Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Oulun tervakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Oulun tervakakku

9.1.2015

tervakakku

Nyt pistetään tervalla suut makeaksi!

Tämä kakku on ollut ajatuksissani jo pidemmän aikaa, sen muhittelu alkoi noin vuosi sitten, kun julkaisin Pohjanmaan leivosten reseptin. Härmän lakeuksilta ajatukseni matkasivat sukulaisten luo Ouluun – terveisiä vaan enolle ja hänen vaimolleen! Palautteista ja Kinuskikissan kirjalähetyksistä tiedän, että Oulun suunnalla asustelee paljon Kinuskikissan ystäviä. Olkoon tämä kakku siis tervehdyksenä ja kiitoksena teille kaikille!

Oulusta käytetään nimitystä tervakaupunki, mikä juontaa juurensa Oulun monisatavuotiseen historiaan, jossa tervanpoltolla ja tervakaupalla oli iso rooli 1600-luvulta lähtien. Tervaa valmistettiin tavallisimmin männystä ja sitä käytettiin mm. kattojen ja veneiden suoja-aineena. Nykyään tervasta tehdään myös elintarvikkeita, kuten tervasiirappia ja -aromia. Tässä siis lähtökohta kakkuni raaka-ainevalinnalle.

Kakun maku ei ole tavallisimmasta päästä ja se saattaa jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat esimerkiksi tervapastilleja, toisille taas ne eivät maistu. Suosittelen kuitenkin ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Tervasiirapissa tervan aromi on hyvin hienostunut, hyvällä tavalla erikoinen. Tervasiirappia löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista, mm. Stockmannin Herkusta.

Tarjoile kakku raikkaiden, sokeroimattomien marjojen kanssa. Esimerkiksi suomalaiset puolukat ja lakat sopivat hyvin kakun makumaailmaan ja teemaan. Marjoja kannattaa laittaa kakun päälle ja ympärille sen verran, että niitä riittää joka suupalalle. Näin makeus ja happamuus ovat sopivassa balanssissa.

Pohja:
200 g domino-keksejä
50 g voita tai margariinia

Täyte:
½ dl perunajauhoja
5 dl täysmaitoa
1 pullo (200 ml) tervasiirappia
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
½ dl vettä

Pinnalle:
kaakaojauhetta
lakkoja
puolukoita


Hienonna domino-keksit monitoimikoneella. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä – näin kakku irtoaa siistimmin. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Yhdistä perunajauhot ja noin desilitra maidosta. Sekoita, kunnes perunajauhot ovat liuenneet maitoon. Kaada kattilaan yhdessä lopun maidon kanssa. Lisää tervasiirappi. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Nosta liedeltä ja anna kiisselin jäähtyä kylmässä vesihauteessa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tervakiisseli.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita täytevaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja nosta kakku jääkaappiin jähmettymään noin kolmeksi tunniksi.

Poista irtopohjavuoan reunus. Laita kakun päälle sabluuna ja siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Nosta sabluuna varovasti paikoiltaan.

Siirrä kakku tarjoilulautaselle. Tarjoile lakkojen ja puolukoiden kera.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 12 henkilölle 29

Kategoriat

Juusto- ja hyydykekakut

Tykkäsitkö?

(4)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (29)

Kinuskikissa20.5.2019 09:15

Lupus: miksipä ei sopisi! Raparperi on raikasta, kun taas tervatäyte kermainen. Kannattaa testata. 🙂

Lupus20.5.2019 00:36

Houkutteleva tämä terva.

Mietin kakkua kesän alkuun ja tervanmaku voisi olla yksi vaihtoehto. Mutta kovasti haluaisin myös päästä käyttämään jo raparperia. Sopisiko nämä kaksi makua yhteen? Jos tekisi vaikka raparperihillokkeesta pohjan niinkuin siinä kakussa jossa oli ruusuvesikiille.

Herkuttelija5.9.2016 20:10

En laittanut, ihan tavallisella sokerilla sain lisää makeutta.

Kinuskikissa29.8.2016 09:01

Herkuttelija: todella mahtava keksintö käyttää pastilleja tähän! Niitä lienee helpommin saatavilla kuin siirappia. Laitoitko lisäksi tavallista siirappia?

