25.09.2014   33 kommenttia Kategoria: Syksy,  Täytekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton

Huurteinen syyskakku


Tämä syyskakku on monien makujen kimara: kanelia, omenaa, mantelimassaa, tummaa suklaata ja paahdettua valkosuklaata. Leipoessa ajatukseni menivät väkisinkin seitsemän vuotta ajassa taaksepäin. Silloinkin valmistin suklaakuorrutteista syyskakkua, joka oli koristeltu värikkäillä lehdillä. Muistan hyvin nuo ensimmäisen blogisyksyn kakut. Kaikki oli niin uutta ja innostavaa. Ahkeran bloggaamisen ja seitsemänsadan reseptin jälkeen on ihanaa ja hienoa huomata olevansa ihan samalla tavalla koukussa. Vaikka kakun aihe on sama, leipominen tarjoaa uuden luomiselle loputtomasti mahdollisuuksia: en ole koskaan aiemmin tehnyt tällaista kakkua, jossa yhdistäisin nämä maut ja kuorrutteet, enkä kokeillut omenoiden kandeerausta.

Idean mantelimassan ja suklaakuorrutteen yhdistämisestä sain muutaman vuoden takaisella Saksan reissulla, vaikka muuten sikäläisen konditorian anti olikin pettymys; houkuttelevasta ulkonäöstä huolimatta monet kakut osoittautuivat suomalaiseen makuun kuivakoiksi. Tyhjin käsin ei silti tarvinnut poistua ja yksi kutkuttava ajatus oli tämä kuorruteyhdistelmä. Siellä tosin suklaa peitti koko kakun, tässä halusin jättää sen herkullisen valuvaksi.

Vaikka haluaisikin tehdä kauttaaltaan suklaakuorrutteisen kakun, mantelimassa on hyvä kikka. Täydellisen sileäpintainen suklaakuorrute voi olla haasteellinen ja varsinkin reunat ovat hankalia, vaikka levittäisikin alle marmeladin. Mantelimassan sijaan voisi käyttää myös marsipaania, mutta mantelimassassa on ripaus enemmän ylellisyyttä.

Mikäli tätä reseptiä haluaa helpottaa tai kaulittavien kuorrutteiden kanssa toimiminen on vierasta, on toki täysin mahdollista jättää mantelimassa pois. Suklaakuorrutteen ohje opastaa tässä tarkemmin.

Olen käyttänyt paahdettua valkosuklaata monissa leivonnaisissa kääretortusta leivoksiin ja tuulihattuihin. Nyt se pääsi myös täytekakun väliin. Upea makupari kaneliomenoille – tästä yhdistelmästä saisi kehiteltyä vaikka mitä leivonnaisia. Taisikin käydä taas niin, että seuraavan reseptin siemen lähti jo itämään. 🙂

Valkosuklainen omenakakku

Vinkki: Koska kakun halkaisija on normaalia pienempi, täytteestä riittää kolmeen väliin. Kahdesta pohjalevystä saat helposti isommankin kakun. Lisää silloin muiden ainesten määrää.

10-12 hengelle

Pohja:
2 tummaa levykakkupohjaa (jäi yli vajaa 1 levy)

Kostutus:
2 dl omenamehua

Täyte:
omenahilloke ja paahdettu valkosuklaa

Kuorrutus:
450 g mantelimassaa
tumma suklaakuorrute

Koristeet:
punaista, keltaista, oranssia ja vihreää sokerimassaa
valkuainen
erikoishienoa sokeria (Siro)
kandeeratut omenat


Valmista tumma levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Tähän kakkuun tarvitset neljä 19 cm:n kokoista pyöreää pohjalevyä. Ehjät ympyrät saa leikattua kahdesta levykakkupohjasta. Yhdestäkin levystä saa juuri ja juuri neljä ympyrää, jos kokoaa kaksi pohjakerrosta pienemmistä paloista. Jos paistat kaksi levyä, pakasta ylimääräiset pohjapalat ja käytä esimerkiksi kerrosjälkiruoassa tai muissa kakuissa.

Leikkaa levyistä neljä ympyrää (halkaisija 19 cm). Käytä apuna esimerkiksi irtopohjavuoan reunusta tai nurinpäin käännettyä kulhoa.

syyskakku-vaihe-4

Valmista omenahilloke ja valkosuklaavaahto erillisen ohjeen mukaan.

syyskakku-vaihe-3 agricola-leivos-vaihe-10

Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta omenamehulla. Levitä päälle omenahilloketta ja valkosuklaavaahtoa. Tee seuraavat kaksi kerrosta samalla tavalla. Säästä pieni määrä vaahtoa kakun pinnalle. Nosta päällimmäiseksi neljäs pohjalevy ja kostuta.

syyskakku-vaihe-5 syyskakku-vaihe-6
syyskakku_vaihe3 syyskakku_vaihe3-2

Tasoita kakun reunat lastalla. Levitä loput valkosuklaavaahdosta kakun pinnalle tasaiseksi tarttumapinnaksi mantelimassalle.

syyskakku-vaihe-9

Kauli mantelimassa tomusokeroidulla alustalla levyksi. Nosta kakun päälle ja painele sen ympärille. Katso tarkemmat vinkit ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.

syyskakku-vaihe-10 syyskakku-vaihe-11

Leikkaa ylimääräinen massa alareunasta.

syyskakku-vaihe-12 syyskakku-vaihe-13

Valmista kuorrute tummasta suklaasta. Odota, että suklaa jähmettyy jonkin verran ennen kakun päälle kaatamista. Kaada pieni määrä kerrallaan. Työnnä kuorrutetta varoen kohti reunoja ja anna valua osittain raunan yli. Kaada lisää kuorrutetta ja jatka levittämistä. Kun kuorrute jähmettyy tiettyyn pisteeseen, sitä ei saa enää levitettyä tasaisesti. Älä lisää siinä vaiheessa enää uutta kuorrutetta (itselläni jäi pieni määrä käyttämättä).

syyskakku-vaihe-14 syyskakku-vaihe-15

Tee sokerimassalehdet edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät kovettua. Saat monivärisiä lehtiä sekoittamalla 2-3 väriä keskenään. Muotoile massoista pitkulat ja liitä ne yhteen. Kierrä korkkiruuville, jotta värit kietoutuvat toisiinsa. Painele sitten litteäksi. Kauli tomusokeria apuna käyttäen levyksi. Jos värit eivät ole sekoittuneet tarpeeksi, voit painella massan kasaan ja kiertää sitä uudelleen.

ruskalehdet ruskalehdet-2
ruskalehdet-3 ruskalehdet-4

Ota lehtimuoteilla levystä kuvioita. Tässä käytetty vaahteranlehteä (7,5 cm), tammenlehteä (8 cm) ja koivunlehteä (6,5 cm). Rypistä leivinpaperi ja nosta lehdet kuivumaan sen päälle noin vuorokaudeksi.

ruskalehdet-5 ruskalehdet-6

Tee kovettuneille lehdille huurteinen pinta kandeerauksen avulla. Riko valkuainen lasiin ja sivele sitä lehden pinnalle ohut kerros siveltimellä tai sormenpäällä. Ripottele päälle sokeria. Anna kuivua tunnin ajan.

ruskalehdet-kandeeraus ruskalehdet-kandeeraus-2

Koristele kakku asettelemalla päälle kandeerattuja omenoita ja ruskalehtiä.

ruskalehdet-kandeeraus-3 syyskakku-vaihe-16

Yhteistyössä Vispilänkauppa.

Avainsanat:
Paahdettu valkosuklaa

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
2 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat