30.6.2017
Kasvipohjaisia vispejä löytyy markkinoilta useaa sorttia. Tälle sivulle on koottu kaikki valmisteet ja niistä on testattu maku, rakenne ja vaahtoutuvuus. Lisäksi tuoteselosteesta on tehty olennaiset huomiot. Testi on uusittu marraskuussa 2021. HUOM! Tässä testissä EI ole testattu vispien keittämistä, sillä kaikki tuotteet eivät kestä kuumentamista. Löydät erikseen kasvivispien kinuskitestin.
Kolme tärkeintä seikkaa, jotka kannattaa huomioida, kun korvaa maitopohjaisia vispejä kasvipohjaisilla vastineilla:
1) MAKEUS. Suuri osa kasvipohjaisista vispeistä on enempi vähempi makeutettuja. Vähennä siis tarvittaessa reseptin sokeria.
2) VAAHTOUTUVUUS. Kasvipohjainen vispi vatkaantuu tyypillisesti huomattavasti maitopohjaista kermaa tilavammaksi. Nyrkkisääntö on, että maitopohjainen kerma kaksinkertaistuu vaahdotettaessa – sen sijaan kasvivispin kohdalla määrä voi olla kolmin-nelinkertainen. Esimerkiksi Valio Oddlygood -tuotetta tarvitset puolet vähemmän saman vaahtomäärän aikaansaamiseksi kuin käyttäessäsi Valio vispikermaa. Maitopohjaisista kermoista löytyy oma vaahtoutuvuusvertailu.
3) ALLERGIAT. Niin soija, kaura kuin kookos voivat aiheuttaa allergioita.
HUOM! Kun muunnat maitopohjaisia reseptejä kasvipohjaisiksi, sinun tulee huomioida taulukossa mainitut erot tuotteiden vaahtoutuvuuksissa. Apua laskutoimituksiin saat hyödyntämällä kasvivispilaskuria. Sen avulla pystyt määrittelemään tarkasti, kuinka paljon mitäkin alla mainituista kasvivispituotteista tarvitaan korvaamaan reseptissä mainittu vispikerma.
Huomaathan, että kaikki kasvivispit – aivan kuten maitopohjaisetkin vastineetkin – on vaahdotettava jääkaappikylminä. Tunti tai pari jääkaapissa ei välttämättä riitä.
HUOM! Mobiililaitteella käännä laite vaakasuuntaan koko taulukon näkemiseksi.
Kasvivispin merkki | Vaahdon tilavuus (1 dl:sta) |
Ominaisuudet | Muuta huomioitavaa |
---|---|---|---|
Valio ODDLY-GOOD kasvivispi |
4 dl | Nestemäinen, kermainen koostumus. Neutraali maku, ei liian makea. Hyvä, napakka vaahto, helppo pursotettava. Tämä tuote on parhaimmillaan pursotuksissa. Täytekakun täytteessä vaahdon rakenne voi menettää jämäkkyytensä. | Palmuöljytön, gluteeniton ja soijaton. Sisältää kookosöljyä ja lisättyä sokeria (2,1 g / 100 g). |
Planti kauravispi |
2 ¼ dl | Perinteinen kasvivispin maku. Ennen vaahdotusta todella paksu ja kiinteä rakenne, muistuttaa ranskankermaa – tätä tuotetta ei ”lorauteta” joukkoon. Testin jämäkin ja tukevin vaahto, joka jämäköityi vielä hieman lisää jääkaapissa. Soveltuu pursottamiseen mutta ennen kaikkea toimiva täytteissä, joissa vaahdon on säilytettävä rakenteensa jämäkkänä. | Soijaton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä ja lisättyä sokeria (3,8 g / 100 g). |
Alpro soijavispi |
3 ½ dl | Makeaa ja hyvää. Rakenteeltaan juoksevaa eli maitopohjaisen kerman kaltaista. Pitkästä vatkauksesta huolimatta vaahto jäi löysäksi. Ei pursotukseen. Rakenne vetistyi (vaahtoisuus hävisi) vaahdon oltua yön yli jääkaapissa. | Gluteeniton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä ja lisättyä sokeria (3,2 g / 100 g). |
Fazer Aito kauravispi |
3 ½ dl | Hyvä maku, Alpron kaltainen mutta hiukkasen vähemmän makeutta (hyvä asia). Juoksevaa, kermamaista. Vaati pitkän vatkauksen, vaahto jäi kuitenkin löysähköksi. Ei optimaalista pursotteluun. Tuote ravistettava ennen käyttöä. | Gluteeniton ja palmuöljytön. Sisältää kookosöljyä ja lisättyä sokeria (4,7 g / 100 g). |
OATLY! iMat kauravispi |
3 ¼ dl | Maku neutraali, ei oikeastaan maistu miltään hyvässä tai pahassa. Tuote sopii tämän vuoksi myös ruoanlaittoon. Napakka, pursotuskelpoinen vaahto. Tuote ravistettava ennen käyttöä. | Soijaton ja palmuöljytön. Ei lisättyä sokeria. Sisältää kookosöljyä ja suolaa. |
Soyatoo! riisivispi |
3 dl | Neutraalin makea (testin toiseksi makein), hieman kookoksinen maku. Koostumus ennen vatkausta löysähkön kastikkeen kaltaista. Ei vaahtoudu kunnolla – vaahtonakin kastikemaista. Ei sovellu pursotuksiin myöskään vaalean beigen värinsä vuoksi. | Gluteeniton, soijaton, palmuöljytön. Sisältää kookosrasvaa, suolaa ja sokeria (8 g / 100 g). |
Sure Whip kasvivispi |
3 ½ dl | Herkullinen, mutta hyvin makea. Kermamainen koostumus. Vaahdotettuna kevyt verrattuna maitopohjaisiin kermoihin. Kuohkea, lähes lohkeilevan jämäkkä vaahto. Erinomainen pursotukseen. | Gluteeniton, ei kookosta. Sisältää palmuöljyä, soijaa ja suolaa sekä huimasti muita enemmän sokeria: 15 g / 100 g. Ei edellytä sokerin lisäämistä esimerkiksi pursotuskäytössä ja muutenkin makeus vaatii erityishuomiota maitopohjaisia reseptejä sovellettaessa. Myydään vain litran tölkeissä. |
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
nicoh: ruokakermat lienevät turvallisempia käytettäväksi taikinoissa, mutta jos määrä ei ole suuren suuri, asialla ei ole välttämättä merkitystä. Joskus on käynyt niin, että taikina ei ole kypsynyt yhtä hyvin, kun käytössä jokin tietty kasvivispi (ei kuitenkaan sure whip). Eli nämä ovat hyvin tapauskohtaisia asioita, valitettavasti.