30.10.2014   6 kommenttia

Soja


soja

Nimimerkki:

soja

Kinuskileipomo:

sojan kotikeittiö

Kuka olet?

Olen 34-vuotias Joensuun lähettyvillä asuva perheenäiti. Tällä hetkellä olen hoitovapaalla ja hoidan kotona neljää lastani, joista vanhimmat ovat 4-vuotiaat kaksoset ja lisäksi 3- ja 1-vuotiaat pienemmät pikkuapurit. Tietenkin perheeseemme kuuluu myös mieheni, joka hoitaa sitten lasten kanssa syömisen, kun minä leivon.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Olen varmasti aina leiponut ja laittanut ruokaa. Sain hyvät opit jo lapsena, kun äiti oli maatalon emäntä ja näin ollen aina kotona lasten kanssa. Saimme osallistua ja kokkailla mukana kiinnostuksen mukaan.

Siinä se innostus pikkuhiljaa kasvoi, ja taidotkin karttuivat. Välillä ehkä oli rauhallisempaa aikaa, kunnes sitten piti alkaa miestä hurmata, ja hyvinhän siinä kävi… Lastemme synnyttyä tuli taas uusi sysäys kohti uusia leivontahaasteita, kun kotona vietettävää aikaa olikin yhtäkkiä enemmän kuin ennen. Kinuskikissan sivuihin taisin silloin 2010 törmätä, ja kun meilläkin esikoiset ovat kaksoset, jäin aivan koukkuun tähän blogiin. Leivonta on minulle usein hyvin konkreettisesti taikinaterapiaa kiireisessä arjessa. Se on harrastus, jota voin harrastaa kotona lasten kanssa, ja siinä saa jotain koko perhettä ilahduttavaa aikaan.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Tällä hetkellä leivon noin kerran viikossa. Välillä ehkä parikin kertaa. Olen ns. ”sopinut itseni kanssa”, että siivouspäivän jälkeen on aina leivontapäivä. Kyllä kummasti alkaa muuten luuttu heilua, kannattaa kokeilla. Ja yleensä aina teen sellaisia juttuja, mihin lapset voivat osallistua, eli kaikki sekaisin tyyppisiä juttuja aineista, joita kotoa löytyy. Välillä on kyllä ihanaa ottaa ihan uusi ja vähän haastavampi ohje, ja suunnitella huolella ostokset ja leivonta. Joskus jopa ihan rauhassa yksin.

Innostuksen kohteet myös ovat kausittaisia, toisinaan suolaiset piirakat ovat intohimona, välillä on pakko saada juustokakkuja! Innostun myös aina kaikesta uudesta, hyvin harvoin teen samoja reseptejä montaa kertaa, tai ainakaan samalla tavalla. Tämä tapani onkin meidän perheessä yhteinen naurunaihe, ja sen tavan olen kyllä perinyt 100% äidiltäni. Aina kun tulee puhetta jostain reseptistä, alamme heti kertoa, että tein muuten sillä ohjeella, mutta…

Suosikki raaka-aineesi?

Aiemmin pidin eniten marjoista ja rahkasta, välillä oli suklaa-kausi, mutta taidan olla marjoihin palaamassa.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Pienenä tyttönä naapurin tytön kanssa pidimme naapurustossa arpajaisia, kun keräsimme rahaa omaan kerhoomme (ihan itse perustettu). Sitten aina leivoimme palkinnoksi kahvikakkuja tai sämpylöitä. Tarpeet tietysti löytyi äidin kaapista… =) On siinä ollut naapureilla varmaan ihan hauskaa, kun neidit noin 8-10 v. on touhunneet. =D

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Parasta… No, siihen liittyy varmasti muistoja ja tunteita. Jos pitäisi valita vaikka muutama, niin kyllä äidin tekemät pullat tai riisipyöröt ovat varmaan aika kärkipäässä. Myös hääkakku on jäänyt mieleen, siitä kiitos paikalliselle konditoriolle.

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Voi apua, enpä meinaa keksiä pahinta kömmähdystä… Ehkä sellainen tasainen pikku-mokailu kuvaa paremmin minua… aika usein kuuluu keittiöstäni, oho, hups, voi ei! Kerran kyllä harmitti, kun olin tehnyt ihanan juustokakun vanhaan metalliseen vuokaan. Kakussa oli puolukoita, ja niiden happamuus jotenkin syövytti rautaa (?) ja kakun reunat olivat myrkyllisen sinivihreät. Hetki kakkua taivasteltiin pöydässä ja päädyttiin syömään kakkua sisältä päin. Ja tietysti näitä perinteisiä juustokakun karkaamisia, kakkupohjien palamisia ja muita on sattunut.

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Koristeiden tekeminen on ollut minulle aina vierasta, enkä mielestäni omaa ns. taiteellista silmää, enkä kovin kekseliäs ole. Tätä puolta haluaisin kehittää eniten. Toinen mielenkiintoni kohde on jäätelö, jonka suurkuluttajia koko perhe ollaan. Parit koe-erät teinkin keväällä, mutta en ollut ihan tyytyväinen lopputulokseen. Ehkäpä siinä seuraava haaste itselleni.

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Tällä hetkellä en kyllä keksi kehitettävää. Olen ollut tosi tyytyväinen viime aikaisiin uudistuksiin.

Sonkku kysyi sinulta: jos olisit leivonnainen, niin mikä ja miksi?

Korvapuusti. Tuttu, turvallinen, lämmin ja pehmyt. Mutta silti sopivan särmikäs ja haastava.

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Kenelle haluaisit leipoa?

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Tämä olikin vaikein kysymys. Laitetaan nyt tähän viimeisin reseptini leipomosta, tämä on yksi vanhimpia reseptejäni, jota olen tehnyt ehkä melkein useiten. Eli alkuperäiseltä nimeltään piimäkakku, nyt löytyy vanilja-mango-juustokakkuna täältä.