25.01.2019   96 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Runebergin tortut


Runebergin torttu on reseptitoive, jota on monena vuonna näihin aikoihin esitetty. Nyt oli aika julkaista oma ohje tästä klassikkoleivoksesta. Hain reseptiin innoituksen isulta eli äidinäidiltäni, jonka reseptit ovat tavanneet olla pettämättömiä. Kiitos tädilleni Airelle arvokkaan ohjeen säilömisestä!

Suoraan valmiista ohjeesta leipominen minulta harvoin onnistuu. Usein haluan tehdä ohjeisiin omia muutoksiani ja tuota vapautta käytin tässäkin kohtaa. Alkuperäinen ohje maistui voimakkaasti piparkakuilta, minä käytin tilalla enemmän mantelia. Korppujauhot jätin pois ja laitoin sen sijaan mantelirouhetta saadakseni torttuihin mukavaa suutuntumaa. Kestosuosikit kardemumma ja vaniljasokeri istuivat hyvin piparkakkujen ja mantelin rinnalle. Olen päivittänyt ohjetta vielä sen julkaisemisen jälkeenkin, joten tämä on vuosien kypsyttelyn lopputulos.

Tarina kertoo, että Runeberg nautti leivoksensa avecina nimenomaan punssia. Siitä syystä olen valinnut sen kostukkeessa käytettäväksi alkoholiksi. Lantrinkina käytetty sokerivesi miedontaa alkoholin makua huomattavasti ja punssi onkin enemmän hieno vivahde kuin leivonnaista leimaava maku. Kostukkeen voi sekoittaa myös sokerista, vedestä ja sitruunamehusta (kts. sitruunainen Runebergin kakku) tai käyttää tuoremehua.

Monen mielestä oikean Runebergin tortun on maistuttava karvasmantelilta, joka kuitenkin makuna jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Itse kuulun niihin, jotka eivät sen mausta välitä. Useimmat kauppojen myymät valmiit Runebergit maistuvat karvasmantelilta. Siksi pääsin Runebergin tortun makuun vasta ryhdyttyäni leipomaan niitä itse. Jos kuulut eri koulukuntaan kuin minä, sekoita ruokakaupoista saatavaa karvasmanteliaromia joko kostukkeeseen tai suoraan taikinaan.

Vuokana voi käyttää oikeaa tornimaista torttuvuokaa tai silikonista muffinssivuokaa/peltiä, jolloin paistoksille tehdään kääntötemppu ja ne koristellaan tasaiseksi paistuneelta pohjapuolelta. Teräksisestä vuoasta tortun irti saaminen ehjänä on ainakin itselläni osoittautunut ongelmalliseksi. Asiaa voi kuitenkin helpottaa, kun leikkaa leivinpaperista pitkiä suikaleita ja laittaa ne ristiin vuokaan siten, että suikaleiden päät ulottuvat vuoan reunan yli. Silikonisesta vuoasta torttu irtoaa todennäköisesti helpommin. Toki taikinasta voi tehdä ihan tavallisia muffinsseja, näin isukin aina teki.

Runeberg-aiheiselta teemasivulta löydät lisätietoa Runebergin päivästä ja näet kaikki Kinuskikissan laatimat muunnelmat klassikosta.

Runebergin torttu

Vinkki: On täysin makukysymys, pitääkö pehmoisesta vai tiiviistä rakenteesta. Torttujen koostumus tiivistyy, mitä pidempään niitä säilytät. Voit siis valmistaa ne useita päiviäkin etukäteen. Myös jääkaappisäilytys tiivistää rakennetta.

12 kappaletta

Taikina:
75 g piparkakkuja
2 ½ dl mantelijauhetta
1 ½ dl mantelirouhetta
4 dl vehnäjauhoja
4 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
250 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl kevytkermaa
(¼-½ tl karvasmanteliaromia) *)

Kostutus:
2 ½ dl vettä
2 rkl sokeria
1 dl punssilikööriä (tai mantelilikööriä) **)

Koristelu:

vadelmahilloa
sokerikuorrutetta (valmista tai tomusokerista ja vedestä sekoitettua)

*) Määrä riippuu siitä, miten kovasti pidät karvasmantelista. Jos olet selkästi karvasmantelin ystävä, laita ½ tl. Jos aromi saa jäädä hienoiseksi vivahteeksi, ¼ tl riittää. Nämä ovat toki makukysymyksiä!
**) Alkoholittoman version voi kostuttaa tuoremehulla tai valita kostukkeeseen liköörin tilalle sitruunamehun.


Hienonna piparkakut tehosekoittimella, huhmareella tai kaulimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe ja -rouhe, vehnäjauhot, kardemumma, vaniljasokeri ja leivinjauhe.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Lusikoi taikina voideltuihin ja korppujauhotettuihin torttuvuokiin. Korkeassa torttuvuoassa jätä vuoka noin 2 cm vajaaksi. Kypsennä 200 asteessa 20-25 minuuttia.

Irrota tortut vuoista. Korkeaa torttuvuokaa käytettäessä kannattaa irrottaa torttu ensin veitsellä reunoista ennen kumoamista. Tasoita torttujen alapinta veitsellä, jotta saat siitä tasaisen.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon likööri.

Kieritä torttua kostukkeessa joka puolelta (pohjapuolta aavistuksen maltillisemmin). Tähän annokseen kuluu suunnilleen koko kostukemäärä. Anna tekeytyä ennen tarjoilua.

Laita päälle teelusikallinen vadelmahilloa. Pursota sokerikuorrutteella ympärille paksu reunus.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
13 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Toivepuodin syysarvonta



Syysarvonnan palkintoina on Premium kaakaota, toffeearomia, vaniljatahnaa ja kettupillejä.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat