kakkujen-riittavyys

Juhlien lähestyessä monella emännällä/isännällä on mielessä yksi kysymys: miten iso kakku pitäisi leipoa? Menekkiin vaikuttaa ratkaisevasti kakkuun käytettyjen raaka-aineiden määrä ja tätä kautta kakun koko eli korkeus ja pinta-ala. Tässä kotileipurin muistisäännöt, jotka auttavat teitä mitoittamaan tarjoilut erikokoisiin juhliin.

Huom! Kakun riittoisuus riippuu myös täytteistä (mitä paksummat täytekerrokset, sen riittoisampi kakku), kuorrutteista (maku!) ja siitä, mitä kaikkea muuta pöydässä on tarjolla. Myös lasten osuus vierasmäärästä vaikuttaa kakun menekkiin. Kakun määrä on aina hyvä arvioida (etenkin virallisissa tilaisuuksissa) hieman yläkanttiin.

Täytekakut

Menekin voi arvioida sokerikakkupohjan koon mukaan. Sokerikakkupohjan riittävyyden nyrkkisääntö on 0,3 munaa syöjää kohden. Tällä laskukaavalla olen omissa juhlissani pärjännyt niin, että kakkua on jäänyt vähän ylikin. Näin ollen:

  • 2 munan pikkukakku on mitoitettu 6-8 hengen porukalle. Vuoan koko 15 cm.
  • 3 munan täytekakusta herkuttelee 9-11 juhlijaa. Vuoan halkaisija 18-20 cm.
  • 4 munan kakusta riittää 12-15 vieraalle. Vuoan halkaisija 22-24 cm.
  • 5 munan kakusta syö 15-18 vierasta. Vuoan halkaisija 24 cm.
  • 6 munan kakku sopii 18-20 vieraalle. Vuoan halkaisija 26 cm.
  • 7-8 munan kakkupohja on sopiva 21-24 hengelle. Vuoan halkaisija 26-28 cm.
  • 9-10 munan iso kakkupohja on 27-30 hengelle. Vuoan halkaisija noin 30 cm.

Lisävinkit:

  • Munien määrä sopii nyrkkisäännöksi myös levykakkupohjaan.
  • Muissa kakkupohjissa voi tukeutua vuoan kokoon: jos pohja on tarkoitettu paistettavaksi 24-senttisessä vuoassa, se vastaa suunnilleen 4-5 munan sokerikakkupohjaa (= 15-18 henkilöä).

Juusto- ja hyydykekakut

Juustokakuissa riittävyys on helpointa määritellä hahmottelemalla kakusta leikattavien palojen määrä: 12 palan kakusta syö noin 12 henkilöä. Tämä arvio on ”tiukka” – jos joukossa on pelkästään aikuisia ja kaikki tiedetään koviksi kakun syöjiksi, kannattaa tehdä isompi kakku. Samoin jos kakku on matala (tässä on suurta reseptikohtaista vaihtelua), on varauduttava santsikierroksiin.

  • Vuoan halkaisija 15 cm: 4-6 palaa
  • Vuoan halkaisija 20 cm: 6-8 palaa
  • Vuoan halkaisija 24 cm: 12 palaa
  • Vuoan halkaisija 26 cm: 12-15 palaa
  • Vuoan halkaisija 30 cm: 16-20 palaa

Voileipäkakut

Voileipäkakkujen riittävyyden arviointiin käy leipäviipaleiden määrä neliskanttisissa kakuissa. Tässä esimerkkinä tavallisen paahtoleipäviipaleen kokoinen leipä.

  • 12 leipäviipaletta: 10 hengelle
  • 14 leipäviipaletta: 12 hengelle
  • 16 leipäviipaletta: 14 hengelle
  • 24 leipäviipaletta: 20 hengelle
  • 30 leipäviipaletta: 25 hengelle

Huom! Pyöreään kakkuvuokaan tehdyille hyydytetyille voileipäkakuille pätevät samat nyrkkisäännöt kuin juustokakuille.