Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Rex-kakku eli radiokakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Rex-kakku eli radiokakku

18.8.2017

Rex-kakku edustaa 50- ja 60-lukujen kakkutrendiä. Säännöstelyn loputtua saatiin herkutella vähän ”överimmin” eikä voissa ja sokerissa pihistelty. Rex-kakku oli aikanaan moderni, koska valmistamiseen ei tarvittu uunia. Sen näyttävässä leikkauspinnassa vuorottelevat ohuiden keksien ja kreemitäytteen muodostamat kerrokset. Neliskanttisten Rex-keksien valmistus on nykyään lopetettu, mutta korvaavia keksejä löytää pienellä etsimisellä (kts. vinkki).

Kakku tunnetaan myös nimellä radiokakku. Nimitys saattoi tulla siitä, että reseptiä jaettiin ruotsalaisessa radio-ohjelmassa. Myös kakun ulkonäkö muistutti tuohon aikaan yleistä radiota. Rakkaalla kakulla on muitakin nimiä; mm. kellarikakku, keksikakku ja jääsuklaakakku.

Vinkit:

  • Neliskanttiset Selga- ja Kalev-merkkiset keksit sopivat hyvin Rex-kakkuun. Ne muistuttavat maultaan Marie-keksejä. Saat niitä esimerkiksi eestiläisiä elintarvikkeita myyvistä erikoiskaupoista. Voit kuitenkin käyttää kakkuun myös voileipäkeksejä, kun kostutat ne makeutetulla maidolla. Jos löydät kaupoista muita tämän tapaisia keksejä, vinkkaathan kommenteissa!
  • Keksien kostutukseen voi käyttää myös kahvia.
  • Kakku säilyy jääkaapissa useita päiviä. Sen voi myös pakastaa.

Keksikerrokset:
n. 27 neliskanttista keksiä

Kostutus:
¾ dl maitoa

Suklaakreemi:
250 g kookosrasvaa
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 munaa
3 dl tomusokeria


Vuoraa pieni leipävuoka (pohja 9 x 25 cm) tuorekelmulla. Asettele kelmu mahdollisimman sileäksi. Tämä helpottuu, kun sivelet vuoan pintaan ensin kevyesti öljyä.

Kostuta keksit sudin avulla kummaltakin puolelta.

Sulata kookosrasva kattilassa miedolla lämmöllä. Älä päästä rasvaa kiehumaan. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Vatkaa munat ja tomusokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kaakaoseos.


Levitä vuoan pohjalle ohut kerros suklaakreemiä. Asettele päälle keksejä vieri viereen. Leikkaa kekseistä sopivan kokoisia paloja saadaksesi niistä yhtenäisen pinnan. Jätä keksien ja vuoan reunan väliin muutaman millin rako, jotta saat suklaakreemin reunustamaan kakkua. Levitä päälle suklaakreemiä. Jatka näin, kunnes kakussa on kolme täyteväliä ja neljä kerrosta keksejä. Säästä pieni määrä kreemiä myös viimeisen keksikerroksen peitoksi.

Anna olla jääkaapissa yön yli. Kumoa tarjoilulautaselle ja poista kelmu. Koristele siivilöimällä päälle tomusokeria. Käytä sabluunana kakkupapereita tai pitsejä.

Resepti on julkaistu Unelmien Talo&Koti -lehdessä ilmestyvässä Kinuskikissan leivontakoulussa numerossa 6/2017.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 15 henkilölle 15

Avainsanat

KeksikakkuSuklaakakku

Ainesosat

Suklaa

Kategoriat

JouluKlassikotMuut juhlapöydän kakutTäytekakut

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(21)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (15)

Kinuskiemo16.5.2019 13:13

Henna-Liisa: Minulla on ollut onni maistaa molempia. Kinuskikissan Rex-kakkua nyt viimeksi, ja äitini valmisti tätä kakkua usein. Tietysti niistä edesmenneen äitini kakuista on pitkä aika, mutta Kinuskikissan kakun maku oli mielestäni lähes sama, yhtä herkullinen. Ajattelen myös, että vaikka keksit perusmaultaan vähän erilaisia olisivatkin, niin täyte on kakussa kuitenkin pääroolissa. Jos muodoltaan oikeantyyppisiä keksejä löydät, niin suosittelen lähettämään äidin nostalgiselle makumatkalle! 😊

Kinuskikissa16.5.2019 12:19

Henna-Liisa: itse en osaa tähän kysymykseen vastata, kun en ole alkuperäisiä koskaan maistanut.

Henna-Liisa Kujala15.5.2019 22:15

Mikähän noista Selga- tai Kalev-kekseistä olisi maultaan lähimpänä niitä kuuluisia Rex-keksejä? Muistan äidin joskus Rex-kakusta puhuneen, ja mietin, että voisin joskus tällaisella yllättää. Olisi siis kiva, että se maistuisi mahdollisimman samalle kuin alkuperäinen. 🙂

Kinuskikissa9.8.2018 15:31

miljajok: kiva, että tykkäsit ja kiitos, että tulit antamaan palautetta! Minulla tomusokeri kyllä kesti kakun päällä hyvin koko kuvauksen ajan ja sen jälkeenkin. Mietin kahta vaihtoehtoa: olihan kakku ehtinyt kunnolla jähmettyä ennen kuin irrotit sen vuoasta? Tai ehkä hellesää teki tepposet ja sai kakun pinnan hikoilemaan?

miljajok1.8.2018 09:41

Hei! Kiitos mainiosta reseptistä 😊 Se pääsi heti kokeiluun ja ensimmäinen palakin on jo nautiskeltu aamukahvin kanssa. Suklaista ja makeaa tuli 😋 Sellaisen pulman kohtasin, että koristeena kakun päälle ripoteltava tomusokeri suli näkymättömiin kakun pinnalta vähän ajan kuluttua koristelusta. Onko se väistämätön efekti vai voisiko sulamisen jollakin keinolla estää?

Kinuskikissa9.5.2018 09:57

Toffeekoira: jaahas. 🙂 No, jospa ihan voilla tekisit…? Luulisi, että onnistuisi niinkin. Olisi tosi kiva, jos palaisit kertomaan, miten kävi. Kiinnostaa kovasti itseänikin.

Toffeekoira6.5.2018 10:45

Voisiko kookosrasvan tilalta käyttää jotain muuta, koska itse en tykkää yhtään kookoksesta? Se on pahin viholliseni.😊

Iloista leivontaa21.8.2017 22:17

Kyllä Rex-kakkua vielä 80-luvulla oli, lapsiuden herkku. Keksit oli hyviä sellaisenaankin maidon kanssa, harmi ettei enää niitä saa.

Kinuskikissa21.8.2017 17:00

Kiitos kommenteista! Rex-kakulla voi kivasti yllättää henkilön, joka on tätä herkkua aikanaan 60-luvulla saanut. Ja toki on mielenkiintoista tehdä näitä ”aikamatkoja”, vaikka olisi itselle ihan uusi tuttavuus kyseessä. Tätä reseptiä tehdessäni kartoitin niin Lidlin kuin S-marketin keksihyllyt ja kummastakaan ei neliskanttisia Rexin korvikkeita löytynyt. Liekö Tanzun ja mari-johannan mainitsemat keksit jo poistuneet valikoimasta tai sitten valikoima elää myymälöittäin. Eestin Herkusta ainakin saa. 😊

Tanzu21.8.2017 10:46

Meillä on tehty jouluisin siitä asti, kun olen ollut lapsi. Itse vaihdoin nimeksi KARE-kakku. Keksin nimi oli kuulemma Kare-keksi 50-luvulla, joka myöhemmin muuttui REX-keksiksi.
Olen Lidlistä löytänyt sopivan muotoisia ja makuisia keksejä ja ne toiminut ihan hyvin 🙂

