30.06.2017   8 kommenttia

Makuraati testaa: kasvivispit


Kokoonnuimme Apukissojen kanssa testailemaan kasvipohjaisia vispejä, joita löytyy markkinoilta useaa sorttia. Testi suoritettiin sokkona. Huomioimme maun lisäksi tuotteen vaahtoutuvuuden ja kiinnitimme huomiota muutamiin muihinkin tekijöihin. Yleinen mielipide oli, että kaikki kasvikermat olivat ”ihan ok”, eikä eroa oikeisiin kermatuotteisiin välttämättä huomaisi, kun mukana on muitakin aineksia (kakun täytteet).

Sokkotestin julkaisun jälkeen markkinoille tuli syksyllä 2018 Kaslink Aito -tuoteperhe, johon kuuluvan kauravispin testitulokset lisäsin tälle sivulle jälkeenpäin.

Huomaathan, että kaikki kasvivispit – aivan kuten maitopohjaisetkin vastineetkin – on vaahdotettava jääkaappikylminä. Tunti tai pari jääkaapissa ei välttämättä riitä. Kasvivaahtojen tilavuuksia voi verrata kuohukermaan, joka vaahtoutuu kaksinkertaiseksi (1 dl kermaa -> 2 dl kermavaahtoa) ja vispikermaan, joka vaahtoutuu 2,5-kertaiseksi.

Planti kaurapohjainen vispi

Raadin kommentit: Toisten mielestä jopa epämiellyttävän vahva maku, osa arvioi neutraalimmin.
Muut ominaisuudet: Todella paksu ja kiinteä rakenne, hieman rakeinen koostumus, sisältää soijalesitiiniä (huomioitava soija-allergiassa).
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kaksinkertaistui. Testin jämäkin ja tukevin vaahto, joka jämäköityi vielä hieman lisää jääkaapissa.

GoGreen kaurapohjainen vispi

Raadin kommentit: Neutraali, kivan makuinen, loppumaku pehmeä, lähellä tavallista kermaa. Joku maistoi soijan, vaikkei tuote sitä sisältänytkään.
Muut ominaisuudet: Paksu rakenne, sisältää kookosöljyä (huomioitava allergioissa).
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kaksinkertaistui kevyen kuohkeaksi vaahdoksi, joka juuri ja juuri pursotettavaa. Muuttui hieman jämäkämmäksi jääkaapissa, joten pursotuspussi kannattaisi ehdottomasti laittaa viileään ennen pursottamista.

Alpro soijapohjainen vispi

Raadin kommentit: Makeaa, hyvää, lempparia!
Muut ominaisuudet: Rakenteeltaan juoksevaa, mikä joissain tilanteissa vertailun muihin kermoihin nähden olennainen etu. Sisältää lisättyä sokeria (3,3 g / 100 g) toisin kuin kaksi edellistä tuotetta. Huomioitava siis makeus korvattaessa kuohukermaa tai muita kasvivispejä.
Vaahtoutuvuus: Tilavuus kolminkertaistui. Eli kun korvaat 2 dl kuohukermaa Alpro-vispillä, tarvitset vain 1,3 dl Alproa. Kevyen kuohkea vaahto, joka juuri ja juuri pursotettavaa, joten pursotusjälki jäi pehmeäksi. Vaahto ei muuttunut juuri jääkaapissakaan. Ei siis sellaisenaan optimaalista pursotukseen. Vaahtoa voi kuitenkin jämäköittää maidottomalla vaniljakreemijauheella.

Kaslink Aito kauravispi

Maku: Hyvä, makea, Alpron ”tasoa”.
Muut ominaisuudet: Juoksevaa, kermamaista. Sisältää lisättyä sokeria vielä enemmän kuin Alpro eli 5,3 g / 100 g.
Vaahtoutuvuus: Uskomaton vaahtoutumiskyky! Vaahdotettuna tilavuus 4,5-kertainen! Eli jos reseptissä lukee 2 dl kuohukermaa, tarvitset Kaslinkin kauravispiä 0,88 dl saadaksesi saman massan vaahtoa. Vaahto syntyi nopeasti ja se oli kevyttä ja kuohkeaa. Testi paras pursotteluun!