukasta
2 rkl sokeria
1 rkl Meira vaniljasokeria
2 dl vettä
3 tl Meira agar agar -jauhetta

Kiille:
4 dl appelsiinitäysmehua
2 passionhedelmää
1 tl Meira agar agar -jauhetta

*) Huomioi gluteenittomien digestivekeksien maidottomuus. Jos kakun ei tarvitse olla gluteeniton, voit valita tavallisia digestivekeksejä, joista useimmat ovat maidottomia.
**) Käytä agavesiirappia, mikäli haluat kakusta vegaanisen.
***) Huomaathan, että kasvivispien vaahtoutuvuus vaihtelee suuresti. Joudut huomioimaan tämän määrässä, mikäli vaihdat toiseen tuotteeseen. Asiasta löytyy enemmän infoa kasvivispivertailussa.
****) Maidotonta valkosuklaata saa nykyään joistain ruokakaupoistakin, mutta varmimmin löydät sitä ekokaupoista. Suosituksena esimerkiksi iChoc White Vanilla. Jos suklaata ei ole käytettävissä tai et halua sitä kalliin hinnan vuoksi käyttää, voit maustaa täytteen sokerilla ja vaniljajauheella. Vaniljajauhe on jauhettua vaniljatankoa. Sen tilalle käy myös vaniljatangon siemenet.


Levitä mantelit ja pähkinät pellille leivinpaperin päälle. Paahda 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pähkinät ovat saaneet kevyesti väriä. Anna jäähtyä pellin päällä. Laita paahdettu pähkinä-cocktail tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos muuttuu hienoksi ja hieman tahnamaiseksi. Lisää joukkoon digestivekeksit ja hunaja/agavesiirappi ja hienonna tasaiseksi.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reuna kalvolla tai sipaise siihen öljyä saadaksesi kakun irtoamaan siistimmin. Painele pähkinä-keksiseos vuoan pohjalle.


Valmista suklaatäyte. Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Sulata tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 200 W) tai kuumassa vesihauteessa. Sekoita suklaasula soijavaahdon joukkoon. Levitä vaahto vuokaan. Nosta jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi – tunniksi.

Tee seuraavaksi smoothietäyte. Käytä valmista mangososetta tai soseuta mango itse sauvasekoittimella. Yhdistä soseuttamalla joukkoon myös banaanit. Laita appelsiinimehu kattilaan ja ripottele joukkoon agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Yhdistä samantien sauvasekoittimella sekoittaen hedelmäsoseen kanssa. Kaada nopeasti vuokaan suklaatäytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on jähmettynyt.

Valmista lopuksi vaniljatäytekerros. Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 200 W) tai kuumassa vesihauteessa. Yhdistä soijavanukas, sokeri, vaniljasokeri ja valkosuklaasula. Mittaa vesi kattilaan ja ripottele joukkoon agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Kaada samantien ohuena nauhana vatkaimella sekoittaen vanukasseoksen joukkoon. Yhdistä nopeasti soijavaahdon kanssa ja levitä heti vuokaan. Nosta kakku jääkaappiin.

Voit aloittaa samantien kiilteen tekemisen, sillä päällimmäinen täytekerros ehtii jähmettyä kiilteen jäähtyessä. Laita kattilaan appelsiinimehu ja hedelmäliha halkaistujen passionhedelmien sisältä. Ripottele joukkoon agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Anna kiilteen jäähtyä pitämällä kattilaa kylmässä vesihauteessa. Sekoittele välillä, jotta kiille jäähtyy tasaisesti. Kun seos on haaleaa ja muuttunut hieman paksummaksi, kaada se täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa vielä ainakin 3 tuntia tai seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Yhteistyössä Meira

meira-logo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
25 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Toivepuodin syysarvonta



Syysarvonnan palkintoina on Premium kaakaota, toffeearomia, vaniljatahnaa ja kettupillejä.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat