30.06.2017   12 kommenttia

Makuraati testaa: kasvivispit


Kokoonnuimme Apukissojen kanssa testailemaan kasvipohjaisia vispejä, joita löytyy markkinoilta useaa sorttia. Testi suoritettiin sokkona. Huomioimme maun lisäksi tuotteen vaahtoutuvuuden ja kiinnitimme huomiota muutamiin muihinkin tekijöihin. Yleinen mielipide oli, että kaikki kasvikermat olivat ”ihan ok”, eikä eroa oikeisiin kermatuotteisiin välttämättä huomaisi, kun mukana on muitakin aineksia (kakun täytteet).

Sokkotestin julkaisun jälkeen olen täydentänyt vertailua muilla markkinoille tulleilla kasvivispeillä.

Huomaathan, että kaikki kasvivispit – aivan kuten maitopohjaisetkin vastineetkin – on vaahdotettava jääkaappikylminä. Tunti tai pari jääkaapissa ei välttämättä riitä. Kasvivaahtojen tilavuuksia voi verrata maitopohjaisiin kermoihin, joista löydät erillisen vertailun.

Planti kaurapohjainen vispi

Raadin kommentit: Toisten mielestä jopa epämiellyttävän vahva maku, osa arvioi neutraalimmin.
Muut ominaisuudet: Todella paksu ja kiinteä rakenne, hieman rakeinen koostumus, sisältää soijalesitiiniä (huomioitava soija-allergiassa).
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kaksinkertaistui. Testin jämäkin ja tukevin vaahto, joka jämäköityi vielä hieman lisää jääkaapissa.

GoGreen kaurapohjainen vispi

Raadin kommentit: Neutraali, kivan makuinen, loppumaku pehmeä, lähellä tavallista kermaa. Joku maistoi soijan, vaikkei tuote sitä sisältänytkään.
Muut ominaisuudet: Paksu rakenne, sisältää kookosöljyä (huomioitava allergioissa).
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kaksinkertaistui kevyen kuohkeaksi vaahdoksi, joka juuri ja juuri pursotettavaa. Muuttui hieman jämäkämmäksi jääkaapissa, joten pursotuspussi kannattaisi ehdottomasti laittaa viileään ennen pursottamista.

Alpro soijapohjainen vispi

Raadin kommentit: Makeaa, hyvää, lempparia!
Muut ominaisuudet: Rakenteeltaan juoksevaa, mikä joissain tilanteissa vertailun muihin kermoihin nähden olennainen etu. Sisältää lisättyä sokeria (3,3 g / 100 g) toisin kuin kaksi edellistä tuotetta. Huomioitava siis makeus korvattaessa kuohukermaa tai muita kasvivispejä.
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kolminkertaistui. Kevyen kuohkea vaahto, joka juuri ja juuri pursotettavaa, joten pursotusjälki jäi pehmeäksi. Vaahto ei muuttunut juuri jääkaapissakaan. Ei siis sellaisenaan optimaalista pursotukseen. Vaahtoa voi kuitenkin jämäköittää maidottomalla vaniljakreemijauheella.

Kaslink Aito kauravispi

Maku: Hyvä, makea, Alpron ”tasoa”.
Muut ominaisuudet: Juoksevaa, kermamaista. Sisältää lisättyä sokeria vielä enemmän kuin Alpro eli 5,3 g / 100 g.
Vaahtoutuvuus: Uskomaton vaahtoutumiskyky! Vaahdotettuna tilavuus 4,5-kertainen! Vaahto syntyi nopeasti ja se oli kevyttä ja kuohkeaa. Todella hyvää pursotteluun!

Sure Whip kasvirasvasekoite

Maku: Hyvä, hyvin makea, vaahdotettuna kevyt verrattuna maitopohjaisiin kermoihin.
Muut ominaisuudet: Juoksevaa. Sisältää erittäin paljon sokeria, huimasti enemmän kuin Alpro ja Kaslink: 15 g / 100 g. Ei siis edellytä sokerin lisäämistä esimerkiksi pursotuskäytössä. Makeus huomioitava maitopohjaisia reseptejä sovellettaessa. Sisältää mm. kovetettua palmuöljyä ja soijaa. Myydään vain Citymarketeissa litran tölkeissä.
Vaahtoutuvuus: Kuohkea, lähes lohkeilevan jämäkkä vaahto. Vaahtoutui 3,5-kertaiseksi. Erinomainen pursotusvaahto.