Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Kasvivispien vaahtoutumistesti

30.6.2017

Kasvipohjaisia vispejä löytyy markkinoilta useaa sorttia. Tälle sivulle on koottu kaikki valmisteet ja niistä on testattu maku, rakenne ja vaahtoutuvuus. Lisäksi tuoteselosteesta on tehty olennaiset huomiot. Testi on uusittu marraskuussa 2021. HUOM! Tässä testissä EI ole testattu vispien keittämistä, sillä kaikki tuotteet eivät kestä kuumentamista. Löydät erikseen kasvivispien kinuskitestin.

Kolme tärkeintä seikkaa, jotka kannattaa huomioida, kun korvaa maitopohjaisia vispejä kasvipohjaisilla vastineilla:

1) MAKEUS. Suuri osa kasvipohjaisista vispeistä on enempi vähempi makeutettuja. Vähennä siis tarvittaessa reseptin sokeria.

2) VAAHTOUTUVUUS. Kasvipohjainen vispi vatkaantuu tyypillisesti huomattavasti maitopohjaista kermaa tilavammaksi. Nyrkkisääntö on, että maitopohjainen kerma kaksinkertaistuu vaahdotettaessa – sen sijaan kasvivispin kohdalla määrä voi olla kolmin-nelinkertainen. Esimerkiksi Valio Oddlygood -tuotetta tarvitset puolet vähemmän saman vaahtomäärän aikaansaamiseksi kuin käyttäessäsi Valio vispikermaa. Maitopohjaisista kermoista löytyy oma vaahtoutuvuusvertailu.

3) ALLERGIAT. Niin soija, kaura kuin kookos voivat aiheuttaa allergioita.

HUOM! Kun muunnat maitopohjaisia reseptejä kasvipohjaisiksi, sinun tulee huomioida taulukossa mainitut erot tuotteiden vaahtoutuvuuksissa. Apua laskutoimituksiin saat hyödyntämällä kasvivispilaskuria. Sen avulla pystyt määrittelemään tarkasti, kuinka paljon mitäkin alla mainituista kasvivispituotteista tarvitaan korvaamaan reseptissä mainittu vispikerma.

Huomaathan, että kaikki kasvivispit – aivan kuten maitopohjaisetkin vastineetkin – on vaahdotettava jääkaappikylminä. Tunti tai pari jääkaapissa ei välttämättä riitä.

HUOM! Mobiililaitteella käännä laite vaakasuuntaan koko taulukon näkemiseksi.

Kasvivispin merkki Vaahdon tilavuus
(1 dl:sta)
Ominaisuudet Muuta huomioitavaa
Valio ODDLY-GOOD kasvivispi
4 dl Nestemäinen, kermainen koostumus. Neutraali maku, ei liian makea. Hyvä, napakka vaahto, helppo pursotettava. Tämä tuote on parhaimmillaan pursotuksissa. Täytekakun täytteessä vaahdon rakenne voi menettää jämäkkyytensä. Palmuöljytön, gluteeniton ja soijaton. Sisältää kookosöljyä ja lisättyä sokeria (2,1 g / 100 g).
Planti kauravispi
2 ¼ dl Perinteinen kasvivispin maku. Ennen vaahdotusta todella paksu ja kiinteä rakenne, muistuttaa ranskankermaa – tätä tuotetta ei ”lorauteta” joukkoon. Testin jämäkin ja tukevin vaahto, joka jämäköityi vielä hieman lisää jääkaapissa. Soveltuu pursottamiseen mutta ennen kaikkea toimiva täytteissä, joissa vaahdon on säilytettävä rakenteensa jämäkkänä. Soijaton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä ja lisättyä sokeria (3,8 g / 100 g).
Alpro soijavispi
3 ½ dl Makeaa ja hyvää. Rakenteeltaan juoksevaa eli maitopohjaisen kerman kaltaista. Pitkästä vatkauksesta huolimatta vaahto jäi löysäksi. Ei pursotukseen. Rakenne vetistyi (vaahtoisuus hävisi) vaahdon oltua yön yli jääkaapissa. Gluteeniton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä ja lisättyä sokeria (3,2 g / 100 g).
Fazer Aito kauravispi
3 ½ dl Hyvä maku, Alpron kaltainen mutta hiukkasen vähemmän makeutta (hyvä asia). Juoksevaa, kermamaista. Vaati pitkän vatkauksen, vaahto jäi kuitenkin löysähköksi. Ei optimaalista pursotteluun. Tuote ravistettava ennen käyttöä. Gluteeniton ja palmuöljytön. Sisältää kookosöljyä ja lisättyä sokeria (4,7 g / 100 g).
OATLY! iMat kauravispi
3 ¼ dl Maku neutraali, ei oikeastaan maistu miltään hyvässä tai pahassa. Tuote sopii tämän vuoksi myös ruoanlaittoon. Napakka, pursotuskelpoinen vaahto. Tuote ravistettava ennen käyttöä. Soijaton ja palmuöljytön. Ei lisättyä sokeria. Sisältää kookosöljyä ja suolaa.
Soyatoo! riisivispi
3 dl Neutraalin makea (testin toiseksi makein), hieman kookoksinen maku. Koostumus ennen vatkausta löysähkön kastikkeen kaltaista. Ei vaahtoudu kunnolla – vaahtonakin kastikemaista. Ei sovellu pursotuksiin myöskään vaalean beigen värinsä vuoksi. Gluteeniton, soijaton, palmuöljytön. Sisältää kookosrasvaa, suolaa ja sokeria (8 g / 100 g).
Sure Whip kasvivispi
3 ½ dl Herkullinen, mutta hyvin makea. Kermamainen koostumus. Vaahdotettuna kevyt verrattuna maitopohjaisiin kermoihin. Kuohkea, lähes lohkeilevan jämäkkä vaahto. Erinomainen pursotukseen. Gluteeniton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä, soijaa ja suolaa sekä huimasti muita enemmän sokeria: 15 g / 100 g. Ei edellytä sokerin lisäämistä esimerkiksi pursotuskäytössä ja muutenkin makeus vaatii erityishuomiota maitopohjaisia reseptejä sovellettaessa. Myydään vain litran tölkeissä.

Kommentit (16)

Kinuskikissa
25.6.2024 09:18

Hanna1979: joo, cream fixiä voi käyttää!

Hanna1979
24.6.2024 18:01

Voiko näihin kasvivispeihin käyttää Cream fixiä? Että saisi jämäkämpää…vai kuinka fixin tuoteselosteen väärin ja sisältääkin munaa ja/tai maitoa?🤔 Pitäisi eippijuhliin5twhsö munaton, maidoton jaa gluteeniton..ja stressaan tuota kermaa…

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
9.6.2021 07:39

Paula: Kyllä toimii! Kinuskikissa ehkä sanoisi sinulle täsmällisen määrän mutta minä olen lisännyt maidottomiin vispeihin kreemijauhetta varovasti muutama lusikka kerrallaan ,mikäli ohje ei tarkkaa määrää anna.
kreemijauheen määrä kun riippuu niin vaahdon määrästä ja vispin merkistä.
Lisää siis vähän kerrassaan ja tunnustele tilannetta.

paula_tuulia
7.6.2021 22:34

Moikka! Toimiiko maidottoman vanilijakreemijauheen käyttö kasvivispeissä samaan tapaan kuin normi vispeissä? Lähinnä mietin kuinka paljon lisäisin jauhetta että tulee hyvä pursotusjämäkkyys 😊

Kinuskikissa
18.10.2019 16:17

riziza: oho, näinhän se on, ettei makuasioista sovi kiistellä. 🙂 Ja omaa makua voi myös totuttaa. Itse en ole sokeroimatonta versiota testannut…

riziza
18.10.2019 00:24

Itse miltei rakastan tuota plantin kermaa. Aivan sikahyvää omasta mielestäni. Sillä on myös sokeroimatonkin versio, onko tätä testattu että eroaako koostumus/kinuski tästä?

Kinuskikissa
16.8.2019 21:35

Mumcake: minä olen tehnyt kinuskia ainakin muistaakseni vain soijavispistä. Kuulisin kyllä mielellään muiden kokemuksia!

Mumcake
14.8.2019 12:48

Hei, kysyisin kokemuksia kauravispeistä että onnistuuko kinuskin teko ? ja kinuskikermavaahto (siis keitetty (kerma+fariinisokeri) + vispattu= pursotusvaahto) ? Nimim. ensimmäistä kertaa asian äärellä 🙂

Kinuskikissa
20.4.2019 14:26

Simma: KIITOS, että huomasit! ❤️ Tuossa oli tosiaan ajatusvirhe: määrä oli laskettu yhdelle desille. 🙈 Korjasin!

Simma
18.4.2019 20:45

Jäin pohtimaan noita määriä, kun olin vaihtamassa soijavispin kauravispiin hyydykekakussa. Totesin, että Aito kauravispin kohdalla lukee määrä väärin. 0,44dl kauravispiä vastaa 1 desilitraa kuohukermaa, ei kahta, sillä 4,5×0,44=1,98 ja kahdesta desistä kuohukermaa tulee neljä desiä vaahtoa. Halusin korjata tämän, ettei kenenkään leipomukset menisi kirjoitusvirheen takia pieleen 🙂
Kaiken kaikkiaan erittäin hyödyllinen juttu, eipä noita itse tulisi testattua.

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa