Erilaiset klassikoiden yhdistelmät ovat minusta valtavan hauskoja ja innostavia, koska tykkään vaalia perinteitä, mutta kokeilla myös uutta. Ruotsalaisen kauppaketjun lanseeraamat ”mufflat” (muffins + semla) muuntuvat suomalaiseksi sanaleikiksi yhdistämällä sanat pulla + muffinssi = puffinssi. 😉 Reseptiä ei tälle herkulle tiettävästi ole julkistettu, mutta otin pohjaksi Kinuskikissa taikoo -kirjan munkkimuffinssien reseptin. Taikina on hyvin pullamainen, mutta hiivataikinaa paljon nopeampi valmistaa. Ilman laskiaistäytettäkin nämä siis maistuisivat herkullisesti pullan korvikkeina.
Kinuskikissa on leiponut vuosien saatossa laskiaispullaa monissa mauissa ja muodoissa. Perinteisen laskiaispullan ja nämä erilaiset muunnelmat löydät artikkelista laskiaispulla ja muut laskiaisen herkut.
Laskiais-puffinssit
Vinkki: Puffinssien rakenne ovat pehmeimmillään paistopäivänä ja huoneenlämpöisinä. Täytä mielellään juuri ennen tarjoilua.
12 kappaletta
Ainekset:
2 ½ dl täysmaitoa
100 g voita
1 muna
7 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl suolaa
Pinnalle:
raesokeria
Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 ½ tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
hilloa
Mittaa maito ja voi kattilaan. Kuumenna, kunnes voi on sulanut. Anna jäähtyä hetki. Lisää vispilällä sekoittaen joukkoon muna.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan. Sekoituksen loppuvaiheen voi tehdä pullataikinan tapaan käsin vaivaamalla.
Annostele taikina kahden lusikan avulla muffinssivuokiin. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
Leikkaa muffinssien hattuosa pois.
Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Laita vaahto kertakäyttöiseen pursotuspussiin, jossa on Russian Bulbous -tylla (näyttävä pursotus syntyy myös tähtityllan avulla). Pursota muhkeat ruusukkeet leikattujen muffinssien päälle.
Lusikoi tai pursota keskelle hilloa. Laita kansiosa päälle.
Mia: varmasti! 😊
Onnistuisikohan nämä miniversioina? 🙂
Kanelipilvi
Oi, vaikuttaa ihanalta! Pakko kokeilla 😉
Heli: harmi, että lopputulos ei ihan vastannut odotuksia, mutta kiitos silti palautteesta! 🙂 Useat kuivakakut ja muffinssit ovat parhaimmillaan paistopäivänä. Myös se on hyvä muistaa, että rakenne tiivistyy jääkaapissa. Eli jos haluaa optimoida, niin tekee pursotukset huoneenlämpöisiin muffinsseihin juuri ennen tarjoilua.
Heli
Tuli testattua ja itse kyllä suosittelisin tekemään samana päivänä, kun puffinssit on tarkoitus syödä. Rakenne on jokseenkin tiivis ja aika kuivakoita olivat seuraavana päivänä. Odotin muffinssimaisempaa rakennetta. Mutta eipä silti, kyllä nämä syötyä tuli. 😊
mari-johanna: ihana kotiintulo ulkoilijoilla. 🙂 Kiva, että Sannankin versio pääsi käyttöön!
mari-johanna
Nuoriso tuli luistelemasta ja huusi eteisestä että äiti mitä leivot täällä tuoksuu taivaalliselta! 🙂
Meillä kun ei Runebergit ole koskaan niittäneet menestystä, niin päätin sitten kokeilla näitä puffinsseja vähän jo etukäteen. Nyt täytyy vaan malttaa odottaa että jäähtyvät ja saadaan hillot ja kermavaahdot väliin! 🙂
Ja Sojalle terveisiä, ekstra lämpöisiä sellaisia! Minä taikinaa tehdessä muistelin sinun munattomia unohduksia ja muistin munan, mutta kun eka pelti oli uunissa tajusin, että pirkules sentään raesokeri ja kaneli jäi!
No, onneksi tein sitten vielä toisen satsin Sanna Simosen gluteeniton versiona, ja niistä löytyy myös kanelit ja raesokerit! ! 🙂
mari-johanna
Sanna Simonen: Uskomatonta,hienoa, iso kiitos! 🙂
Käännöstyö tehty ja kuten Kinuskikissa sanoi, minä ainakin nappaan kopin hienosta vinkistäsi. Ajattelin näitä nimittäin laskiaisena tehdä kun vieraita tulossa. Meillä toki voi tuon munan jättää ohjeeseen, mutta nyt ei itse tarvitse pohtia, vaan kaikki syövät samaa! 🙂
Sanna: kiitos hyödyllisestä vinkistä! Uskon, että tästä tiedosta on hyötyä muillekin gluteenittoman version tekijöille. 🙂
Ihana resepti! Jätin munan pois, sulatin maidottoman margariinin ja kauramaito/kaurakerman mikrossa. Vaihdoin jauhot gluteenittomiin (4dl vaaleaseos, 2dl kaurajauhoja, 1dl kaurahiutaleita), vähän psylliumia ja toimii edelleen :), paistoaika oli n 24min.
Silja: ihanaa, kiitos kommentista! 🙂
Silja
Olipa hyviä!
Pitkään tehnyt mieli laskiaispullia, mutta raskaus ja närästys ei anna periksi. Nämä tuli hyvään saumaan! 🙂
Kiitti kommenteista ja sojalle tsempit! Ilman sokeria tulikin ehkä sämpylän ja muffinssin risteytys. 😊
Krista S: edellisenä päivänä voit hyvin tehdä. Tosin kyllä pullakin on mielestäni ihan syötävää seuraavana päivänä. 😊 Enemmän nämä ovat kuitenkin rakenteeltaan muffinsseja.
sojan kotikeittiö
joo, ei ollut eka unohdus. Joskus jäi munat pois jostain kuivakakusta, vaan siinä ei huomannut mitään eroa =)
mari-johanna
Soja: Ihanaa, että jollain muullakin joskus käy näin, että sokeri unohtuu. Minä toki olen muistanut aina sen sokerin, mutta kerran nuoruudessani tein piimäkakkua ja kun kakku meni uuniin niin huomasin piimän olevan pöydällä koskemattomana….. 🙂 Että tekevälle sattuu siis! 🙂
sojan kotikeittiö
Krista S, eiköhän nämä ole ihan ok vielä seuraavana päivänä ?
sojan kotikeittiö
Kyllähän ne vähän koviksi ja mauttomiksi jäi, vaan tehtii kermaa ja mansikkahilloa ja puffinssi muruja ja sekaisin kulhoon, iin hyvin maistui
Mitäs veikkaat säilyvyydestä? Pullathan pitää käytännössä syödä samana päivänä, mutta harva muffinssi pahasti kärsii parin päivän säilytyksestä. Kumpaakohan puffinssi muistuttaa enemmän? ( Tekisi mieleni tarjota näitä juhlissa, mutta ne pitäisi voida täyttää jo edellisenä päivänä)
soja: 😉
sojan kotikeittiö
ensimmäiset puffinssit uunissa ja taisi käydä kömmähdys leipurille, jäi nimittäin sokeri laittamatta =D Pitää yrittää laittaa kermaan sitten senkin edestä =D
maris
Slurps! Ihan vastustamattoman herkullisen näköisiä! Laskiaispullat ovat melkein parasta mitä tiedän, joten kokeiluun menee nämä. Eikä tarvitse edes pullataikinaa alkaa vääntämään. 🙂 Ja samalla tulee melkein kokeiltua munkkimuffinssejakin, kun niitäkin on ollut haaveissani tehdä.
Aamuriemu
Mmmm, voi mikä herkku! Ihana!