31.01.2020   3 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

Vegaaninen ja gluteeniton Runebergin torttu


Gluteenittomilla resepteillä on koko ajan kasvava kysyntä Kinuskikissan seuraajien keskuudessa. Lisäksi moni toivoo resepteiltä vehnättömyyttä. Useimmat reseptit onkin helppo muuntaa gluteenittomiksi yksinkertaisesti vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Jauhoseokset ovat nykyään niin toimivia, ettei erillisiä gluteenittomia reseptejä ole välttämättä tarpeen tehdä, jos jauho on ainoa reseptin gluteenipitoinen ainesosa.

Myös vegaanisia ohjeita toivotaan paljon ja näihin muokkauksiin on vuosien varrella löytynyt hyviä konsteja. Itse olen mieltynyt Alpro Go On -rahkaan, joka tuntuu hyvin toimivan kananmunan korvikkeena. Voin ja kerman tilalla maidottomia vaihtoehtoja on ollut jo pitkään tarjolla. Tarkempaa tietoa aiheesta löytyy erityisruokavaliovinkeistä.

Silti ei ole koskaan täysin itsestäänselvää, miten leivonnainen käyttäytyy, kun siihen yhdistää useita ”erityisyyksiä”. Leivonnan kemia kun on välillä arvaamatonta! Olinkin todella ilahtunut, kun tämä vegaaninen ja gluteeniton torttu onnistui niin aidon veroisesti. Voisin väittää, että asiasta tietämätön ei tortun erityisyyttä havaitse.

Blogista löytyy monia Runebergin tortun muunnelmia kakuista leivoksiin. Niitä leipoessasi voit käyttää tätä reseptiä pohjana taikinan muokkaamiseen.

Vinkit:

  • Mikäli reseptin ei tarvitse olla vegaaninen, voit leipoa tortut Runebergin torttujen ohjeella ja vaihtaa vain vehnäjauhojen tilalle gluteenittoman jauhoseoksen.
  • Vuokana voi käyttää oikeaa tornimaista torttuvuokaa. Teräksisestä vuoasta tortun irrottamista helpottaa, kun leikkaa leivinpaperista pitkiä suikaleita ja laittaa ne ristiin vuokaan siten, että suikaleiden päät ulottuvat vuoan reunan yli. Tällöin jauhotustakaan ei välttämättä tarvita. Silikonisesta vuoasta torttu irtoaa todennäköisesti helpommin. Toki taikinasta voi tehdä ihan tavallisia muffinsseja, jolloin paistoaika vähenee.

12-14 kappaletta

  • Taikina:
  • 75 g gluteenittomia piparkakkuja (esim. Semper)
  • 4 dl gluteenitonta jauhoseosta (suositus: Viljatuote vaalea)
  • 2 ½ dl mantelijauhetta
  • 1 ½ dl mantelirouhetta
  • 4 tl kardemummaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 250 g maidonta margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon)
  • 3 dl sokeria
  • 2 dl Alpro Go On Vanilla -rahkaa
  • 2 dl omenamehua (tai kasvimaitoa)
  • (¼-½ tl karvasmanteliaromia) *)
  • Vuokiin:
  • maidotonta margariinia
  • mantelijauhetta
  • Kostutus:
  • 2 ½ dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 1 dl punssilikööriä (tai mantelilikööriä) **)
  • Koristelu:
  • tomusokeria, vettä ja muutama tippa etikkapunajuuren lientä
  • TAI valmista sokerikuorrutetta tuubissa ***)
  • vadelmahilloa

*) Määrä riippuu siitä, miten kovasti pidät karvasmantelista. Jos olet selkeästi karvasmantelin ystävä, laita ½ tl. Jos aromi saa jäädä hienoiseksi vivahteeksi, ¼ tl riittää. Nämä ovat toki makukysymyksiä!
**) Alkoholittoman version voi kostuttaa tuoremehulla tai valita kostukkeeseen liköörin tilalle sitruunamehun.
***) Tuubissa myytävistä Dr. Oetkerin sokerikuorrutteista vihreä ja valkoinen ovat vegaanisia.

  • Hienonna piparkakut tehosekoittimella, huhmareella tai kaulimella. Sekoita keskenään piparimurut, gluteeniton jauhoseos, mantelijauhe ja -rouhe, kardemumma, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
  • Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta, Alpron rahkaa ja omenamehua. Halutessasi mausta taikina karvasmanteliaromilla.
  • Lusikoi taikina voideltuihin ja mantelijauheella jauhotettuihin torttuvuokiin (katso ylempää vuokavinkit). Korkeassa torttuvuoassa jätä vuoka pari senttimetriä vajaaksi. Kypsennä 200 asteessa noin 25 minuuttia.
  • Irrota tortut vuoista. Vuoan pohjaa vasten paistunut tasainen puoli tulee ylöspäin. Tasoita torttujen alapinta veitsellä, jotta saat siitä tasaisen.
  • Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon likööri.
  • Kieritä torttua kostukkeessa joka puolelta (pohjapuolta aavistuksen maltillisemmin). Tähän annokseen kuluu suunnilleen koko kostukemäärä. Anna tekeytyä ennen tarjoilua.
  • Sekoita kuorrute tomusokerista ja vedestä. Lisää punajuurilientä sen verran, että saat sopivan sävyn. Laita kuorrute pieneen pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan aukko tai käytä pursotuspussia ja pientä tyllaa. Pursota kuorrutteella aaltomainen reunus tortun päälle. Anna kuorrutteen kuivahtaa. Täytä sitten keskiosa vadelmahillolla.

Valmistusaika: 2 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Avainsanat:
Vehnätön

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
9 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat