23.10.2007   19 kommenttia Kategoria: Syntymäpäivät,  Täytekakut

Kahden kakun kohtaaminen


Ensimmäiset marsipaanikokeiluni syntyivät perhepiirissä vietetyille miehen 30-vuotis-synttäreille. Ruusut ja rusetit tein muutamaa päivää aikaisemmin. Pääsin samalla testaamaan uusia terälehtimuotteja, jotka kyllä nopeuttivat työtä huomattavasti. Käytin ruusujen muotoilussa valkoista ja vaaleanpunaista marsipaania. Sekoitin näitä keskenään eri sävyjen aikaansaamiseksi. Värjäsin osan marsipaanista vielä tummemman punaiseksi. Kaulitsin eri värejä yhtä aikaa, jotta sain terälehtiin eri sävyjä.

Tummanruskeassa kakussa on päällä suklaamarsipaania. Viimeistelin pinnan pronssisuihketta. Pienemmässä kakussa on valkoista marsipaania, johon suihkautin hopea-/helmiäissuihketta. Marsipaanikuorrutteessa minua mietitytti etukäteen eniten se, kuinka saan marsipaanilevyn mukautumaan kakun reunoille. Epäilykseni osuivat oikeaan: poimuja en onnistunut välttämään. Onneksi lopputuloksessa se ei näy reunakoristeen ansiosta. Harjoitusta siis tarvitaan vielä!

Isompi kakku on tehty halkaisijaltaan 24 cm:n vuokaan. Koska täytekerrokset olivat paksuja, riittivät kaksi 250 g:n marsipaanipötköä kakun peittämiseen vain juuri ja juuri. Pienempi kakku on tehty 18 cm:n vuokaan ja siinäkin vajaa kaksi pötköä riitti niukasti.

Isommassa 5:n ja pienemmässä 3 munan pohjat. Jouduin hieman ohentamaan pohjia, sillä kakut tulivat täyttämisvaiheessa muutenkin vuokien yli ja jouduin jatkamaan niitä leivinpaperin avulla.

Daim-suklaakakku ja sitruuna-mansikkakakku

Vaahto: (yhteinen molempiin kakkuihin)
7 dl kermaa
5 munaa
1 ½ dl sokeria
600 g maustamatonta tuorejuustoa

Isompi suklaakakku:
Kostutus: 2 - 2 ½ dl maitokahvia
n. ⅗ vaahdosta
100 g maitosuklaata
1 ps (100 g) daim-rakeita
¾ dl kahvia
5 liivatetta

Pienempi mansikka-sitruunakakku:
Kostutus: 1 ¼ - 1 ½ dl Spritea
n. ⅖ vaahdosta
2 dl mansikoita
1 sitruunan kuori
3 rkl sitruunamehua
6 liivatetta

Koristelu:
ruusut


Valmista sokerikakkupohjat irtopohjavuoissa siten, että viiden munan pohjaan lisäät kaakaojauheen. Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat kolmeen osaan. Laita yksi pohja leivinpaperilla päällystetyn vuoan pohjalle.

Valmista ensin vaahto molempia kakkuja varten. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Vaahdota munat ja sokeri ja yhdistä kerma-juusto-seoksen kanssa. Jaa vaahto kahteen kulhoon niin, että isompaa kakkua varten tulee noin 3/5 ja pienempää 2/5. (Jos siis teet vain toisen kakun, muokkaa vaahdon määriä suunnilleen tässä suhteessa.)

Laita molempien kakkujen liivatteet likoamaan. Valmista ensin suklaakakku. Kostuta suklaakakun pohja sokeroidulla maitokahvilla. Jaa isompaa kakkua varten erotettu vaahto edelleen kahteen osaan. Valmista 3/4 dl kahvia ja liota siihen 3 liivatetta. Sekoita puolikkaaseen vaahtomäärään. Lisää dajm-rakeet ja kaada pohjan päälle. Nosta päälle toinen pohja ja kostuta. Sulata suklaa. Liota 2 liivatetta pieneen määrään (n. 2 rkl) kiehuvaa vettä. Sekoita suklaa ja liivatevesi loppuun isomman kakun vaahdosta. Kaada vuokaan ja nosta päälle viimeinen pohjalevy. Kostuta sekin. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään.

Valmista sitten pienempi kakku. Kostuta pohja Spritella. Survo mansikat ja kiehauta pieni määrä survosta kattilassa. Liota siihen 3 liivatetta. Sekoita survokset puolikkaaseen pienemmän kakun vaahdosta. Kaada pohjan päälle ja anna tarvittaessa hyytyä hetki. Nosta toinen levy mansikkakerroksen päälle ja kostuta. Raasta sitruunan kuori ja sekoita se loppuun vaahtoon. Purista sitruunamehu ja lämmitä se liedellä kiehuvaksi. Sekoita siihen 3 liivatetta. Kaada vaahdon joukkoon. Voit värjätä vaahtoa halutessasi keltaisella elintarvikevärillä. Kaada seos kakkupohjalle. Nosta kansi päälle ja kostuta. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Kun kakut ovat hyytyneet, irrota vuokien reunat. Voit muotoilla veitsellä kakkua halutessasi hieman pyöreämmäksi. Sivele päälle kermavaahtoa tai sokerikreemiä. Päällystä marsipaanilla. Siirrä valmiit kakut leivinpaperin avulla samalle tarjoilualustalle.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat