perinteinen-mansikkakakku-2

Facebookin juhannuskakkukyselyssä moni kertoi, että kesän ehdoton ykköskakku on se kaikkein perinteisin: aito mansikkakakku runsaalla kermavaahdolla. Itsekin arvostan klassikoita ja halusin julkaista oman versioni, jonka reseptissä olen ammentanut oman mummini mansikkatortusta. Mummini tapasi usein taittaa makeiden leivonnaisten makeutta rahkalla tai sitruunalla. Tätä oppia on minunkin mansikkakakussani noudatettu.

Reseptissäni kakun täytteeseen tulevat mansikat ovat survoksena. Mansikkaisuus on tällöin tasainen ja mehukas ja rakenne säilyy hyvänä useammankin päivän. Survos kannattaa tehdä nimenomaan haarukalla, ei sauvasekoittimella. Näin mansikat jäävät selkeiksi sattumiksi ja ylimääräinen mehu on helppo valuttaa. Jos mansikoiden mehun haluaa hyödyntää kakun kostuttamisessa, ei muuta kostuketta tarvita. Myös siivutetut mansikat toki käyvät survoksen sijaan. Huomaathan, että tällöin kostuketta tarvitaan enemmän. Viiden munan kakkuun passeli kostukemäärä on 2–2½ dl.

Mansikkakakku

Pohja:
5 munan sokerikakkupohja tai gluteeniton kakkupohja

Kostutus:
1 dl vettä
2 tl sokeria
1 ½ rkl sitruunamehua

Mansikkatäyte:
850 g mansikoita (6 ½ dl survosta)
½ dl tomusokeria

Kerma-rahkatäyte:
6 dl kuohukermaa
250 g kermarahkaa 10 % (esim. Rainbow)
¾ dl sokeria
1 ½ rkl vaniljasokeria
1 ½ rkl sitruunamehua

Päälle:

n. 600 g mansikoita
1 dl vettä
½ dl hyytelösokeria

Pursotukset:
8 dl vispikermaa
4 tl sokeria
4 tl vaniljasokeria
½ dl vaniljakreemijauhetta


Valmista sokerikakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Kumoa ja jäähdytä. Leikkaa kolmeen osaan.

Kiehauta tilkka kostukkeen vettä ja sulata joukkoon sokeri. Yhdistä lopun veden ja sitruunamehun kanssa.

Survo mansikat haarukalla. Laita hetkeksi aikaa siivilään valumaan. Mehua kertyy noin 1,5 dl (sen voi halutessaan käyttää kostuttamiseen, mutta huomaa, että punainen mehu värjää vaalean kakkupohjan). Sekoita valutetun mansikkasurvoksen joukkoon tomusokeri.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä rahka, sokerit ja sitruunamehu ja lisää seos kermavaahdon joukkoon.

perinteinen-mansikkakakku-vaihe

Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta hieman sitruunavedellä. (Huom! Kostuta kahta alinta pohjalevyä maltillisesti, sillä mansikkasurvoksesta imeytyy kosteutta pohjaan. Säästä ylimpään pohjaan suurin määrä kostuketta.) Levitä päälle puolet mansikkasurvoksesta ja kermatäytteestä. Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja levitä loput täytteet. Nosta kanneksi viimeinen pohjalevy ja kostuta. Tasoita reunat lastalla.

perinteinen-mansikkakakku-vaihe-2 perinteinen-mansikkakakku-vaihe-3

Leikkaa osa mansikoista siivuiksi ja käytä osa kokonaisina. Asettele mansikat kakun päälle. Valmista kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan. Levitä hyytelöliemi mansikoiden päälle sudin avulla tai lusikalla valuttaen.

perinteinen-mansikkakakku-vaihe-4 perinteinen-mansikkakakku-vaihe-5

Mittaa kerma ja sokerit kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita kermavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Peitä kakun reunat kermaruusukkeilla. Tee mansikkapäällisen ympärille ketjumainen pursotus.

perinteinen-mansikkakakku-vaihe-6 perinteinen-mansikkakakku-vaihe-7