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Rex-kakku eli radiokakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Rex-kakku eli radiokakku

18.8.2017

Rex-kakku edustaa 50- ja 60-lukujen kakkutrendiä. Säännöstelyn loputtua saatiin herkutella vähän ”överimmin” eikä voissa ja sokerissa pihistelty. Rex-kakku oli aikanaan moderni, koska valmistamiseen ei tarvittu uunia. Sen näyttävässä leikkauspinnassa vuorottelevat ohuiden keksien ja kreemitäytteen muodostamat kerrokset. Neliskanttisten Rex-keksien valmistus on nykyään lopetettu, mutta korvaavia keksejä löytää pienellä etsimisellä (kts. vinkki).

Kakku tunnetaan myös nimellä radiokakku. Nimitys saattoi tulla siitä, että reseptiä jaettiin ruotsalaisessa radio-ohjelmassa. Myös kakun ulkonäkö muistutti tuohon aikaan yleistä radiota. Rakkaalla kakulla on muitakin nimiä; mm. kellarikakku, keksikakku ja jääsuklaakakku.

Vinkit:

  • Neliskanttiset Selga- ja Kalev-merkkiset keksit sopivat hyvin Rex-kakkuun. Ne muistuttavat maultaan Marie-keksejä. Saat niitä esimerkiksi eestiläisiä elintarvikkeita myyvistä erikoiskaupoista. Voit kuitenkin käyttää kakkuun myös voileipäkeksejä, kun kostutat ne makeutetulla maidolla. Jos löydät kaupoista muita tämän tapaisia keksejä, vinkkaathan kommenteissa!
  • Keksien kostutukseen voi käyttää myös kahvia.
  • Kakku säilyy jääkaapissa useita päiviä. Sen voi myös pakastaa.

Keksikerrokset:
n. 27 neliskanttista keksiä

Kostutus:
¾ dl maitoa

Suklaakreemi:
250 g kookosrasvaa
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 munaa
3 dl tomusokeria


Vuoraa pieni leipävuoka (pohja 9 x 25 cm) tuorekelmulla. Asettele kelmu mahdollisimman sileäksi. Tämä helpottuu, kun sivelet vuoan pintaan ensin kevyesti öljyä.

Kostuta keksit sudin avulla kummaltakin puolelta.

Sulata kookosrasva kattilassa miedolla lämmöllä. Älä päästä rasvaa kiehumaan. Ota liedeltä ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Vatkaa munat ja tomusokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kaakaoseos.


Levitä vuoan pohjalle ohut kerros suklaakreemiä. Asettele päälle keksejä vieri viereen. Leikkaa kekseistä sopivan kokoisia paloja saadaksesi niistä yhtenäisen pinnan. Jätä keksien ja vuoan reunan väliin muutaman millin rako, jotta saat suklaakreemin reunustamaan kakkua. Levitä päälle suklaakreemiä. Jatka näin, kunnes kakussa on kolme täyteväliä ja neljä kerrosta keksejä. Säästä pieni määrä kreemiä myös viimeisen keksikerroksen peitoksi.

Anna olla jääkaapissa yön yli. Kumoa tarjoilulautaselle ja poista kelmu. Koristele siivilöimällä päälle tomusokeria. Käytä sabluunana kakkupapereita tai pitsejä.

Resepti on julkaistu Unelmien Talo&Koti -lehdessä ilmestyvässä Kinuskikissan leivontakoulussa numerossa 6/2017.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 15 henkilölle 15

Avainsanat

KeksikakkuSuklaakakku

Ainesosat

Suklaa

Kategoriat

JouluKlassikotMuut juhlapöydän kakutTäytekakut

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Tykkäsitkö?