Herkuttelija28.8.2016 23:25

Tein pitkästä aikaa tätä kakkua, koska tämä on nuorimmaisen ihan lempparikakku ja hän halus sitä syntymäpäiväkseen. Minä liottelin Tervaleijonia vedessä kun keväällä 2015 tein näitä pojan juhliin, mutta nyt älysin, että Tervaleijonat voi laittaa suoraan maitoon ja ne liukenee tosi nopeasti kiisseliä keitellessä. Laitoin kokonaan ison paketillisen Tervaleijonia ja tuli kyllä hyvää. Pohjan tein Oreoista, niin tuli vähän ”tummempi” maku kuin Dominoista. Kiitos tästä ohjeesta, on ihan huippu!

Kinuskikissa24.5.2015 22:35

Herkuttelija: hyvä vinkki, kiitos siitä! 🙂

Herkuttelija23.5.2015 09:31

Sain ”tervasiirappia” kun laitoin Tervaleijona-karkkeja pieneen määrään vettä. Hyvin onnistui!

Satenkaari25.2.2015 12:15

matkamuisto myymälöistä löytyy myös tuota Riipisen tervasiirappia, itse sitä nyt sain ja olisi tarkoitus viikonloppuna tätä kokeilla, namnam 🙂

Kinuskiemo25.1.2015 21:44

Saattaahan tervasiirappien vahvuuksissa olla myös eroja. Kun oudommasta tuotteesta kuitenkin on kyse, niin kannattaa testailla makua täytettä sekoittaessa, ettei lorauta liikaa.

Terva ja assosiaatio kalaan, ei tietysti toivottu tässä yhteydessä. Savukalapiirakkan aromiksi voisikin kokeilla. 😉

doora25.1.2015 15:18

Harmi, etten huomannut katsoa, kenen valmistamaa tervasiirappia minun kakkuuni tuli, kun naapurin kautta satuin saamaan pullon ja heitin sitten pois. Tuotteissa pakko olla eroja, meillä tuli juuri sopivan hieno aromi tuolla ohjeen määrällä ja oli useampi pöydän ympärillä maistelemassa. Tulen kertomaan jos vielä saan merkin selville.

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Oulun tervakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Oulun tervakakku

9.1.2015

tervakakku

Nyt pistetään tervalla suut makeaksi!

Tämä kakku on ollut ajatuksissani jo pidemmän aikaa, sen muhittelu alkoi noin vuosi sitten, kun julkaisin Pohjanmaan leivosten reseptin. Härmän lakeuksilta ajatukseni matkasivat sukulaisten luo Ouluun – terveisiä vaan enolle ja hänen vaimolleen! Palautteista ja Kinuskikissan kirjalähetyksistä tiedän, että Oulun suunnalla asustelee paljon Kinuskikissan ystäviä. Olkoon tämä kakku siis tervehdyksenä ja kiitoksena teille kaikille!

Oulusta käytetään nimitystä tervakaupunki, mikä juontaa juurensa Oulun monisatavuotiseen historiaan, jossa tervanpoltolla ja tervakaupalla oli iso rooli 1600-luvulta lähtien. Tervaa valmistettiin tavallisimmin männystä ja sitä käytettiin mm. kattojen ja veneiden suoja-aineena. Nykyään tervasta tehdään myös elintarvikkeita, kuten tervasiirappia ja -aromia. Tässä siis lähtökohta kakkuni raaka-ainevalinnalle.

Kakun maku ei ole tavallisimmasta päästä ja se saattaa jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat esimerkiksi tervapastilleja, toisille taas ne eivät maistu. Suosittelen kuitenkin ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Tervasiirapissa tervan aromi on hyvin hienostunut, hyvällä tavalla erikoinen. Tervasiirappia löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista, mm. Stockmannin Herkusta.

Tarjoile kakku raikkaiden, sokeroimattomien marjojen kanssa. Esimerkiksi suomalaiset puolukat ja lakat sopivat hyvin kakun makumaailmaan ja teemaan. Marjoja kannattaa laittaa kakun päälle ja ympärille sen verran, että niitä riittää joka suupalalle. Näin makeus ja happamuus ovat sopivassa balanssissa.

