
Tämä syyskakku on monien makujen kimara: kanelia, omenaa, mantelimassaa, tummaa suklaata ja paahdettua valkosuklaata. Leipoessa ajatukseni menivät väkisinkin seitsemän vuotta ajassa taaksepäin. Silloinkin valmistin suklaakuorrutteista syyskakkua, joka oli koristeltu värikkäillä lehdillä. Muistan hyvin nuo ensimmäisen blogisyksyn kakut. Kaikki oli niin uutta ja innostavaa. Ahkeran bloggaamisen ja seitsemänsadan reseptin jälkeen on ihanaa ja hienoa huomata olevansa ihan samalla tavalla koukussa. Vaikka kakun aihe on sama, leipominen tarjoaa uuden luomiselle loputtomasti mahdollisuuksia: en ole koskaan aiemmin tehnyt tällaista kakkua, jossa yhdistäisin nämä maut ja kuorrutteet, enkä kokeillut omenoiden kandeerausta.
Idean mantelimassan ja suklaakuorrutteen yhdistämisestä sain muutaman vuoden takaisella Saksan reissulla, vaikka muuten sikäläisen konditorian anti olikin pettymys; houkuttelevasta ulkonäöstä huolimatta monet kakut osoittautuivat suomalaiseen makuun kuivakoiksi. Tyhjin käsin ei silti tarvinnut poistua ja yksi kutkuttava ajatus oli tämä kuorruteyhdistelmä. Siellä tosin suklaa peitti koko kakun, tässä halusin jättää sen herkullisen valuvaksi.
Vaikka haluaisikin tehdä kauttaaltaan suklaakuorrutteisen kakun, mantelimassa on hyvä kikka. Täydellisen sileäpintainen suklaakuorrute voi olla haasteellinen ja varsinkin reunat ovat hankalia, vaikka levittäisikin alle marmeladin. Mantelimassan sijaan voisi käyttää myös marsipaania, mutta mantelimassassa on ripaus enemmän ylellisyyttä.
Mikäli tätä reseptiä haluaa helpottaa tai kaulittavien kuorrutteiden kanssa toimiminen on vierasta, on toki täysin mahdollista jättää mantelimassa pois. Suklaakuorrutteen ohje opastaa tässä tarkemmin.
Olen käyttänyt paahdettua valkosuklaata monissa leivonnaisissa kääretortusta leivoksiin ja tuulihattuihin. Nyt se pääsi myös täytekakun väliin. Upea makupari kaneliomenoille – tästä yhdistelmästä saisi kehiteltyä vaikka mitä leivonnaisia. Taisikin käydä taas niin, että seuraavan reseptin siemen lähti jo itämään. 🙂
Valkosuklainen omenakakku
Vinkki: Koska kakun halkaisija on normaalia pienempi, täytteestä riittää kolmeen väliin. Kahdesta pohjalevystä saat helposti isommankin kakun. Lisää silloin muiden ainesten määrää.
10-12 hengelle
Pohja:
2 tummaa levykakkupohjaa (jäi yli vajaa 1 levy)
Kostutus:
2 dl omenamehua
Täyte:
omenahilloke ja paahdettu valkosuklaa
Kuorrutus:
450 g mantelimassaa
tumma suklaakuorrute
Koristeet:
punaista, keltaista, oranssia ja vihreää sokerimassaa
valkuainen
erikoishienoa sokeria (Siro)
kandeeratut omenat
Valmista tumma levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Tähän kakkuun tarvitset neljä 19 cm:n kokoista pyöreää pohjalevyä. Ehjät ympyrät saa leikattua kahdesta levykakkupohjasta. Yhdestäkin levystä saa juuri ja juuri neljä ympyrää, jos kokoaa kaksi pohjakerrosta pienemmistä paloista. Jos paistat kaksi levyä, pakasta ylimääräiset pohjapalat ja käytä esimerkiksi kerrosjälkiruoassa tai muissa kakuissa.
Leikkaa levyistä neljä ympyrää (halkaisija 19 cm). Käytä apuna esimerkiksi irtopohjavuoan reunusta tai nurinpäin käännettyä kulhoa.
Valmista omenahilloke ja valkosuklaavaahto erillisen ohjeen mukaan.
Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta omenamehulla. Levitä päälle omenahilloketta ja valkosuklaavaahtoa. Tee seuraavat kaksi kerrosta samalla tavalla. Säästä pieni määrä vaahtoa kakun pinnalle. Nosta päällimmäiseksi neljäs pohjalevy ja kostuta.
Tasoita kakun reunat lastalla. Levitä loput valkosuklaavaahdosta kakun pinnalle tasaiseksi tarttumapinnaksi mantelimassalle.
Kauli mantelimassa tomusokeroidulla alustalla levyksi. Nosta kakun päälle ja painele sen ympärille. Katso tarkemmat vinkit ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.
Leikkaa ylimääräinen massa alareunasta.
Valmista kuorrute tummasta suklaasta. Odota, että suklaa jähmettyy jonkin verran ennen kakun päälle kaatamista. Kaada pieni määrä kerrallaan. Työnnä kuorrutetta varoen kohti reunoja ja anna valua osittain raunan yli. Kaada lisää kuorrutetta ja jatka levittämistä. Kun kuorrute jähmettyy tiettyyn pisteeseen, sitä ei saa enää levitettyä tasaisesti. Älä lisää siinä vaiheessa enää uutta kuorrutetta (itselläni jäi pieni määrä käyttämättä).
Tee sokerimassalehdet edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät kovettua. Saat monivärisiä lehtiä sekoittamalla 2-3 väriä keskenään. Muotoile massoista pitkulat ja liitä ne yhteen. Kierrä korkkiruuville, jotta värit kietoutuvat toisiinsa. Painele sitten litteäksi. Kauli tomusokeria apuna käyttäen levyksi. Jos värit eivät ole sekoittuneet tarpeeksi, voit painella massan kasaan ja kiertää sitä uudelleen.
Ota lehtimuoteilla levystä kuvioita. Tässä käytetty vaahteranlehteä (7,5 cm), tammenlehteä (8 cm) ja koivunlehteä (6,5 cm). Rypistä leivinpaperi ja nosta lehdet kuivumaan sen päälle noin vuorokaudeksi.
Tee kovettuneille lehdille huurteinen pinta kandeerauksen avulla. Riko valkuainen lasiin ja sivele sitä lehden pinnalle ohut kerros siveltimellä tai sormenpäällä. Ripottele päälle sokeria. Anna kuivua tunnin ajan.
Koristele kakku asettelemalla päälle kandeerattuja omenoita ja ruskalehtiä.
Yhteistyössä Vispilänkauppa.
Pehmola: mielenkiintoinen ajatus, mutta tuohan voisi toimia erinomaisen hyvin!! Olisi kiinnostavaa tietää, miten onnistui. Pidän peukkuja!
Makujen Maailma
Hei!
Pystyisinkö korvaamaan kananmunanvalkuaisen elintarvikeliimalla? Mahtaisiko lopputulos olla sama? Raa’an kananmunan käyttö arveluttaa..
Kinuskikissa, paljon kiitoksia. On niin ihanaa, kun aina uudelleen ja uudelleen voi kysellä ilman, että on niska kyyryssä…ja aina saa vastauksen joko sinulta tai joltain toiselta paakarilta 🙂
pellavapaita: voit tehdä kuorrutuksen (massa + suklaa) ja laittaa kuvan päälle vaikka edellisenä päivänä. Sekä suklaa- että vaniljamassakuorrute ovat erinomaisen kestäviä. ”Sokerihuurre” omenoiden päällä on vain ulkonäkötekninen juttu. 😊
Jälleen suunnitelmissa kolmen pohjan levykakku. Toiveina tietty pienehkö kuva päällä, jonka ajattelen tehdä Kinuskikissan vaniljamassasta.
Kysymys: jos kakun päällystän Kinuskikissan vaniljamassalla, laitan suklaakuorrutetta kuvan mukaisesti ja suklaan päälle (keskelle kakkua n.7cmx8cm) vielä sen massasta tehdyn kuvan, niin sulaako suklaa tai kuva vuorokauden jääkaappi-säilytyksen aikana?
Tarkoitus olisi laittaa kuva ihan sellaisenaan, ilman tässä kakussa tehtyä valkuais-sokeripinnoitetta. Muuten; auttaako tuo pinnoitus estämään / hidastamaan sulamista vai onko vain kaunis koristelu?
Notta jos taas saisin opastusta 🙂
maijakat: nalamurun vastausta täydennän vielä siten, että Kinuskikissan vaniljamassasta uskallan varmasti luvata kestävyyden suklaakuorrutteen kanssa. Muutkin massat varmasti toimivat, jos kuorrutuksen tekee tarjoilupäivänä tai alle laittaa sokerikreemin. Toki melko tuhti kokonaisuus kylläkin tulee tuon kreemin kanssa. 🙂
nalamuru
Maijakat: Massoista en osaa sanoa kestävätkö sokeri tai kaulintamassat tuota suklaakuorrutusta päällä, mutta monissa blogeissa on näkynyt kakkuja joissa kreemin ( esim. marenkivoikreemi) päällä suklaakuorrutus. Kinuskikissalla löytyy tuolta resepteistä täyte osio jossa paljon erilaisia täytteitä sieltä löytyy kinuskitäyte mikä ainakin voisi sopia tuon valkosuklaatäytteen tilalle ja vaniljatäytettä kun kaipailit niin voisit tätä kokeilla ainakin kinuskikissa on tuossa johdannossa sanonut että käy hyvin marja ja hedelmätäytteiden kanssa yhdistettäväksi http://www.kinuskikissa.fi/vaniljatayte/?hakusivu=1 Kokeilematta toki vaikea sanoa sopiiko mutta uskoisin että toimii hyvin. Tule toki kertomaan miten kakku onnistui kun sen olet tehnyt 🙂
Moi, muutama kysymys tuli mieleen
– kestäisikö jokin muu massa suklaakuorrutuksen kuin mantelimassa, jos tarve on saada pähkinätön kakku
– voisiko mielestäsi valkosuklaavaahdon tilalle ajatella jotakin toista täytettä. Mielessä jokin vaniljainen täyte – olisiko heittää ajatusta mitä voisi kokeilla ja mikä toimisi?
Heimilia: en tiedä oliko ajatuksesi laittaa täytteeksi kuitenkin tuo omenahilloke, vaikka teetkin valkosuklaatäytteen sijaan kinuskitäytteen. Joka tapauksessa suosittelen jotain hedelmää tai marjaa lisäksi, jotta ei tule liian makea. Makeusasteelta paahdettu valkosuklaa ja kinuski ovat suunnilleen samoja, joten siltä osin vaihdos onnistuu hyvin. Sen sijaan suklaakuorrutteen kaataminen pehmeän kermapohjaisen kerroksen päälle ei taida onnistua. Alla pitäisi olla jotain kiinteämpää.
Hei! Ajattelin korvata valkosuklaavaahdon kinuskitäytteellä ja luultavasti tehdä sen verran reilun satsin, että myös kuorrutan kakun sillä. Kakusta tuskin tulee överimakeaa näin? Eniten mietin kuitenkin, onnistuuko tuon suklaakuorrutteen laittaminen ilman, että se pilaa kermaa? Ajattelin tehdä siitä vain reunukset kakun päälle ja antaa valua reunoille, kuten sinunkin kakussa.
Annnoj: voit vaihtaa tilalle sokerimassan. Ja voit tehdä tavallisen kakkupohjataikinan vuokaan. Itse tein levykakkupohjasta sen takia, että halusin korkean kakun (täytettä kolmeen väliin). Tavallisesta kakkupohjasta ei välttämättä saa perusvuoassa paistettua kuin kahden täytevälin kakkupohjan.
Kakun (=koristeiden) teko jo alitettu, mutta nyt tuli epäilys…
Voiko mantelimassan korvata sokerimassalla? Kestääkö siis sokerimassa suklaakuorrutuksen lämmön? Ja toinen juttu. Kai tähän käy kakkupohjaksi ihan tavallisessa kakkuvuoassa paistettu kakkupohja? Mietin, että onko joku erityinen syy miksi pohjat pitää tehdä levyinä?
HERKKUPYLLY:
Hienoa, että kakku onnistui! Hyvä sinä! 🙂
Sokeroimisesta. Itse en ole sokeroinut omenaviipaleita ja kertomasi perusteella epäilen, että viipaleen huokoinen pinta saattaa imeä itseensä enemmän sokeria, vaikka viipale olisikin sivelty valkuaisella. Kuoripäällisten omenoiden, marjojen, lehtien ym. sokerointi onnistuu, koska kuori estää imeytymisen. Sokeria saattaa joka tapauksessa joutua lisäämään pariinkin kertaan, koska valkuainen kastelee ja sulattaa sokeria. Lopulta jää kyllä sokerinen pinta. Valkuaista ei kannata sivellä paksumpaa kerrosta kuin on tarpeen pinnan peittymiseksi.
Nokkelasti hyödynsit ylijääneet ainekset. Pienet herkkupalat isomman rinnalle! 🙂
Ensimmäinen tekemäni kunnon kakku! Todella kaunis ja taivaallisen maukas. Mantelimassa toi juuri sopivasti haastetta ensikertalaiselle, vaikka onnistuinkin saamaan sen repeytymään ja luisumaan hieman pois paikoiltaan.. Mutta tekevä oppii!
Kokonaisten omenoiden sijaan käytin koristeena omenaviipaleita. Sokeri kuitenkin suli/sotkeentui kananmunan kanssa, olisikohan munaa pitänyt olla vieläkin vähemmän?
Työttömän budjetille sokerimassat ovat melko hintavia, joten kolmen värin sijasta ostin ainoastaan keltaista, jonka leikkasin veitsellä lehdiksi ja maalasin elintarvikeväreillä. 🙂
Ja viimeiseksi, ylijääneestä mantelimassasta, kakkupohjasta ja täytteestä kasasin pieniä leivoksia kakun rinnalle. Täytteeksi muussattua banaania ja valkosuklaata. Olivat muuten hyviä!!
Hallep: voit hyvin tehdä kakun tuohon pisteeseen edellisenä päivänä ja se on suositeltavaakin, jotta kakku ehtii mehevöityä jääkaapissa yön yli. Oma kakkuni säilyi kyllä moitteettomana parikin päivää koristeluineen päivineen. Tosin kuorrutettua kakkua en suosittele laittamaan kuvun alle, kupu saattaa kerätä kosteutta ja aiheuttaa kuorrutteen vettymisen.
Hei, mietin tässä, että onnistuukohan kakun tekeminen siihen vaiheeseen, että vaahto levitetään kakun päälle ja tämän jälkeen laitetaan säilytykseen yön yli kuvun alle, ILMAN kaulintamassaa? Tarttuuko massa seuraavana päivänä hyvin esim? Käytän siis kaulintamassaa mantelimassan sijaan, sillä juhlissa on vieraana manteliallergisia..Erittäin hyvä kakku tuli, kun testasin, KIITOS ohjeesta! 🙂
LiisaMarian kommentti tästä kakusta (20.10.2014) löytyy täältä:
http://www.kinuskikissa.fi/toiveet-kehitysehdotukset/comment-page-30/#comment-53385
LIISAMARIA: 🙂
suma: kuulostaa kutkuttavan herkulliselta tuo sinun versiosi! Jos tapanasi on muunnella reseptejä, Kinuskileipomon perustaminen tänne saitille voisi kiinnostaa sinua. Me päästäisiin näkemään reseptejäsi ja voisit osallistua niillä esimerkiksi järjestämiini tempauksiin. Kannattaa harkita asiaa. 🙂
Kiitos kivasta ohjeesta. Itse tosin vähän muokkasin ohjetta lisää ja tein hyytelökakun, jossa oli gluteeniton suklaakääretorttupohja, sen päällä kerroksittain omenahilloketta ja liivatteella hyydytettyä valkosuklaavaahtoa. Vaahtoon tosin lisäsin lisäksi rahkaa ja kermaa, kun ilman välissä olevia kakkupohjia oli vähän turhan makea makuuni. Päälle laitoin pelkän suklaakuorrutteen, sillä en oikein tiedä, miten nuo kaulittavat kuorrutteet pysyy hyvinä hyydytetyn kakun päällä. Tuli oikein herkullista! Nyt jo päässä pyörii kaikenlaiset ideat, miten tuunaan ohjetta seuraavalla kerralla, olen nimittäin huono tekemään ohjeen mukaan ja aina pitää vähän kehitellä itse jotain uutta 😀
PaulaL: olisikos tästä hillojan kirjoittamasta kuvanpienennys-ohjeesta hyötyä: http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/tuunari/kuvanpienennys-vinkki/. Paint-ohjelmalla saat myös käännettyä kuvan. Voit vaihtaa kuvaa klikkaamalla kuvasivulla Muokkaa-linkkiä.