(21)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (15)

Kinuskiemo16.5.2019 13:13

Henna-Liisa: Minulla on ollut onni maistaa molempia. Kinuskikissan Rex-kakkua nyt viimeksi, ja äitini valmisti tätä kakkua usein. Tietysti niistä edesmenneen äitini kakuista on pitkä aika, mutta Kinuskikissan kakun maku oli mielestäni lähes sama, yhtä herkullinen. Ajattelen myös, että vaikka keksit perusmaultaan vähän erilaisia olisivatkin, niin täyte on kakussa kuitenkin pääroolissa. Jos muodoltaan oikeantyyppisiä keksejä löydät, niin suosittelen lähettämään äidin nostalgiselle makumatkalle! 😊

Kinuskikissa16.5.2019 12:19

Henna-Liisa: itse en osaa tähän kysymykseen vastata, kun en ole alkuperäisiä koskaan maistanut.

Henna-Liisa Kujala15.5.2019 22:15

Mikähän noista Selga- tai Kalev-kekseistä olisi maultaan lähimpänä niitä kuuluisia Rex-keksejä? Muistan äidin joskus Rex-kakusta puhuneen, ja mietin, että voisin joskus tällaisella yllättää. Olisi siis kiva, että se maistuisi mahdollisimman samalle kuin alkuperäinen. 🙂

Kinuskikissa9.8.2018 15:31

miljajok: kiva, että tykkäsit ja kiitos, että tulit antamaan palautetta! Minulla tomusokeri kyllä kesti kakun päällä hyvin koko kuvauksen ajan ja sen jälkeenkin. Mietin kahta vaihtoehtoa: olihan kakku ehtinyt kunnolla jähmettyä ennen kuin irrotit sen vuoasta? Tai ehkä hellesää teki tepposet ja sai kakun pinnan hikoilemaan?

miljajok1.8.2018 09:41

Hei! Kiitos mainiosta reseptistä 😊 Se pääsi heti kokeiluun ja ensimmäinen palakin on jo nautiskeltu aamukahvin kanssa. Suklaista ja makeaa tuli 😋 Sellaisen pulman kohtasin, että koristeena kakun päälle ripoteltava tomusokeri suli näkymättömiin kakun pinnalta vähän ajan kuluttua koristelusta. Onko se väistämätön efekti vai voisiko sulamisen jollakin keinolla estää?

Kinuskikissa9.5.2018 09:57

Toffeekoira: jaahas. 🙂 No, jospa ihan voilla tekisit…? Luulisi, että onnistuisi niinkin. Olisi tosi kiva, jos palaisit kertomaan, miten kävi. Kiinnostaa kovasti itseänikin.

Toffeekoira6.5.2018 10:45

Voisiko kookosrasvan tilalta käyttää jotain muuta, koska itse en tykkää yhtään kookoksesta? Se on pahin viholliseni.😊

Iloista leivontaa21.8.2017 22:17

Kyllä Rex-kakkua vielä 80-luvulla oli, lapsiuden herkku. Keksit oli hyviä sellaisenaankin maidon kanssa, harmi ettei enää niitä saa.

Kinuskikissa21.8.2017 17:00

Kiitos kommenteista! Rex-kakulla voi kivasti yllättää henkilön, joka on tätä herkkua aikanaan 60-luvulla saanut. Ja toki on mielenkiintoista tehdä näitä ”aikamatkoja”, vaikka olisi itselle ihan uusi tuttavuus kyseessä. Tätä reseptiä tehdessäni kartoitin niin Lidlin kuin S-marketin keksihyllyt ja kummastakaan ei neliskanttisia Rexin korvikkeita löytynyt. Liekö Tanzun ja mari-johannan mainitsemat keksit jo poistuneet valikoimasta tai sitten valikoima elää myymälöittäin. Eestin Herkusta ainakin saa. 😊

Tanzu21.8.2017 10:46

Meillä on tehty jouluisin siitä asti, kun olen ollut lapsi. Itse vaihdoin nimeksi KARE-kakku. Keksin nimi oli kuulemma Kare-keksi 50-luvulla, joka myöhemmin muuttui REX-keksiksi.
Olen Lidlistä löytänyt sopivan muotoisia ja makuisia keksejä ja ne toiminut ihan hyvin 🙂

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa