Nyt pistetään tervalla suut makeaksi!

Tämä kakku on ollut ajatuksissani jo pidemmän aikaa, sen muhittelu alkoi noin vuosi sitten, kun julkaisin Pohjanmaan leivosten reseptin. Härmän lakeuksilta ajatukseni matkasivat sukulaisten luo Ouluun – terveisiä vaan enolle ja hänen vaimolleen! Palautteista ja Kinuskikissan kirjalähetyksistä tiedän, että Oulun suunnalla asustelee paljon Kinuskikissan ystäviä. Olkoon tämä kakku siis tervehdyksenä ja kiitoksena teille kaikille!

Oulusta käytetään nimitystä tervakaupunki, mikä juontaa juurensa Oulun monisatavuotiseen historiaan, jossa tervanpoltolla ja tervakaupalla oli iso rooli 1600-luvulta lähtien. Tervaa valmistettiin tavallisimmin männystä ja sitä käytettiin mm. kattojen ja veneiden suoja-aineena. Nykyään tervasta tehdään myös elintarvikkeita, kuten tervasiirappia ja -aromia. Tässä siis lähtökohta kakkuni raaka-ainevalinnalle.

Kakun maku ei ole tavallisimmasta päästä ja se saattaa jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat esimerkiksi tervapastilleja, toisille taas ne eivät maistu. Suosittelen kuitenkin ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Tervasiirapissa tervan aromi on hyvin hienostunut, hyvällä tavalla erikoinen. Tervasiirappia löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista, mm. Stockmannin Herkusta.

Tarjoile kakku raikkaiden, sokeroimattomien marjojen kanssa. Esimerkiksi suomalaiset puolukat ja lakat sopivat hyvin kakun makumaailmaan ja teemaan. Marjoja kannattaa laittaa kakun päälle ja ympärille sen verran, että niitä riittää joka suupalalle. Näin makeus ja happamuus ovat sopivassa balanssissa.