30.06.2017   2 kommenttia

Makuraati testaa: kasvivispit


Kokoonnuimme Apukissojen kanssa testailemaan kasvipohjaisia vispejä, joita löytyy markkinoilta kolmea sorttia. Testi suoritettiin sokkona. Huomioimme maun lisäksi tuotteen vaahtoutuvuuden ja kiinnitimme huomiota muutamiin muihinkin tekijöihin. Yleinen mielipide oli, että kaikki kasvikermat olivat ”ihan ok”, eikä eroa oikeisiin kermatuotteisiin välttämättä huomaisi, kun mukana on muitakin aineksia (kakun täytteet).

Huomaathan, että kaikki kasvivispit – aivan kuten maitopohjaisetkin vastineetkin – on vaahdotettava jääkaappikylminä. Tunti tai pari jääkaapissa ei välttämättä riitä. Kasvivaahtojen tilavuuksia voi verrata kuohukermaan, joka vaahtoutuu kaksinkertaiseksi (1 dl kermaa -> 2 dl kermavaahtoa) ja vispikermaan, joka vaahtoutuu 2,5-kertaiseksi.

Planti kaurapohjainen vispi

Raadin kommentit: Toisten mielestä jopa epämiellyttävän vahva maku, osa arvioi neutraalimmin.
Muut ominaisuudet: Todella paksu ja kiinteä rakenne, hieman rakeinen koostumus, sisältää soijalesitiiniä (huomioitava soija-allergiassa).
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kaksinkertaistui. Testin jämäkin ja tukevin vaahto, joka jämäköityi vielä hieman lisää jääkaapissa. Vaihtoehdoista paras pursotuksiin.

GoGreen kaurapohjainen vispi

Raadin kommentit: Neutraali, kivan makuinen, loppumaku pehmeä, lähellä tavallista kermaa. Joku maistoi soijan, vaikkei tuote sitä sisältänytkään.
Muut ominaisuudet: Paksu rakenne, sisältää kookosöljyä (huomioitava allergioissa).
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kaksinkertaistui kevyen kuohkeaksi vaahdoksi, joka juuri ja juuri pursotettavaa. Muuttui hieman jämäkämmäksi jääkaapissa, joten pursotuspussi kannattaisi ehdottomasti laittaa viileään ennen pursottamista.

Alpro soijapohjainen vispi

Raadin kommentit: Makeaa, hyvää, lempparia!
Muut ominaisuudet: Rakenteeltaan juoksevaa, mikä joissain tilanteissa vertailun muihin kermoihin nähden olennainen etu. Sisältää lisättyä sokeria toisin kuin kaurakermat! Huomioitava siis makeus korvattaessa kuohukermaa tai muita kasvivispejä.
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kolminkertaistui. Eli kun korvaat 2 dl kuohukermaa Alpro-vispillä, tarvitset vain 1,3 dl Alproa. Kevyen kuohkea vaahto, joka juuri ja juuri pursotettavaa, joten pursotusjälki jäi pehmeäksi. Vaahto ei muuttunut juuri jääkaapissakaan. Ei siis sellaisenaan optimaalista pursotukseen. Vaahtoa voi kuitenkin jämäköittää maidottomalla vaniljakreemijauheella.