Siellä se nyt on,joskin etusivulla nurinpäin,auki klikatessa oikeinpäin…
En osaa pakata kuvaa tiettyyn kokoon.Muuten kyllä osaisin sen suoraan I Padin tiedostosta liittää tuonne galleriaan.
PaulaL: kostukkeen määrä on aina sidonnainen käytettyyn kakkupohjaan. Itse tapaan laittaa kakkupohjaohjeisiin suuntaa-antavan kostukemäärän. 2 dl on kyllä normaalikokoisessa kakkupohjassa aika keskivertomäärä. Toki vetäytymisaika kannattaa aina huomioida. Kakku on suositeltavaa täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä. Voi kun olisi kiva, jos lisäisit kuvan. Kerro jos tarvitset neuvoja. Kuva lisätään siis tuosta Kinuskigalleria-välilehdeltä (löytyy kommentin kirjoitus -tekstinkentän yläpuolelta).
Ainariel: sokeroidut lakat voisi upottaa joko täytteen sekaan tai sitten survoa hieman ja levittää hillokkeen tapaan vaahdon alle. Jos survos on hyvin nestemäistä, kostuketta voi vähentää.
Kiitos kommenteista myös Liisukalle ja Emmalle!
Kiitos! Hyvä maku tuli tän kakun täytteillä! sen sijaan kun tein ihan vaan kaksi väliä normi tummalla kakkupohjalla niin joko levyt olivat liian paksuja,omenamehua liian vähän tai vetäytymisaika liian lyhyt sillä omaan makuun jäi vähä kuvaksi.Ja ainakin 2 dl meni omenamehua.Toisella kertaa siis tekisin levyillä;) Kaunis kakusta tuli,olin tyytyväinen vaikka siis aika erinäköinen toki,Jos osaisin niin lisäisin kuvan galleriaan:p
Wau, wau, wau! Huikea! 🙂
Ihanan näköinen kakku! Toivottavasti tulis pian juhlat, joihin pääsis leipomaan tälläisen
Kinuskikissa: No valkosuklaata olin tosiaan muutenkin ajatellut… Kerran kokeilin tätä paahdettua versiota eikä se ihan täysin onnistunut mutta ehkä sen nyt vois kokeilla uudestaan. Sopiskohan lakat tollaseks hillokkeeksi (ilman kanelia :D)?
Sydämellinen kiitos kommenteistanne, niitä on aina niin mukavaa ja tärkeää saada! <3
PaulaL: voit hyvin tehdä tavan kakkupohjastakin. Minä en tehnyt kakkupohjaa vuoassa, koska halusin kakkuun monta kerrosta. Pelkäsin, että taikina tulee uunissa yli, jos yritän paistaa sitä niin korkeaksi.
Ainariel: myös lakat olisivat varsin ihana makuyhdistelmä paahdetun valkosuklaan kanssa...
Niiiiiiin ihana! Ku näin tän ja ku kuulin täytteen… Mä oon tähän hulluna jo ennen ku oon ehtiy leipookkaan.
Hei! Ihana idea! Tässä viikonlopuksi suunnitteilla kakku ja mietin tota omenatäytettä ainakin,katsoin sitä jo malliksi omenanmuotoisesta kakusta.Mutta se jäi mietityttämään että voinko tehdä kakun ihan kakkupohjalla vai onko levykakkupohjaan iso ero?
sonkku
Vautsi mikä kakku,tämä täytyy tehdä itsekin, on niin herkullisen näköinen luomus:) Tosi kaunis syyskakku!!
Vau, niin menee kokeiluun 😀 Hyvää jatkoa Apple Pie’lle, joka on lemppareitani!
Voi ei, nytkö meni mun melkein valmiit suunnitelmat valmistujaiskakun täytteistä (tai peräti koko kakusta) uusiksi… Meinasin käyttää lakat pakkasesta, mutta tää kyllä vaikuttais niiiiin herkulliselta!