Pohja:
200 g domino-keksejä
50 g voita tai margariinia

Täyte:
½ dl perunajauhoja
5 dl täysmaitoa
1 pullo (200 ml) tervasiirappia
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
½ dl vettä

Pinnalle:
kaakaojauhetta
lakkoja
puolukoita


Hienonna domino-keksit monitoimikoneella. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä – näin kakku irtoaa siistimmin. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Yhdistä perunajauhot ja noin desilitra maidosta. Sekoita, kunnes perunajauhot ovat liuenneet maitoon. Kaada kattilaan yhdessä lopun maidon kanssa. Lisää tervasiirappi. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Nosta liedeltä ja anna kiisselin jäähtyä kylmässä vesihauteessa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tervakiisseli.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita täytevaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja nosta kakku jääkaappiin jähmettymään noin kolmeksi tunniksi.

Poista irtopohjavuoan reunus. Laita kakun päälle sabluuna ja siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Nosta sabluuna varovasti paikoiltaan.

Siirrä kakku tarjoilulautaselle. Tarjoile lakkojen ja puolukoiden kera.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 12 henkilölle 29

Kategoriat

Juusto- ja hyydykekakut

Tykkäsitkö?

(4)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (29)

Kinuskikissa20.5.2019 09:15

Lupus: miksipä ei sopisi! Raparperi on raikasta, kun taas tervatäyte kermainen. Kannattaa testata. 🙂

Lupus20.5.2019 00:36

Houkutteleva tämä terva.

Mietin kakkua kesän alkuun ja tervanmaku voisi olla yksi vaihtoehto. Mutta kovasti haluaisin myös päästä käyttämään jo raparperia. Sopisiko nämä kaksi makua yhteen? Jos tekisi vaikka raparperihillokkeesta pohjan niinkuin siinä kakussa jossa oli ruusuvesikiille.

Herkuttelija5.9.2016 20:10

En laittanut, ihan tavallisella sokerilla sain lisää makeutta.

Kinuskikissa29.8.2016 09:01

Herkuttelija: todella mahtava keksintö käyttää pastilleja tähän! Niitä lienee helpommin saatavilla kuin siirappia. Laitoitko lisäksi tavallista siirappia?

Herkuttelija28.8.2016 23:25

Tein pitkästä aikaa tätä kakkua, koska tämä on nuorimmaisen ihan lempparikakku ja hän halus sitä syntymäpäiväkseen. Minä liottelin Tervaleijonia vedessä kun keväällä 2015 tein näitä pojan juhliin, mutta nyt älysin, että Tervaleijonat voi laittaa suoraan maitoon ja ne liukenee tosi nopeasti kiisseliä keitellessä. Laitoin kokonaan ison paketillisen Tervaleijonia ja tuli kyllä hyvää. Pohjan tein Oreoista, niin tuli vähän ”tummempi” maku kuin Dominoista. Kiitos tästä ohjeesta, on ihan huippu!

Kinuskikissa24.5.2015 22:35

Herkuttelija: hyvä vinkki, kiitos siitä! 🙂

Herkuttelija23.5.2015 09:31

Sain ”tervasiirappia” kun laitoin Tervaleijona-karkkeja pieneen määrään vettä. Hyvin onnistui!

Satenkaari25.2.2015 12:15

matkamuisto myymälöistä löytyy myös tuota Riipisen tervasiirappia, itse sitä nyt sain ja olisi tarkoitus viikonloppuna tätä kokeilla, namnam 🙂

Kinuskiemo25.1.2015 21:44

Saattaahan tervasiirappien vahvuuksissa olla myös eroja. Kun oudommasta tuotteesta kuitenkin on kyse, niin kannattaa testailla makua täytettä sekoittaessa, ettei lorauta liikaa.

Terva ja assosiaatio kalaan, ei tietysti toivottu tässä yhteydessä. Savukalapiirakkan aromiksi voisikin kokeilla. 😉

doora25.1.2015 15:18

Harmi, etten huomannut katsoa, kenen valmistamaa tervasiirappia minun kakkuuni tuli, kun naapurin kautta satuin saamaan pullon ja heitin sitten pois. Tuotteissa pakko olla eroja, meillä tuli juuri sopivan hieno aromi tuolla ohjeen määrällä ja oli useampi pöydän ympärillä maistelemassa. Tulen kertomaan jos vielä saan merkin selville.

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa